Κοντοζυγώνει(;) ο μεγάλος συνασπισμός

Ολοένα και πιο ώριμη γίνεται η ιδέα του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως κανένα κόμμα δεν θα έχει καθαρή εντολή. Σημαντικό και το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν προς μια τέτοια κατεύθυνση έτσι ώστε να τηρηθεί μέχρι κεραίας το τρίτο μνημόνιο. Το δεδομένο μάλιστα πως λίγο μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα αρχίσει και η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πιέζει αναγκαστικά προς μια τέτοια κατεύθυνση. Και αυτό χωρίς να υπολογιστεί πως ο μεγάλος συνασπισμός είναι η μόνη λύση για σταθερή κυβέρνηση.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Όχι μόνο τάσσεται υπέρ της κυβερνητικής συνεργασίας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά εμφανίζεται και διατεθειμένος να μη διεκδικήσει ο ίδιος την πρωθυπουργία, αν το κόμμα του τερματίσει πρώτο. Τις τελευταίες ώρες και ειδικά μετά το debate των πολιτικών αρχηγών που διεξήχθη την Τετάρτη, ανοιχτό παράθυρο αφήνει και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ξεκάθαρη είναι η στάση τόσο του Ποταμιού όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Η λύση αυτή φαντάζει η ιδανικότερη, μιας και δύσκολα ένα ή δύο κόμματα μόνα τους θα μπορέσουν να σηκώσουν το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή του σκληρού 3ου μνημονίου. Ειδικά αν στα έδρανα της αντιπολίτευσης βρίσκεται ένα ισχυρό κόμμα, το οποίο θα βάλει σε κάθε ευκαιρία κατά της κυβέρνησης. Το πιο σημαντικό από όλα είναι πως εφόσον επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, καμία κυβέρνηση συνεργασίας η οποία δεν θα συμπεριλαμβάνει τα δύο πρώτα κόμματα δεν θα εξασφαλίζει ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή έτσι ώστε να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος χωρίς να απειλείται από τις δεδομένες ανά περίπτωση διαρροές.

Και μπορεί από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της κάλπης κάποιοι να εμφανίζονται αρνητές μιας τέτοιας προοπτικής, η επόμενη ημέρα όμως αναμένεται πολύ διαφορετική, και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στην Κουμουνδούρου. Πλειοψηφία δεν προβλέπεται και ο Πάνος Καμμένος εκτός απροόπτου δεν συγκεντρώνει το 3% που απαιτείται. Ακόμα όμως και αν θα είναι στη νέα Βουλή, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως η δύναμη των δύο κομμάτων θα είναι τέτοια που θα τους δίνει πλειοψηφία.

Ο δρόμος του ρεαλισμού
Η σκέψη για κυβέρνηση μειοψηφίας έχει ήδη απορριφθεί παρά τις σχετικές δηλώσεις του Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος με τις δηλώσεις του μάλλον ζημιώνει το κόμμα του. Άλλωστε η πρόσκληση του Β. Μεϊμαράκη προς τον Αλ. Τσίπρα να συναντηθούν οι δυο τους και να συζητήσουν για μια πιθανή συνεργασία, που έγινε κατά την διάρκεια της τηλεμαχίας, δεν απορρίφθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό ο οποίος πλέον φαίνεται να έχει επιλέξει το δρόμο του ρεαλισμού. Έστω και αν την ακριβώς επόμενη ημέρα από τη γενέτειρά του και στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και σε εκείνους, οι οποίοι –όπως είπε– «προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλοι είναι ίδιοι».

«Έχει πολύ μεγάλη διαφορά», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας, «το δείγμα γραφής που αφήσαμε πίσω μας. Όχι μόνον σκληρές διαπραγματεύσεις, σε σχέση με την άνευ όρων παράδοση των προηγούμενων, αλλά και με τα όσα πράξαμε με τη θηλιά στον λαιμό επί εξήμισι μήνες». Λίγες ώρες νωρίτερα επέλεξε να μην αντιδράσει στην πρόταση του βασικού του πολιτικού αντίπαλου, ο οποίος έχοντας εμπειρία γνωρίζει καλά πως το φορτίο της νέας κυβέρνησης είναι τεράστιο για να το σηκώσει μόνο ένας ή δύο. Γι’ αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιμείνει στη θέση ότι χρειάζεται συνεργασία όλων των, λεγόμενων, «ευρωπαϊκών» δυνάμεων μετεκλογικά.

Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους απέναντι στους πολιτικούς αρχηγούς που συμμετείχαν στην τηλεμαχία, ακόμα και σε εκείνους όπως η Φώφη Γεννηματά που επέλεξαν να είναι επιθετικοί. Χαρακτηριστικό είναι πως ενώ ο Στ. Θεοδωράκης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός και σκληρός με τον πρώην πρωθυπουργό, εκείνος δεν έδωσε την ανάλογη απάντηση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να εκτονώσει την ένταση και ίσως να προετοιμάσει το έδαφος για την επόμενη μέρα, ειδικά με τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες είναι έτοιμες να συνεργαστούν.

Ακόμα και ο Πάνος Καμμένος εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός στην προοπτική μίας συνεργασίας με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς. Η στάση είναι πιθανόν ενδεικτική των σκέψεων που υπάρχουν και στην Κουμουνδούρου, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο Π. Καμμένος κινείται ανάλογα με την τακτική του κ. Τσίπρα. Το πόσο κοντά είναι οι προσεγγίσεις τους φάνηκε, μάλιστα, όταν ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων μίλησε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ: Χρησιμοποίησε την ίδια φρασεολογία με εκείνη του κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι εάν απαλλαγεί η Φ. Γεννηματά από τα «βαρίδια», τότε υπάρχει περιθώριο (σ.σ. για τα περί  «βαριδίων» πρώτος έκανε λόγο δημοσίως ο παραιτηθείς πρωθυπουργός).

Ακόμα και ο «καθοδηγητής» Αλ. Φλαμπουράρης φαίνεται έτοιμος να ρίξει νερό στο κρασί του. Αναφερόμενος στις μετεκλογικές συνεργασίες, λέει ότι η Κουμουνδούρου δεν μπορεί να συμπλεύσει με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ αν δεν αλλάξουν πολιτική, εκφράζει ωστόσο την άποψη ότι, παρά τις εκπλήξεις που μπορεί να υπάρξουν στο πολιτικό σκηνικό, θα υπάρξει στήριξη «αν δεν θέλουν να πάμε σε εκλογές».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα