«Κοπανατζού» η κυρία Αυλωνίτου; 

Την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεχιστεί εντός των δικαστικών αιθουσών το σίριαλ με πρωταγωνιστές τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου, και τον γνωστό γιατρό Σταύρο Χάντζο (αδελφό του παλαιού πρωταθλητή του στίβου, Μανώλη). Είναι η συνέχεια των όσων έλαβαν χώρα τον Φεβρουάριο του 2012 στο Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ-ΟΑΚΑ), όπου ο κ. Χάντζος (επί πολλά έτη ο γιατρός της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού) ήταν διευθυντής και η κα Αυλωνίτου ανήκε στο επιστημονικό προσωπικό.

Του Χρήστου Αλεξάνδρου

Τότε η κα Αυλωνίτου, όπως έχει καταγγείλει ο κ. Χάντζος, του επιτέθηκε. Χαρακτηριστικά ο γιατρός αναφέρει στη μηνυτήρια αναφορά του: «Λόγω των καταγγελιών που υπήρχαν, ότι η κα Αυλωνίτου μόλις χτυπούσε την κάρτα της αποχωρούσε από τη δουλειά της, ο τότε γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ ζήτησε από τον κ. Χάντζο να επιληφθεί του θέματος. Ο γιατρός τη συνέλαβε τη στιγμή που εισερχόταν του κτιρίου. Τότε η νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του επιτέθηκε φραστικά φωνάζοντας “φύγε  από  εδώ, έξω  από  το  γραφείο  μου, είσαι  τραμπούκος, είσαι παράνομος, είσαι   παράτυπος  και   είσαι   αλεξιπτωτιστής”. Στη συνέχεια η κa Αυλωνίτου του επιτέθηκε, τον έσπρωξε και τον τραυμάτισε με τα νύχια της. Ο κ. Χάντζος έχασε  την  ισορροπία  του  και  πέφτοντας  κτύπησε  τον  αυχένα  του  και  το  κεφάλι  του. Προς βοήθεια έτρεξε η κa Σγουράκη. Όμως η κa Αυλωνίτου συνέχισε την επίθεση και όπως ήταν πεσμένος ο κ. Χάντζος τον χτύπησε με την τσάντα της στο κεφάλι και στο στήθος». Μάλιστα ο γιατρός του ΕΚΑΕ, Όμηρος Εμμανουηλίδης (επί πολλά έτη γιατρός της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου) στη διάγνωσή του ανέφερε: «Συμπτώματα εγκεφαλικής διάσεισης  με παροδική απώλεια μνήμης, συγχυτικά  φαινόμενα,  έντονη  αμφοτερόπλευρη οσφυαλγία με αιμωδίες  άκρων καθώς και οίδημα  στην  βρεγματική  χώρα». Ο κ. Χάντζος οδηγήθηκε με ασθενοφόρο στο ΚΑΤ, όπου παρέμεινε για ένα 24ωρο, λαμβάνοντας εξιτήριο την επομένη του επεισοδίου, δηλαδή στις 18 Φεβρουαρίου του 2012. Η διάγνωση του ΚΑΤ αναφέρει: «Κάκωση αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης  και  θλάση του κατώτερου τμήματος της ράχης και της πυέλου». Στον κ. Χάντζο συστάθηκε να φορά αυχενικό κολάρο, ενώ του δόθηκε φαρμακευτική αγωγή.

Οι μηνύσεις

Το επεισόδιο έλαβε χώρα στις 17 Φεβρουαρίου του 2012, αλλά οι μηνύσεις από τις δύο πλευρές κατατέθηκαν τον Μάιο του 2012. Πρώτη κατέθεσε μήνυση η κα Αυλωνίτου στις 10 Μαΐου, ενώ ο κ. Χάντζος την κατέθεσε στις 16 του ίδιου μήνα. Τώρα την Τετάρτη θα εκδικαστεί η μήνυση της κας Αυλωνίτου κατά του γιατρού, καθώς η μήνυση του κ. Χάντζου θα πρέπει να περιμένει το πότε θα αρθεί η ασυλία της, προφανώς μετά τις εκλογές, καθώς στην πρώτη απόπειρα για άρση ασυλίας της η βουλευτής προστατεύτηκε από την κυβέρνηση. Όταν το θέμα Αυλωνίτου έφθασε στην Επιτροπή της Βουλής, τον Φεβρουάριο του 2017, η αντιπολίτευση εισηγήθηκε πως η υπόθεση δεν αφορά την τέλεση άσκησης των βουλευτικών της καθηκόντων και ως εκ τούτου πρέπει να επιστραφεί στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω.  Από την πλευρά της η κα Αυλωνίτου υποστήριξε πως η εις βάρος της δίωξη έχει… πολιτικά κίνητρα. Αρχικά, τα επιχειρήματα της βουλευτού δεν έπεισαν την πλειοψηφία καθώς, εκτός της αντιπολίτευσης, υπέρ της άρσης ψήφισαν δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο πριν από τη λήξη της διαδικασίας όμως ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, πέτυχε την αναβολή της με το πρόσχημα ότι απαιτείται ειδική συνεδρίαση προκειμένου η επιτροπή να εξετάσει εάν πρέπει να προστατεύονται οι βουλευτές, οι οποίοι αν και δεν είχαν τη βουλευτική ιδιότητα διώχθηκαν με πολιτικά κίνητρα. Και με αυτό τον τρόπο τελικά απέφυγε προσωρινά να κάτσει στο εδώλιο η βουλευτής.

Ήταν υποψήφια

Το όλο θέμα ξεκίνησε όταν στις 17 Ιουνίου του 2010 από  το  υπουργείο  Πολιτισμού  και  Τουρισμού  στα  πλαίσια  της  Ανοικτής Διακυβέρνησης (opengov.gr) ανακοινώθηκε η πρόσκληση  εκδήλωσης  ενδιαφέροντος  για  την  πλήρωση της   θέσης  του  διευθυντή  του  ΕΚΑΕ – ΟΑΚΑ. Μεταξύ των υποψηφίων ήταν και ο γιατρός Σταύρος Χάντζος, η Ελένη Αυλωνίτου και άλλοι. Από τη διαδικασία επελέγη ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννικέλης, ο οποίος δέχθηκε ανηλεή πόλεμο. Μάλιστα, υπήρξαν δημοσιεύματα στην «Καθημερινή» από φίλο δημοσιογράφο της κας Αυλωνίτου, τα οποία μετατράπηκαν σε επερώτηση από τους βουλευτές  του  ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη και Μιχάλη Κριτσωτάκη. Στην επερώτησή τους προς τον τότε αρμόδιο υπουργό Γιώργο Νικητιάδη ερωτούν: «Με ποία διαδικασία έγινε η επιλογή του κυρίου Γιαννικέλλη; Ποίοι ήταν οι υποψήφιοι που κατάθεσαν εμπρόθεσμα τα βιογραφικά τους; Για ποιο λόγο δεν καλύφτηκε η θέση από τους ήδη εργαζομένους ερευνητές στο  Ε.Κ.Α.Ε., πράξη νόμιμη και συμφέρουσα δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας; Ποίας βαθμίδας ερευνητής είναι ο κύριος Γιαννικέλλης και ποία είναι τα ερευνητικά του προσόντα;» Το μόνο που δεν ανέφεραν ήταν για ποιον λόγο έγινε η διαδικασία μέσω του opengov.gr και δεν επιλέχθηκε η κα Αυλωνίτου.

Να θυμίσουμε ότι ο διορισμός του κ. Γιαννικέλλη ανακοινώθηκε στις 31 Μαρτίου του 2011. Τελικά, μη ανεχόμενος τον πόλεμο, δεν αποδέχθηκε τον διορισμό του. Οπότε με βάση τη διαγωνιστική διαδικασία στις 26 Ιουλίου επελέγη ο πρώτος επιλαχών, Σταύρος Χάντζος, και όχι η κα Αυλωνίτου. Η θητεία του κ. Χάντζου ήταν τριετής, δηλαδή μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2014. Να τονιστεί ότι ο κ. Χάντζος ουδέποτε ήταν φίλος και ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, που το 2011 είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης.

Η τακτική που ακολουθήθηκε ήταν η ίδια. Ο φίλος δημοσιογράφος της κας Αυλωνίτου πριν καλά-καλά αναλάβει ο κ. Χάντζος στις 27 Αυγούστου δημοσιεύει άρθρο, τονίζοντας ότι το ΕΚΑΕ εισέρχεται σε περιπέτειες. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες επερωτήσεις για χάρη εντυπωσιασμού από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία, που οι κακές γλώσσες λένε ότι όλες τις έγραφε η κα Αυλωνίτου.

Οι καταγγελίες

Και φτάνουμε στις 6 Οκτωβρίου του 2011, όπου το σύνολο των Επιστημόνων του Ε.Κ.Α.Ε./ΟΑΚΑ καταγγέλλουν με επιστολή τους προς τον Σταύρο Χάντζο, την οποία και κοινοποίησαν στον πρόεδρο του ΟΑΚΑ, ότι η Ελένη Αυλωνίτου, σε συνεργασία με τον πρώην πρόεδρο του ΕΚΑΕ, Ροντογιάννη, προέβη σε παράνομη κρίση του… εαυτού της, τον οποίο αναβάθμισε σε «ερευνήτρια Β», καθώς και του Κώστα Παύλου – κρίσεις, οι οποίες ακυρώθηκαν από δύο Δ.Σ. του ΟΑΚΑ. Στην ίδια επιστολή το επιστημονικό προσωπικό ισχυριζόταν ότι τις ημέρες της γενικής απεργίας κάλυπτε τους εργαζομένους με κανονική ή γονική άδεια, ενώ για το 2009 ισχυρίζονται πως η πρώτη φορά που πάτησε το πόδι της η Ελένη Αυλωνίτου στο Κέντρο ήταν Σεπτέμβριο μήνα.

Μάλιστα, οι ερευνητές δήλωσαν ενοχλημένοι από τα όσα είχε πει τότε η κα Αυλωνίτου σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι θα «τους κυνηγήσω μέχρι θανάτου».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα