Κόπηκε ο βήχας του Μεβλούτ – Βουλή της Λιβύης: «Παράνομη η συμφωνία με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες»

Το «Libya Update», μετέδωσε ότι το κοινοβούλιο είπε πως η συμφωνία υδρογονανθράκων με την Τουρκία αφαιρεί από την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής το «δικαίωμά της για το πετρέλαιο»

Το λιβυκό κοινοβούλιο απορρίπτει τη σημερινή συμφωνία υδρογονανθράκων με την Τουρκία ως «παράνομη» επικαλούμενη την έλλειψη έγκρισης από το νομοθετικό σώμα της Λιβύης, σύμφωνα με το «Libya Update».

Το «Libya Update» μετέδωσε ότι το λιβυκό κοινοβούλιο είπε πως η συμφωνία υδρογονανθράκων με την Τουρκία αφαιρεί από την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής το «δικαίωμά της για το πετρέλαιο».

Επιπλέον, ο υπουργός Πετρελαίου Μοχάμεντ Αούν καταγγέλλει την κυβέρνηση που αναθέτει στον Υπουργό Οικονομίας καθήκοντά του για «να περάσει ύποπτη συμφωνία πετρελαίου με την Τουρκία για εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην υπεράκτια περιοχή κοντά στο Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τσαβούσογλου με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη για τους υδρογονάνθρακες.

«Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον πρωθυπουργό Ντμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου», ανέφερε συγκεκριμένα ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Ελπίζω ότι θα επιστρέψουμε στην Τρίπολη για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης και στον τομέα του φυσικού αερίου», τόνισε ο Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη τύπου που παρέθεσε ο Τσαβούσογλου με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Νέκλα Μανγκούς.

«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά.

«Εργαζόμαστε επίσης για να ξεκινήσει ξανά πτήσεις η ΤΗΥ. Χαιρετίζουμε τα βήματα που έγιναν από τη λιβυκή πλευρά σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα στα αεροδρόμια» συμπλήρωσε.

Μεταξύ των εκπροσώπων του τουρκικού κράτους ήταν επίσης ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, αλλά και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Η τουρκική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα.

Κατά την επίσκεψη συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων οι διμερείς σχέσεις και τα θέματα συνεργασίας, ενώ δόθηκαν και λεπτομέρειες σχετικά με το πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας για την ασφάλεια που υπεγράφη με τη Λιβύη το 2019.

Σχολιάζοντας το ζήτημα, διπλωματικές πηγές από την Αθήνα τόνισαν ότι το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά.

Σημείωσαν, ακόμη, ότι θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της, ενώ υπογράμμισαν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

«Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Υπενθυμίζεται πως από το πρωί της Δευτέρας, διαρροές από την Άγκυρα υποστήριζαν πως η Τουρκία θα «μισθώσει» τη λιβυκή «ΑΟΖ», σύμφωνα με το παράνομο μνημόνιο που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές για έρευνες.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα