Κόντρα στους οιωνούς για διάλυση της Ευρώπης «έβλεπαν» τη… λύση!!! 

Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον Γιάννη Στουρνάρα, πέτυχε την ένταξη της χώρας μας στο QE

Στο Μαξίμου είχαν πειστεί πως θα υπάρξει Ταμείο Ανάκαμψης, όταν όλοι έλεγαν πως η Ευρώπη πάει για διάλυση. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η ελληνική κυβέρνηση ή, πιο σωστά, ο πρωθυπουργός και οι στενοί συνεργάτες του έκαναν μία σειρά ενεργειών με στόχο η παρουσία της Ελλάδας να είναι αισθητή. Αυτές τις υλοποιούσε μικρός αριθμός στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη και είχαν ως βάση τη στρατηγική που ξεκίνησε από τις 8 Ιουλίου του 2019 που ήταν η ανάκτηση της αξιοπιστίας. Η Ελλάδα, ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο, γύρισε οριστικά σελίδα από την εποχή που παρέμενε αποκλεισμένη από βασικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον Γιάννη Στουρνάρα, πέτυχε την ένταξη της χώρας μας στο QE, που αναμένεται να τροφοδοτήσει με περίπου 12 δισ. ευρώ ρευστότητα την ελληνική οικονομία. Επίσης, το waiver που αποφασίστηκε από την ΕΚΤ και αντιστοιχεί σε ρευστότητα ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Αυτά τα χρήματα επιτρέπουν τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς οι τράπεζες έχουν πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε πιο φθηνό δανεισμό, είτε κεφάλαιο κίνησης, είτε χρηματοδότηση επενδυτικού σχεδίου για μια επιχείρηση, είτε να προχωρήσουν με πιο μεγάλη ευκολία σε δανεισμό των νοικοκυριών.

Ένα στενό επιτελείο του πρωθυπουργού, όπως ο Αλέξης Πατέλης, προϊστάμενος στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, ο Ιωάννης Βράιλας, μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στην Ε.Ε., και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, συνεπικουρούμενοι από τον Έλληνα αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, έδωσαν μάχη ώστε να κατοχυρώσουν την όσο το δυνατόν πλεονεκτικότερη θέση στον καταμερισμό των τελικών ποσών, προτάσσοντας το μεγάλο πλήγμα που υπέστη η ελληνική οικονομία στον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως τονίζουν πηγές του Μαξίμου, είναι αισιόδοξος για την επόμενη χρονιά. Βασικός στόχος είναι, σε συνάρτηση με τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών λόγω της πανδημίας, η θεμελίωση των προϋποθέσεων για δυναμική ανάκαμψη το επόμενο έτος. «Πιστεύω ειλικρινά ότι έχουμε κάθε δυνατότητα, με τις παρεμβάσεις μας, να μετριάσουμε την επίπτωση της ύφεσης και ταυτόχρονα να βάλουμε τις βάσεις για μία δυναμική ανάπτυξη το 2021», λέει χαρακτηριστικά στις συνομιλίες του με τους στενούς του συνεργάτες.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρος. Τα χρήματα που θα λάβει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι δίχως μνημόνια και περαιτέρω υποχρεώσεις. Απλά θα δέχεται τον έλεγχο που θα ασκεί η Κομισιόν σε όλες τις χώρες. Μάλιστα, στο Μαξίμου θεώρησαν ατυχέστατη τη δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, σε ελληνική εφημερίδα για ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα κι ενημέρωσαν σχετικά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Κι όπως λένε από το Μαξίμου, «όταν μετά το Eurogroup του Απριλίου αποφασίστηκε το τεράστιο ποσό των 540 δισ. ευρώ να διοχετευθεί στις χώρες που επλήγησαν μέσω ESM, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Σταϊκούρα να μην κάνει καμία ενέργεια για νέα δανεικά και να κινηθεί η χώρα μόνο για τα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το SURE που ενισχύει την απασχόληση». Επίσης, η εντολή του πρωθυπουργού προς το οικονομικό επιτελείο είναι να υπάρχουν πάντα διαθέσιμα στο θησαυροφυλάκιο, και όπως υπολογίζει ο Θόδωρος Σκυλακάκης στο τέλος του έτους τα διαθέσιμα θα είναι της τάξης των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα