Κοντονής – Βασιλειάδης (σε ρόλο Μπαρμπέ) και FIFA/UEFA (σε οφθαλμίατρο)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το πρωτάθλημα αρχίζει. Ας τα βάλουμε κάτω τα πράγματα, κάνοντας μια ψύχραιμη προσέγγιση, για να δούμε τι θα δούμε και δεν θα δούμε και πού θα… γελάσουμε πολύ. Αρχίζουμε. Εν αρχή ην ο νόμος Κοντονή. Ήταν η εποχή που ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού και νυν Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έκανε θεαματικό μπάσιμο στα πράγματα.

Ψηφίζει έναν νόμο που στην ουσία καταργεί το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Σε συμφωνία με τις υπερκείμενες συνομοσπονδίες FIFA/ UEFA. Πόσοι, ωστόσο, γνωρίζουν γιατί οι δυο συνομοσπονδίες λειτουργούν με το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και δεν επιτρέπουν κανέναν κρατικό παρεμβατισμό; Λίγοι.

Γιατί οι FIFA/UEFA θεσμοθέτησαν κι επέβαλαν το αυτοδιοίκητο; Για τον πολύ απλό λόγο ότι, σε ολοκληρωτικά καθεστώτα ανά τον κόσμο, οι δικτάτορες αποφάσιζαν για τα πάντα. Ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα, ποιος τη 2η θέση κ.λπ. Για τους Αμίν Νταντάδες θεσπίστηκε το αυτοδιοίκητο και όχι, φυσικά, για τις δυτικές κοινωνίες, όπου υπάρχει δημοκρατία κ.λπ. Εκεί, θεωρείται αυτονόητο ότι η πολιτεία δεν πρέπει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά του ποδοσφαίρου.

Ο Κοντονής, λοιπόν, που έφερνε τον «αέρα» της προόδου, αφού μπήκε στο μαγαζί του ποδοσφαίρου, όπως ο Σακαφλιάς στα καφενεία των Τρικάλων, τα έκανε όλα λαμπόγυαλο. Υπό την ανοχή των δυο συνομοσπονδιών. Γιατί τον ανέχτηκαν; Ποιος ξέρει… Μπορεί ο Κοντονής να είχε κρυμμένο κανέναν βαλέ στο μανίκι του και να έκοβε στην ξερή την… Κάρτα Υγείας, οπότε κινδύνευε η… υγεία κάποιων UEFAτζήδων.

Οι FIFA/UEFA, ωστόσο, δεν άφησαν τον Κοντονή να μπει με τη μπάλα στα δίκτυα. Γι’ αυτό κι έστειλαν γύρω στους δέκα νοματαίους στην ΕΠΟ, προκειμένου με την τεχνογνωσία τους να «βελτιώσουν» τα πάντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο κι όχι να βάλει ο Κοντονής τα «δικά» του παιδιά στις θέσεις-«κλειδιά». Τώρα, αν κάνα-δυο συνεργάτες του μπήκαν με παχύ μεροκάματο στην ΕΠΟ,  ας μην ξεχνάμε και το προβληματάκι με την ΕΠΣ Μακεδονίας του Ευάγγελου Γραμμένου που βγήκε «λάδι» από την  Επιτροπή Δεοντολογίας που είχε βάλει ο κ. Σταύρος.

Ο Κοντονής έφυγε κι ήρθε ο Βασιλειάδης, αλλά ο νόμος έμεινε ο ίδιος. Ο υφυπουργός έχει αρμοδιότητα να επιβάλλει ποινές ο ίδιος, πέρα από τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου. Μέχρι και για τον Τύπο θα μπορούσε να επιβάλλει ποινές σε μια αποθέωση της δημοκρατίας. Σαν αρχιδικαστής Μπαρμπέ, ένα πράγμα ο Κοντονής. Να θυμίσουμε για την ιστορία τα πρόστιμα στον Παναθηναϊκό και το κλείσιμο της «Θύρας 13».

Κι ερχόμαστε, λοιπόν, στο σήμερα. Ο υφυπουργός Βασιλειάδης, σαφώς πιο ήπιος στις αντιδράσεις του σε σχέση με τον προκάτοχό του, προσπάθησε να βρει μία λύση, με τη μείωση των ομάδων κ.λπ. Και καλά έκανε, δηλαδή, γιατί δεν πήγαινε άλλο η κατάσταση.

Ο Βασιλειάδης, ωστόσο, τι ακριβώς θα κάνει με τις ποινές; Θα γίνει κι αυτός αρχιδικαστής Αλμπέρτο Μπαρμπέ; Εξηγούμαστε: Ο υφυπουργός βρήκε χρήματα, μέσω της ΕΡΤ για να βολέψει τις επτά τηλεοπτικά «άστεγες» ΠΑΕ. Κατόπιν εντολών, φυσικά, από το Μαξίμου, που θα ήθελε να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, γιατί, όπως υποστηρίζουν, έτσι θα επανερχόταν η «κανονικότητα» στην ελληνική καθημερινότητα, μια και το Μακεδονικό αλλά και οι φωτιές στο Μάτι είχαν κάνει την «κανονικότητα» καθημερινό πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος πάντων, ας το θεωρήσουμε σωστό. Τις ποινές, ωστόσο, ποιος θα τις επιβάλει; Ο ίδιος; Αν τις επιβάλει ο ίδιος θα είναι ένας Κοντονής Νο2. Αρχιδικαστής Μπαρμπέ, δηλαδή. Να πούμε και δυο λόγια για τον Ιταλό αρχιδικαστή Αλμπέρτο Μπαρμπέ, που το 1998 ξεκίνησε την ιστορία «Καθαρά Πόδια», για την πάταξη της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο. Λίγο πιο πριν ένας άλλος αρχιδικαστής, ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο, είχε ξεκινήσει την υπόθεση «Καθαρά Χέρια» για τους πολιτικούς.

Συνεχίζουμε: Αυτό είναι το ένα, λοιπόν, με τον Μπαρμπέ. Το άλλο είναι πως για παρόμοιες δηλώσεις δυσφήμισης του αθλήματος, θα επιλαμβάνεται, φυσικά ως αρμόδια αρχή, η Επιτροπή Δεοντολογίας. Δηλαδή, για να γίνει αντιληπτό, αν ένας παράγοντας του ποδοσφαίρου καταφερθεί κατά του διαιτητή ή κατά του Γραμμένου ή του «Μελομένου» Περέιρα, θα τους επιβάλλονται δυο ποινές. Μία από τον Βασιλειάδη και μία από την Επιτροπή Δεοντολογίας!

Πουθενά στον κόσμο ολόκληρο δεν υπάρχει τέτοιο καθεστώς δικαιοσύνης, ούτε στις πιο σκληρές δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής. Μήπως, όμως, περάσουν και στους κανονισμούς της ΕΠΟ οι ποινές με βάση τις ρήτρες του Βασιλειάδη; Αν δεν το σκέφτηκε ο ίδιος, το λέμε εμείς. Ότι δεν θα περάσει. Οπότε, δύο ποινές.

Το άλλο, επίσης σοβαρό θέμα με τις ρήτρες του Βασιλειάδη, είναι το εξής: Τι υπέγραψε με τις επτά «άστεγες» ΠΑΕ. Με τις ομάδες που ανήκουν στη NOVA, όμως, δεν υπέγραψε τίποτα! Εκεί θα προκληθεί μπέρδεμα άνευ προηγουμένου. Δηλαδή, ο υφυπουργός θα επιβάλει ποινές στις «δικές» του ομάδες της ΕΡΤ κι όχι στις υπόλοιπες εννιά του συνδρομητικού καναλιού. Αυτό δεν είναι ισονομία και ισοπολιτεία.

Η «Α» γνωρίζει ότι άνθρωποι που είναι κοντά στον Γιώργο Βασιλειάδη, του επεσήμαναν ότι αυτό είναι άδικο. Απάντηση δεν πήραν. Άλλωστε ο Βασιλειάδης εκτελεί εντολές άνωθεν. Και τι λένε αυτοί οι «άνωθεν»; Ότι έπρεπε να χρυσωθεί το χάπι του κόσμου, που βλέπει να δίνονται 52 εκατ. ευρώ (από τη «Διαύγεια» τα στοιχεία) στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, την ώρα που πετσοκόβονται τα πάντα, η υπερφορολόγηση θερίζει κ.λπ. Για να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις, ότι ναι μεν το κράτος δίνει λεφτά, στο ποδόσφαιρο, αλλά βάζει και ρήτρες, που σημαίνει ότι ενδιαφέρεται για την αξιοπιστία, την καλυτέρευσή του και άλλα τέτοια «προοδευτικά κι αριστερά». Τόσο πολύ «προοδευτικά κι αριστερά», που η ΕΡΤ έδωσε στις ομάδες περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι η NOVA!

Όλα τα παραπάνω, ωστόσο, είναι σοβαρά ζητήματα, αλλά υπάρχει κι ακόμα ένα, πολύ πιο σοβαρό. Στην ποδοσφαιροαθλητική πιάτσα, υπάρχει κι ένα άλλο ζήτημα, που αφορά στα κρατικά χρήματα που θα εκταμιεύσει η ΕΡΤ για να τα δώσει στις ΠΑΕ και το έλεγε τις προάλλες πρόεδρος μεγάλης ΠΑΕ. Ότι αυτή η ενέργεια αντιβαίνει βασικούς κανόνες λειτουργίας και δεοντολογίας της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προικοδοτούνται, δηλαδή, επαγγελματικά σωματεία του ποδοσφαίρου απ’ ευθείας από το κράτος, διότι έτσι δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Κι η αγωνία του κυρίου προέδρου ήταν τι θα γινόταν αν υπήρχε μία προσφυγή, έστω και ανώνυμη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει. Καμία, δηλαδή, ομάδα που ανήκει στη Nova δεν θα έβαζε μπουρλότο στο πρωτάθλημα που αρχίζει το επόμενο Σαββατοκύριακο. Το ποδόσφαιρο, ωστόσο, είναι… πολιτική κι αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Αν και στον ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν από το υπερπλεόνασμα που δημιούργησε η κυβέρνηση, από τους φόρους του τζόγου και μόνο. Θα δείξει. Πάντως, ο πρωθυπουργός συζήτησε, λένε οι πληροφορίες, το θέμα αυτό με τον αρμόδιο υπουργό Ευκ. Τσακαλώτο, μαζί με όλα τα άλλα, εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Κι οι δυο υπερκείμενες αρχές, FIFA/UEFA τι ακριβώς λένε για το όλο ζήτημα με την ΕΡΤ; Έκαναν πολλές υποχωρήσεις προκειμένου να μην πετάξουν έξω το ελληνικό ποδόσφαιρο, έστειλαν «επιτρόπους – επιβήτορες», μέχρι και «υπερσύμβουλο» έστειλαν. Αυτό, όμως, θα το δεχτούν; Ποιο; Τις διπλές τιμωρίες είναι το ένα. Το άλλο; Την κρατική χρηματοδότηση των ομάδων, μέσω της ΕΡΤ. Το Financial Fair play της UEFA απαγορεύει ρητά την όποια κρατική βοήθεια προς τις ομάδες, επίσης γιατί δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.

Αν αύριο, ο Ατρόμητος ή ο Άρης, η Ξάνθη προκριθούν για το Europa League,  μήπως ελλοχεύει κίνδυνος τιμωρίας τους κι όχι μόνο αυτών, αλλά και του ποδοσφαίρου μας; Αυτό το… διασφαλίσαμε; Η απάντηση από κυβερνητικές πηγές είναι… «το ρυθμίσαμε». Κι αν ακούμε κυβερνώντες να μιλούν για «ρυθμίσεις», πρέπει ν ανησυχούμε. Διότι, όπως λένε, «θα καθαρίσει» ο Θόδωρος, αλλά τι θα γίνει αν μία αντίπαλος άλλης χώρας στα ευρωπαϊκά Κύπελλα προσφύγει στην UEFA, επειδή η οικεία της ομοσπονδία δεν ανήκει στο γκρουπ των φίλων του Θόδωρου;

Όρκος τιμής των επτά ΠΑΕ. Οι άλλες εννιά ορκίστηκαν;

Η «Α» το έγραψε καθαρά στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου. Ότι από τη στιγμή που, με βάση τη σύμβαση με την ΕΡΤ, υπάρχει εγγυημένο συμβόλαιο και για του χρόνου και συν το γεγονός ότι δεν θα υπάρχουν play offs και play out, κάποιες ομάδες θα μπορούν να «διευκολύνουν» κάποιες άλλες. Κάθε τέτοια «διευκόλυνση», ωστόσο, συνοδεύεται, συνήθως, από στοιχηματισμό. Τι, λοιπόν, πρόκειται να γίνει όταν τα «μηχανάκια» της Sport Radar αρχίσουν και… τρελαίνονται και στέλνουν στην ΕΠΟ φακέλους με «ύποπτα προς χειραγώγηση» παιχνίδια; Ο Βασιλειάδης θα επιβάλει πρόστιμα, με βάση τη ρήτρα; Αυτό πρέπει να κάνει, αν προβλέπεται από τη σύμβαση των επτά ΠΑΕ με την ΕΡΤ. Τι, όμως, θα γίνει αν ένα «ύποπτο προς χειραγώγηση» παιχνίδι περιλαμβάνει και μία ομάδα από τη Nova; Θα τιμωρεί τη μία (της ΕΡΤ) και όχι, φυσικά, την άλλη που θ’ ανήκει στη Nova; Εκτός αυτού, επαρκεί μία απλή αναφορά της Sport Radar για να τιμωρηθεί μία ομάδα; Προφανώς και όχι. Γιατί; Διότι σε ακροαματική διαδικασία δεν μπορεί ν’ αποδειχτεί απολύτως τίποτα, αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία κι όχι υπόνοιες. Η συγκεκριμένη εταιρεία που ανιχνεύσει παράνομο στοιχηματισμό έχει στείλει έναν τόνο φακέλους στην ΕΠΟ. Φυσικά και δεν έγινε τίποτα, είναι άλλο οι ενδείξεις και άλλο οι αποδείξεις. Η μεγάλη… πλάκα είναι ότι οι επτά ΠΑΕ έδωσαν, λέει, όρκο τιμής να παιχτεί «στα ίσια» το πρωτάθλημα. Το πιστεύουμε.

Οι άλλες εννιά όμως ορκίστηκαν; Ιδού το ερώτημα…

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα