«Κοροϊδία η Αριστερά που έχουμε σήμερα»

Συναντήσαμε τον Σπύρο Μπιμπίλα λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση του ημερολογίου του ΤΑΣΕΗ (Ταμείο αλληλοβοήθειας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών) για το 2019, που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την ίδρυσή του. Παραμένει γεμάτος ενέργεια, όρεξη για ζωή, χαμογελαστός και πάντα σε εγρήγορση: στο θέατρο, στη συγγραφή του βιβλίου του «Η Αροκάρια των Αγγέλων», αλλά και στην κοινωνική δράση του ή στον χρόνο που αφιερώνει για να αφουγκράζεται τα προβλήματα των άλλων.

Ο Σπ. Μπιμπίλας μίλησε στη «Α» «έξω από τα δόντια» και δίχως να περιοριστεί στα των καλλιτεχνικών του. Αντιθέτως, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για εκείνους που βρίσκονται στην εξουσία, για το φλέγον εθνικό ζήτημα της Μακεδονίας και την τάση μας να καθόμαστε στον καναπέ σαν υπνωτισμένοι, τη στιγμή που πρέπει να βγούμε εκεί έξω και να διεκδικήσουμε από την αρχή τα αυτονόητα. Και μόνο όταν το κάνουμε αυτό, θα έρθει κάπως, κάπου, κάποτε η στιγμή που –όπως λέει ο αγαπημένος ηθοποιός– θα πάψουμε να νιώθουμε προδομένοι από αυτούς στους οποίους εμπιστευτήκαμε τυφλά τα όνειρά μας θέλοντας να κρατήσουμε αναμμένη τη φλόγα της ελπίδας. Της ελπίδας, που πλέον τρεμοπαίζει επικίνδυνα…

 

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

«Ελεύθερη Βούληση» είναι ο τίτλος μιας ταινίας μικρού μήκους, στην οποία έχετε πρωταγωνιστήσει. Μπορούμε σήμερα να αντισταθούμε στο να μας την αφαιρέσουν ή πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι είμαστε «μαριονέτες» του συστήματος;

«Σαφώς και είμαστε μαριονέτες του συστήματος, όμως η Ιστορία έχει αποδείξει ότι όσες φορές έχουν επιχειρήσει να μας κάνουν απολύτως μαριονέτες, αντιστεκόμαστε. Εάν οι άνθρωποι, σε κάθε ιστορική περίοδο, δεν αντιδρούσαν σε αυτά που συνέβαιναν, δεν θα πετύχαιναν τίποτα. Πάρτε για παράδειγμα τη Γαλλία σήμερα. Τη διέλυσαν για μία εβδομάδα και κατάφεραν κάποια πράγματα. Εμείς δηλαδή γιατί δεν μπορούμε να διαλύσουμε για μια εβδομάδα την Ελλάδα και να πέσει η κυβέρνηση, αφού αυτή τη στιγμή δεν εκπροσωπεί τον λαό; Δεν είναι Αριστερά αυτό που έχουμε σήμερα. Είναι μια κοροϊδία! Ο ίδιος ο Τσίπρας, πριν γίνει πρωθυπουργός, έλεγε: “Αντισταθείτε στις κυβερνήσεις μειοψηφίας, βγείτε στους δρόμους, μην πληρώνετε!” Τώρα που έχει μπει μέσα στο σύστημα, γιατί κάνει αυτό ακριβώς που μας έλεγε να μην κάνουμε; Πόσο μας έχει προδώσει αυτός ο άνθρωπος…»

 

Προ ημερών δώσατε το «παρών» στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Ποια είναι η άποψή σας για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

«Ο κάθε ελεύθερος Έλληνας μπορεί να έχει την άποψή του, γι’ αυτό δεν αισθάνομαι καθόλου καλά όντας αριστερός και φιλελεύθερος πολίτης, όταν κάποιοι πρώην σύντροφοί μας μάς βρίζουν με τον χειρότερο τρόπο επειδή αισθανόμαστε πατριώτες. Μπορεί να είσαι και άθρησκος και αριστερός και αντιρατσιστής, και συγχρόνως να είσαι και πατριώτης, να αγαπάς την πατρίδα σου και να μη δέχεσαι να σου κλέβουν το όνομα. Δεν γίνεται να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα!»

Αυτήν την περίοδο εμφανίζεστε στην παράσταση «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», όπου παρακολουθούμε δύο ανθρώπους να καταδιώκονται από εχθρούς που υπάρχουν στη σφαίρα της φαντασίας τους. Μήπως σε αρκετές περιπτώσεις συμβαίνει κάτι τέτοιο σήμερα και εκτός θεατρικής σκηνής;

«Παραλληλίζοντας αυτό το έργο με όσα συμβαίνουν σήμερα, θα έλεγα ότι δεν μας καταδιώκουν οι φαντασιώσεις αλλά η ίδια η πραγματικότητα. Ωστόσο, αυτή η παράσταση είναι φτιαγμένη για να κάνει τον κόσμο να γελάει και να ξεχνιέται από τα προβλήματα. Επίσης, είναι μια παράσταση που μου δίνει την ευκαιρία να υποδυθώ έναν ρόλο –τον κυρ-Μιχάλη­– που είναι ένας από τους πιο ωραίους που έχω παίξει μέχρι στιγμής. Και αυτό λέει πολλά, αν σκεφτεί κανείς ότι έχω παίξει σε πάνω από 180 θεατρικά έργα».

Ποιοι είναι οι επόμενοι επαγγελματικοί σας στόχοι;

«Δεν κάνω ποτέ επαγγελματικά σχέδια. Περιμένω αυτά να έρθουν μόνα τους σε εμένα! Έρχονται οι προτάσεις και μετά αποφασίζω τι θα κάνω. Γι’ αυτό και η πορεία μου είναι τόσο πολυσχιδής και δεν έχω περιοριστεί σε ένα συγκεκριμένο είδος. Μπορώ να παίξω από θέατρο Τέχνης μέχρι Σεφερλή!»

 «ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΙΞΩ ΑΠΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕΧΡΙ ΣΕΦΕΡΛΗ!»

«Πολλοί με λένε ακτιβιστή»

 

Ποια θα λέγατε πως ήταν η εντονότερη επαγγελματική σας στιγμή;

«Είναι μια στιγμή που έχω ζήσει στην αρχή της καριέρας μου και η οποία δεν έχει ξεπεραστεί ποτέ! Αφορά τον “Αγαμέμνονα” του Αισχύλου, μια παράσταση που είχαμε δώσει σε ένα μικρό χωριό, στα Μεστά της Χίου, πολύ πριν γίνει τουριστικός προορισμός. Δεν ξεχνώ ποτέ το πόσο έντονα βίωσαν εκείνοι οι κάτοικοι τα μηνύματα που θελήσαμε να τους μεταφέραμε μέσα από αυτό το έργο».

Εκτός από το να είστε ηθοποιός, έχετε και ευρεία κοινωνική δράση ως εκλεγμένος πρόεδρος του ΤΑΣΕΗ. Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας;

«Πολλοί με λένε ακτιβιστή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τρέχω πολύ και ξέρω ότι είμαι ένας άνθρωπος που ασχολείται πολύ με τα προβλήματα των άλλων. Και θα συνεχίσω να το κάνω…»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα