Κονδύλια της Κομισιόν: Ο Κυριάκος «πάγωσε» τα χαμόγελα των υπουργών

Τους ενημέρωσε ότι όλα τα κονδύλια από τις χρηματοδοτήσεις της Κομισιόν θα περνούν από την κρησάρα του Επιτελικού κράτους

Η πρόταση της Κομισιόν, ως συνέχεια αυτής των ΜέρκελΜακρόν, αναμφίβολα ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντική για την ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία επλήγη βάναυσα λόγω της πανδημίας. Οπότε, είναι λογικό μία τέτοια πρόταση-μπαζούκας, όπως τη χαρακτηρίζουν οι αγορές, σε συνδυασμό με τα όσα έχει ήδη προαναγγείλει η ΕΚΤ, μετατρέπουν την οικονομική κρίση σε ευκαιρία για το χτίσιμο μίας νέας Ευρώπης.

Κι όμως, στο ελληνικό πολιτικό σύστημα τα 32 και πλέον δισεκατομμύρια που θα πέσουν στην ελληνική οικονομία στην αρχή προκάλεσαν πλατιά χαμόγελα στους υπουργούς, αλλά μετά το Υπουργικό Συμβούλιο τα γέλια πάγωσαν. Από το πρωί οι περισσότεροι των υπουργών δεν άφησαν κανάλι για κανάλι και τηλεόραση για τηλεόραση. Και όλοι «πανηγύριζαν» για τα κονδύλια των Βρυξελλών. Κάποιοι, προφανώς, θα έκαναν και σχέδια για το πώς θα ξοδευτούν για τις ανάγκες των υπουργείων.

Τα χαμόγελα, όμως, πάγωσαν μετά το Υπουργικό Συμβούλιο. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε με σαφέστατο ύφος ότι για τα κονδύλια από την Ε.Ε. η χώρα μας δεν θα λειτουργήσει με τη νοοτροπία νεόπλουτου. Κι αυτό είναι πολύ λογικό, και συμφωνούν ακόμη και οι πολιτικοί αντίπαλοι. «Η διαχείριση αυτών των μεγάλων ποσών θα πρέπει να γίνει με σχέδιο, θα πρέπει να γίνει με σύνεση. Είναι κεφάλαια τα οποία θα διατίθενται σε βάθος τριετίας. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε για να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Το νέο ταμείο, όμως, αυξάνει και τις δικές μας ευθύνες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό τα κεφαλαία αυτά να πιάσουν τόπο. Είναι απολύτως επιβεβλημένο να μην κολλήσουν στη γραφειοκρατία. Για αυτό θα χρειαστεί προσεκτικός κεντρικός σχεδιασμός, για να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου».

Τη βασική εισήγηση του πρωθυπουργού διέρρευσε επισήμως το Μαξίμου. Αυτό που δεν έδωσε στη δημοσιότητα το πρωθυπουργικό γραφείο είναι τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πάγωσαν τα χαμόγελα στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του. Ότι όλο το πακέτο από τον σχεδιασμό της μελέτης, την αποστολή για έγκριση στις Βρυξέλλες, όπως επίσης και τον προέλεγχο για την πρόοδο των έργων (ο έλεγχος θα γίνεται από την Κομισιόν) θα γίνεται από το Μαξίμου. Δηλαδή, το πακέτο θα φυλάσσεται στο Μαξίμου κι αυτό θα αποφασίζει κατά το δοκούν πώς θα διανέμονται τα χρήματα, με τους υπουργούς να μην μπορούν να τα δώσουν με βάση τις ανάγκες του κάθε υπουργείου. Δηλαδή, το επιτελικό κράτος θα κουμαντάρει τα πάντα.

Και η αντιπολίτευση

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό, αυτή η εξέλιξη με την πρόταση-μπαζούκας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ήταν ιδιαίτερα αρεστή και για την αντιπολίτευση. Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου ας μην ξεχνάμε ότι προ ολίγων 24ώρων (Δευτέρα) από το Ζάππειο παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ», το οποίο πλέον με τις νέες εξελίξεις πανευρωπαϊκά πάει για τσάι.

Έτσι, ήταν αναμενόμενο το μούδιασμα, το πάγωμα χαμόγελων, μέχρι και η ενόχληση για την πρόταση της Κομισιόν. Πηγές της Κουμουνδούρου σχολιάζοντας τις εξελίξεις διέρρευσαν ότι «υπάρχουν θετικά σημεία αλλά και πολλά που χρήζουν διευκρινήσεων. Οι πανηγυρισμοί που σημειώνονται είναι τουλάχιστον επιπόλαιοι. Επίσης υπάρχουν πολλά επεισόδια να δούμε για το πώς θα καταλήξει η πρόταση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, δεδομένων και των αντιδράσεων που διατυπώνονται».

Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτή η διαρροή του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει περισσότερο με μοιρολόι σε κηδεία, καθώς στην Κουμουνδούρου κατανοούν ότι με αυτά 32,5 δισεκατομμύρια ευρώ όλα τα προγράμματα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας πάνε στον κάλαθο των αχρήστων.

Τουναντίον, στο ΚΙΝΑΛ φέρθηκαν πιο έξυπνα, χαιρέτησαν την πρόταση της Κομισιόν κι έδειξαν ότι είναι ένα βήμα μπροστά, ζητώντας ο σχεδιασμός και η αξιοποίηση των πόρων να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου μεταξύ, τόσο των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή, όσο και στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) με τη συμμετοχή και των κοινωνικών εταίρων. Ακόμη και η δήλωση της κας Γεννηματά ήταν πουσάρισμα στον  πρωθυπουργό, ο οποίος λίγο αργότερα έκοψε τη φόρα των υπουργών: «Η ευρωπαϊκή ενίσχυση δεν θα πρέπει να καλύψει “τρύπες” του προϋπολογισμού, ούτε πελατειακού χαρακτήρα επιλογές των υπουργών. Είναι απαραίτητο οι πόροι αυτοί να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης και για τη δημιουργία ενός νέου βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής και της “πράσινης οικονομίας”».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα