Κοντογεώργης: Ψηλά στις προτεραιότητες του Μαξίμου η αύξηση μισθών και η μείωση των ανισοτήτων

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, μιλώντας στα Παραπολιτικά, μεταξύ άλλων εξήγησε «οι πολίτες έχουν υψηλές προσδοκίες από την κυβέρνηση που που μας ωθούν σε εντατικοποίηση της δουλειάς μας»

Για το μήνυμα των ευρωεκλογών ως τη φυσιογνωμία του κυβερνώντος κόμματος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης μιλά στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ταυτόχρονα, βέβαια, με τα θέματα οικονομικής – φορολογικής πολιτικής.

Και, πρώτα για το μήνυμα των ευρωεκλογών: «To αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν άλλαξε τους βασικούς πολιτικούς συσχετισμούς στη χώρα μας, όμως εμπεριέχει σαφή πολιτικά μηνύματα, που μας ωθούν σε εντατικοποίηση της δουλειάς μας προκειμένου να ανταποκριθούμε στην εντολή που λάβαμε το 2023. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζεται να συνοδεύονται από άμεσα και ορατά αποτελέσματα για τη ζωή του κάθε πολίτη, και ο επιτελικός σχεδιασμός, που ενσωματώνει και υλοποιεί την κεντρική πολιτική και κυβερνητική στρατηγική με βάση τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού, συνοδεύεται από επιχειρησιακές ετοιμότητες που πρέπει να παράγουν συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Αυτό συνεπάγεται ξεκάθαρους, καλά σχεδιασμένους και εύκολα αντιληπτούς στόχους, επιμονή στην υλοποίηση όσων έχουμε νομοθετήσει και συνεχή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που παράγονται. Μόνο έτσι θα μπορούμε να εντοπίσουμε ταχύτερα συστημικές αδυναμίες που αντανακλούν και στην καθημερινότητα αλλά ταυτόχρονα να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις και δυνατότητες της κοινωνίας, βήμα απαραίτητο για αλλαγές και πρόοδο».

Ερωτηθείς για το αίτημα βουλευτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που ζητούν αναθεώρηση της πολιτικής στρατηγικής του κυβερνώντος κόμματος, επισημαίνει ότι «οι πολίτες έχουν υψηλές προσδοκίες από την κυβέρνηση γιατί έχουν υψηλές προσδοκίες για την Ελλάδα, μια χώρα που θα απελευθερώνει τη δημιουργία, θα δίνει ευκαιρίες για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην προστασία των πιο ευάλωτων, μια χώρα εξωστρεφή και αισιόδοξη. Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, η παράταξη της ισχυρής ευρωπαϊκής Ελλάδας, έχει διευρύνει τα όριά της με πρόεδρο και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχοντας στον πυρήνα της την πεποίθηση ότι η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει με την κοινωνική ανάπτυξη, ότι η πρόοδος αποδεικνύεται στην πράξη, και όχι στα λόγια, ότι ο δρόμος της ευρωπαϊκής κανονικότητας, είναι ο δρόμος που πρέπει να διαβούμε όλοι μαζί, ότι αποστολή μας είναι να δίνουμε εφαρμόσιμες λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα. Πίσω από αυτή την πεποίθηση σχηματίστηκε μια ευρεία κοινωνική πλειοψηφία που στήριξε και στηρίζει τον Πρωθυπουργό από την πρώτη ημέρα της εκλογής του. Αυτή η πλειοψηφική συμμαχία παραμένει και οφείλουμε να τη διατηρούμε ισχυρή», σημειώνει εν κατακλείδι.

Κοντογεώργης: Κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα είναι η σταθερή αύξηση των μισθών και η μείωση των ανισοτήτων

Στα οικονομικά, «κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα είναι η σταθερή αύξηση των μισθών και η μείωση των ανισοτήτων», διαβεβαιώνει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και εξειδικεύει: «Η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά πρωτοβουλιών για τη συγκράτηση και την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, με συνεχείς ελέγχους στην αγορά και παρεμβάσεις σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τολμηρές διαρθρωτικές παρεμβάσεις, τις οποίες έχουμε ήδη κάνει στην αγορά, για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ακόμα. Είναι παρεμβάσεις από τις οποίες έχουμε αρχίσει να βλέπουμε κάποια πρώτα αποτελέσματα με ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον προηγούμενο μήνα είχαμε τον έβδομο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Μέσα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς επιδιώκουμε την αύξηση του ανταγωνισμού και την εξάλειψη ολιγοπωλιακών φαινομένων και φαινομένων αισχροκέρδειας σε συνεργασία πάντα με τους εγχώριους παραγωγούς και εμπόρους. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, γιατί η ενιαία αγορά δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και τους καταναλωτές. Και αυτό το κοινό πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Για το σκέλος της φορολογίας ειδικότερα, υπενθυμίζει ότι «από το 2019 η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μειώσεις περισσότερων από 50 φόρων και βελτίωση του μέσου εισοδήματος κατά περίπου 20% και του κατώτατου μισθού κατά 28%. Ιδιαίτερη μέριμνα έχει δοθεί για τη φορολογική ελάφρυνση ειδικών κατηγοριών, όπως οι οικογένειες και οι αγρότες. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις, εφόσον αυτές κριθούν αναγκαίες, χωρίς όμως να αλλάζει ο κεντρικός πυρήνας της πολιτικής μας. Αναγνωρίζουμε, ότι το τρέχον μείγμα άμεσων και έμμεσων φόρων αντανακλά τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά για κάθε αλλαγή πρέπει να σταθμίζεται η ενδεχόμενη βραχυπρόθεσμη απώλεια εσόδων σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική θέση της χώρας».

Και, εν συνεχεία, «η προσπάθεια, όμως, συνεχίζεται. Όπως ανακοινώθηκε, επιβάλλεται Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης 33% στις εταιρίες διύλισης με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023, σε συνέχεια της επιβολής έκτακτης προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης στις εταιρίες διύλισης για το έτος 2022, και μονιμοποιούνται μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε ταξί και στην παράδοση καφέ ως αγαθού (takeaway & delivery). Επίσης, προγραμματίζεται περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά μισή μονάδα, από 1/1/2025 και κατά μια συνολικά έως το τέλος της τετραετίας. Η Κυβέρνηση πράττει τα μέγιστα ώστε να ενισχύσει, σε δύσκολες συνθήκες, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι και οι συνταξιούχοι, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους δημοσιονομικούς στόχους, σε μια περίοδο που οι οικονομίες πολλών άλλων χωρών της ΕΕ δοκιμάζονται».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα