ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Κορωνοϊός στις προσφυγικές δομές…

Το άνοιγμα των ελληνοτουρκικών συνόρων –με τις χιλιάδες προσφύγων που θα «εισβάλουν» χωρίς υγειονομικό έλεγχο– εκτοξεύει την πιθανότητα φορείς του ιού να μολύνουν ΟΛΕΣ τις δομές διαμονής

Όσο οι σειρήνες του συναγερμού χτυπούσαν στην Ελλάδα για τα πρώτα τέσσερα –και ποιος ξέρει πόσα ακόμη– κρούσματα του κορωνοϊού, στο Ιντλίπ της Συρίας ηχούσαν οι σειρήνες του πολέμου. Εκεί, τα ξημερώματα της Παρασκευής έχασαν τη ζωή τους 33 Τούρκοι στρατιώτες έπειτα από αεροπορικό βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Άσαντ υποστηριζόμενες από τη Ρωσία. Το πόσο εφιαλτικά συνδεδεμένα είναι τα δύο γεγονότα για την Ελλάδα φάνηκε μερικές ώρες αργότερα.

Του Χρήστου Αγγελόπουλου

Ξημερώνοντας Παρασκευή, τα ελληνικά ΜΜΕ άρχισαν να δημοσιοποιούν δηλώσεις που έκανε εκπρόσωπος του κυβερνητικού κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ, ο οποίος διεμήνυσε ότι η Άγκυρα δεν είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει την εντεινόμενη ροή των προσφύγων από τη Συρία, και πως δόθηκε εντολή να μην εμποδίζονται από τις τουρκικές αρχές ασφαλείας οι πρόσφυγες-μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Μετά από τα περίπου 300 άτομα που πέρασαν τα ξημερώματα περπατώντας τη συνοριακή πύλη της Αδριανούπολης, χθες το μεσημέρι η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα ήταν στα κόκκινα. Κι αυτό γιατί εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες είχαν συρρεύσει στην περιοχή με στόχο να εισέλθουν στη χώρα μας. Οι πληροφορίες ήθελαν να βρίσκονται το μεσημέρι της Παρασκευής περίπου 1.000 άτομα στις Καστανιές του Έβρου, ενώ κυκλοφόρησε η φήμη ότι οι Τούρκοι ναυλώνουν δωρεάν λεωφορεία από την Αδριανούπολη.

Η άμεση αντίδραση της Αθήνας ήταν να κλείσει το τελωνείο στις Καστανιές Έβρου. Μάλιστα, τοποθετήθηκαν συρματοπλέγματα, ενώ λόγω της κατάστασης αυξημένης επιφυλακής ενισχύθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις στον συνοριακό σταθμό και ανακλήθηκαν οι άδειες των αστυνομικών στην περιοχή του Έβρου. Την κρισιμότητα που αποδίδει το Μαξίμου στην κατάσταση ενισχύει το γεγονός ότι στην «εμπόλεμη»  περιοχή βρίσκεται ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Κι αν μας κάτσει κι ένα κρούσμα;

Κάπου εδώ είναι που αρχίζουν τα εφιαλτικά απόνερα για την Ελλάδα από τον ωμό εκβιασμό τη Τουρκίας. Κατ’ αρχάς, με την Ελλάδα να βιώνει στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου μία άνευ προηγουμένου αναταραχή λόγω του μεταναστευτικού βάρους που αρνούνται να συνεχίσουν να σηκώνουν οι νησιώτες, είναι τουλάχιστον ουτοπικό να πιστεύει κάποιος ότι η χώρα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε ένα τόσο μαζικό κύμα που όντως θα μοιάζει με εισβολή, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει ο όρος. Ούτε, φυσικά, μπορεί να προβλεφθεί ποια θα είναι η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών –είτε στα νησιά είτε στην ενδοχώρα–, όταν οι ίδιοι άνθρωποι δεν «ανέχτηκαν» στον τόπο τους ούτε καν τις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν να συνδράμουν το έργο της δημιουργίας κλειστών δομών.

Από την άλλη, το μεταναστευτικό δεν παύει να έχει για την Ελλάδα και μία εξόχως επικίνδυνη υγειονομική διάσταση. Είναι μία παράμετρος που σαν από ειρωνεία της τύχης θίχτηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το απόγευμα της Πέμπτης, χωρίς να γνωρίζει πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα 24 ώρες αργότερα με τον πειρατικό «ετσιθελισμό» της  κυβέρνησης Ερντογάν.

Εστίασε, συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός στην πιθανότητα οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα να περιλαμβάνουν ανθρώπους από το Ιράν, όπου έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα κορωνοϊού, καθώς και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Αυτό σημαίνει, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης , ότι τα νησιά υποδοχής που είναι ήδη επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά. Αυτός ήταν και ο λόγος που εκείνη την ημέρα η Αθήνα επικαλέστηκε τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο δόθηκαν εντολές στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον αρχηγό του Λιμενικού για σημαντική αύξηση του αριθμού των σκαφών και του αριθμού των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Δυστυχώς για την Ελλάδα, σημασία έχει αυτό που ΔΕΝ λέγεται. Και δεν λέγεται όχι επειδή δεν έχει καλές προθέσεις ή ψεύδεται η κυβέρνηση, αλλά διότι είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί άμεσα ένα αποτελεσματικό σχέδιο αποτροπής και υγειονομικής ασφάλειας. Με τους μετανάστες ήδη να συνωστίζονται κατά εκατοντάδες στα σύνορα και με ανύπαρκτους ακόμη και τους στοιχειώδεις υγειονομικούς ελέγχους (π.χ. θερμομέτρηση), αρκεί να μεταφερθεί στις δομές ένας φορέας του ιού. Και τότε, με την απίστευτη ευκολία διασποράς που παρουσιάζει ο COVID-19, η σημερινή κόλαση  της (κάθε) Μόριας θα μοιάζει με παράδεισο μπροστά στην υγειονομική βόμβα που θα έχει εκραγεί.

Κι αυτό γιατί μεταφορά στην ενδοχώρα αποκλείεται, ενώ δεν υφίστανται οι ειδικά διαμορφωμένες μονάδες αρνητικής πίεσης για να νοσηλευτούν οι δυνητικά ασθενείς.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα