ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: «Για τέτοια εγκλήματα, τα “ισόβια” πρέπει να σημαίνουν ισόβια»

Συνέντευξη του βουλευτή Β’ Αθήνας (νότιος τομέας) της Νέας Δημοκρατίας στην «Α»

Με την επισήμανση ότι «για τερατώδη εγκλήματα όπως αυτό της Πάτρας, τα “ισόβια” πρέπει να σημαίνουν ισόβια», την οποία συνόδευσε με μία ενδιαφέρουσα πρόταση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για διαχωρισμό των ποινών, ξεκίνησε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Α» ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Φυσικά, η συζήτηση με τον βουλευτή Β’ Αθήνας (νότιος τομέας) της Νέας Δημοκρατίας δεν έμεινε εκεί.

Ο 35χρονος πολιτικός εξήγησε γιατί επιμένει στη μείωση των φόρων με ταυτόχρονη υιοθέτηση μίας στοχευμένης φορολογικής μεταρρύθμισης, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμησή του για τον τρόπο με τον οποίο το κόμμα του θα καταφέρει να κατακτήσει εκ νέου την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές.

Συνέντευξη στον Νίκο Τσαγκατάκη

Κύριε Κυρανάκη, η επικαιρότητα μας αναγκάζει να ξεκινήσουμε από την είδηση για το αποτρόπαιο έγκλημα της Πάτρας στο άκουσμα του οποίου πάγωσε ολόκληρη η Ελλάδα. Δηλώσατε ότι καμία ποινή του σημερινού Ποινικού Κώδικα δεν είναι αντάξια να τιμωρήσει μία τέτοια πράξη. Προτείνετε κάποια συγκεκριμένη θεσμική αλλαγή; 

«Είναι γροθιά στο στομάχι όλο αυτό που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες. Δεν χωράει ο ανθρώπινος νους ότι μπορεί μια μάνα να σκοτώσει εν ψυχρώ τα παιδιά της. Πέρα από τα συναισθήματα, έχουμε χρέος ως Πολιτεία να κοιτάξουμε και θεσμικά το έγκλημα.

»Δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια έχω καταθέσει στη Βουλή την πρότασή μου για την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Σήμερα τα “ισόβια” αντιστοιχούν σε 25 χρόνια στο ανώτατο επιτρεπτό όριο. Αυτό το γνωρίζει ο νομικός κόσμος, αλλά σε επίπεδο κοινωνίας η πραγματική ποινή ακυρώνει την έννοια που περιέχει η λέξη “ισόβια”, δημιουργώντας μόνιμη σύγχυση σε υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος.

»Η πρότασή μου προς το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι να γίνει ένας διαχωρισμός: τα ακραία ειδεχθή εγκλήματα να επιφέρουν πραγματική ισόβια κάθειρξη, και όσα ο νομοθέτης θεωρεί ότι πρέπει να επιφέρουν 25ετή κάθειρξη να περιγράφονται χωρίς τη χρήση της λέξης “ισόβια”. Για τερατώδη εγκλήματα όπως αυτό της Πάτρας, τα “ισόβια” πρέπει να σημαίνουν ισόβια.».

«Αν μειώσουμε τον ΕΦΚ στη βενζίνη, οι οδηγοί θα βάζουν περισσότερα λίτρα με τα ίδια χρήματα και το κράτος θα ισοσκελίσει τα έσοδά του.»

Είστε από αυτούς που επιμένετε στο δίπτυχο μείωση φόρων-αύξηση μισθών με μία παράλληλη στοχευμένη φορολογική μεταρρύθμιση. Τι θα άλλαζε στην πράξη με την υιοθέτηση αυτής της στρατηγικής;

«Επιμένω στην μείωση ασφαλιστικών εισφορών διότι οι εργαζόμενοι θα δουν αύξηση μισθού χωρίς να αυξηθεί το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων. Η ανεργία έχει φτάσει σε χαμηλό δεκαετίας 11,9% και οι απασχολούμενοι συνεχώς αυξάνονται έχοντας ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια μετά από πάρα πολλά χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι πληρώνουν εισφορές και άρα δεν θα επηρεαστεί το ύψος των συντάξεων.

»Επιμένω και στη μείωση του ΕΦΚ στη βενζίνη και έχω τεκμηριώσει γιατί. Ο ΕΦΚ είναι φόρος σταθερός (€0,70/λίτρο) και όχι ποσοστιαίος όπως ο ΦΠΑ. Το γεγονός ότι οι καταναλωτές λόγω αύξησης της τιμής βάζουν λιγότερα λίτρα, με τα ίδια χρήματα, έχει φέρει ζημιά και στα δημόσια ταμεία.

Τα έσοδα από τον ΕΦΚ στη βενζίνη το 2021 είναι κατά 200 εκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με το 2019 που είναι μέτρο σύγκρισης, παρότι η τιμή βενζίνης ήταν πολύ υψηλότερη το 2021. Αν μειώσουμε τον ΕΦΚ στη βενζίνη, οι οδηγοί θα βάζουν περισσότερα λίτρα με τα ίδια χρήματα και το κράτος θα ισοσκελίσει τα έσοδά του.».

Η πρόταση για φορολογική μεταρρύθμιση που έχετε καταθέσει πώς θα λειτουργούσε ακριβώς στην πράξη; Είναι εφικτή;

«Η Ελλάδα έχει σήμερα 104 φόρους, που δεν βρίσκονται καν σε έναν ενιαίο φορολογικό κώδικα. Ένα πραγματικό χάος δηλαδή. Τι φορολογείται σήμερα; Μια κατάσταση ή μια πράξη. Έχεις εισόδημα; φορολογείσαι. Έχεις ακίνητο; Φορολογείσαι. Κυκλοφορείς με αυτοκίνητο; Πληρώνεις τέλη!

Αυτό πρέπει να αλλάξει και να συνδεθούν οι φόροι με τις δαπάνες, ώστε να ξέρει ο πολίτης και η επιχείρηση ποια κρατική παροχή πληρώνει. Δηλαδή αν κοστίζει η Υγεία €12 δισ. τον χρόνο, θα πρέπει αυτά τα χρήματα να αντιστοιχούν σε έναν ενιαίο φόρο Υγείας. Το ίδιο για την Παιδεία, τις Υποδομές, την Ασφάλεια, την Άμυνα και όλες τις παροχές που λαμβάνει ο πολίτης από το κράτος.

»Αν συμβεί αυτό, ο πολίτης θα έχει αντίληψη για το πού πηγαίνουν τα χρήματά του και θα μπορεί επιτέλους να αξιολογεί τις υπηρεσίες που του παρέχονται με βάση πραγματικά κριτήρια και όχι γενικότητες.».

 

Έστω κι αν η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, η κυβέρνηση εισπράττει –όπως φαίνεται δημοσκοπικά– τη δυσαρέσκεια των πολιτών με αποτέλεσμα να καταγράφει φθορά. Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να ανακάμψει και να πετύχει αυτοδυναμία; 

«Το γεγονός ότι και αυτή η κρίση είναι εισαγόμενη και δεν δημιουργήθηκε από την Ελλάδα, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν έχουμε ευθύνη να την διαχειριστούμε και να την αντιμετωπίσουμε.

Είναι δικαιολογημένη δυσαρέσκεια των πολιτών για την ακρίβεια και οι προσδοκίες τους είναι υψηλές από μας. Θεωρώ όμως ότι οι σκεπτόμενοι πολίτες βλέπουν και αναγνωρίζουν τις προσπάθειες του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

»Η στρατηγική της χώρας κινείται σε τρία μέτωπα. Τις ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πέσουν οι τιμές ενέργειας, την επιτάχυνση των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ώστε να παράξουμε δική μας φθηνή ενέργεια, αλλά και τις επιστροφές φόρων στους πολίτες για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί 4 δισεκατομμύρια, δηλαδή περίπου ολόκληρος ο ετήσιος ΕΝΦΙΑ που πληρώνει το σύνολο των φορολογουμένων. Με λίγα λόγια, είμαστε μέσα στην κρίση, η μάχη είναι καθημερινή και προτεραιότητά μας είναι η συνέπεια απέναντι στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν.

»Η αυτοδυναμία θα έρθει μόνο αν ο ελληνικός λαός κρίνει ότι τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας και ότι αξίζουμε την εμπιστοσύνη του για να συνεχίσουμε. Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει μια χώρα πρότυπο, και έχουμε πολύ δουλειά για να τα καταφέρουμε.».

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα