Κόπα Άφρικα: Ένοπλοι αυτονομιστές απειλούν την διοργάνωση

Το Καμερούν φιλοξενεί το Κόπα Άφρικα  σε έξι πόλεις, αλλά η ασφάλεια απειλείται δυνητικά περισσότερο στο Λίμπε, μια πόλη στην ακτή του Ατλαντικού, της οποίας η γύρω περιοχή έχει συγκλονιστεί από ένοπλες επιθέσεις από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος το 2017.

Η σύγκρουση, στην οποία ένοπλες ομάδες προσπαθούν να σχηματίσουν ένα αποσχισμένο κράτος με την ονομασία Αμπατζονία, έχει σκοτώσει τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους και έχει αναγκάσει σχεδόν ένα εκατομμύριο να την εγκαταλείψουν. Η βία έχει επιδεινωθεί φέτος καθώς οι αυτονομιστές αυξάνουν τη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών.

«Ο φόβος μου… είναι ότι το πρόσφατο φαινόμενο των εκρήξεων βομβών που έχουν συμβεί σε άλλα μέρη… θα μπορούσε να είναι ένα σύνηθες φαινόμενο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής», δήλωσε ο τοπικός δημοσιογράφος Ονόρε Κούμα.

Το «Omnisport Stadium» του Λίμπε θα φιλοξενήσει αγώνες από τον 6ο όμιλο που περιλαμβάνει την Τυνησία, το Μάλι, τη Μαυριτανία και την Γκάμπια. Το πρώτο παιχνίδι του ομίλου θα είναι ανάμεσα στην Τυνησία και το Μάλι στις 12 Ιανουαρίου

Η κοντινή  Μπουέα, όπου θα γίνουν προπονήσεις, επλήγη από δύο εκρήξεις τον Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένης μιας σε πανεπιστήμιο που τραυμάτισε 11 φοιτητές. Οι αρχές έχουν κρατήσει κρυφά τα σχέδια ασφαλείας, αλλά υποσχέθηκαν ότι δεν θα υπάρξει διακοπή στους αγώνες του 6ου ομίλου. Ένοπλοι αστυνομικοί, χωροφύλακες και στρατιώτες έχουν ήδη τοποθετηθεί σε μεγάλες διασταυρώσεις, ενώ σημεία ελέγχου έχουν στηθεί στους δρόμους της πόλης.

Οι συγκρούσεις, όπως αναφέρει το Reuters, ξεκίνησαν στις αγγλόφωνες βορειοδυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές το 2016, όταν δάσκαλοι και δικηγόροι διαμαρτυρήθηκαν για την περιθωριοποίησή τους από την κυρίως γαλλόφωνη εθνική κυβέρνηση. Μια βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας ριζοσπαστικοποίησε το κίνημα. Ένοπλες ομάδες σχηματίστηκαν στα δάση και τις φυτείες κακάο των περιοχών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα