«Κορωνο-εφιάλτης»: Ο διεθνής «χάρτης» κρουσμάτων, νεκρών και μέτρων

Η «Α» ιχνογραφεί την πορεία του ιού που έχει θέσει σε καραντίνα όλο τον πλανήτη

Με τον κορωνοϊό να μετρά δύο μήνες ζωής, τους επιβεβαιωμένους ασθενείς να ξεπερνούν τις 94.000 και τους νεκρούς να είναι πλέον περισσότεροι από 3.200 σε όλη την υφήλιο (σ.σ. οι αριθμοί τελούν υπό την αίρεση της επικαιρότητας που αλλάζει ανά… λεπτό), η «Α» ιχνογραφεί τον παγκόσμιο χάρτη των κρουσμάτων αλλά και των μέτρων που κατά τόπους έχουν παρθεί:

>>ΚΙΝΑ: Ο «κίτρινος δράκος» μετράει μέχρι σήμερα 3.042 θανάτους σε σύνολο 80.556 ασθενών. Οι πόλεις που πρωτοεμφανίστηκε ο ιός περιήλθαν σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης: εκατομμύρια πολιτών δούλεψαν από το σπίτι, νέα νοσοκομεία χτίστηκαν μέσα σε λίγες ημέρες για να νοσηλεύσουν τον τεράστιο αριθμό ασθενών, ενώ οι πολίτες που παραβίασαν την καραντίνα ή δήλωσαν ψέματα για το ιστορικό ταξιδιών τους φυλακίστηκαν προσωρινά. Όσο απάνθρωπα όμως χαρακτηρίστηκαν αυτά τα μέτρα, τόσο δραστικά αποδείχθηκε πως επέδρασαν στην εξάπλωση του κορωνοϊού, καθώς σταθεροποιείται σιγά-σιγά η κατάσταση στην ηπειρωτική Κίνα και μειώνεται καθημερινά το ποσοστό των νέων κρουσμάτων. Η απόλυτη χρήση μασκών, τα προσωπικά απολυμαντικά, τα απολυμασμένα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι άδειοι δημόσιοι χώροι φαίνεται να κερδίζουν τη μάχη της πανδημίας.

>>ΗΠΑ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μέχρι στιγμής 233 περιπτώσεις κορωνοϊού και 14 θανάτους, με την πλειονότητα των μολύνσεων στην Καλιφόρνια και στις πολιτείες της Ουάσινγκτον. Αρκετές πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ και η Ουάσινγκτον κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντας έτσι στις αρχές τους μεγαλύτερη πρόσβαση σε πόρους έκτακτης ανάγκης και χρηματοδότηση για την προετοιμασία για μεγαλύτερη εστία. Παράλληλα τα στρατιωτικά εργαστήρια εργάζονται στη δημιουργία εμβολίου, ενώ η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξουσιοδότησε τη χρήση μιας ευρύτερης ποικιλίας αναπνευστήρων, καθώς παρατηρούνται ελλείψεις στις υγειονομικές μάσκες.

>>ΕΥΡΩΠΗ: Η Ιταλία κρατά την πρώτη θέση κινδύνου στην Ευρώπη με 3.858 κρούσματα (148 θάνατοι) και πρόσφατα ανέστειλε τη λειτουργία σχολείων και πανεπιστημίων, έκλεισε δημόσιους χώρους (π.χ. πάρκα) και ματαίωσε τη διενέργεια σημαντικών εκδηλώσεων ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος της μόλυνσης. Η Μ. Βρετανία δημιούργησε επίσης ένα «σχέδιο μάχης» κατά του ιού και ενεργοποίησε 12 εργαστήρια που έχουν ήδη εξετάσει 14.000 πολίτες σε όλη τη χώρα, καθώς καταγράφονται ήδη 116 κρούσματα με έναν νεκρό. Στη Γαλλία καταγράφονται συνολικά 423 κρούσματα (περίπου τα μισά μόνο την τελευταία εβδομάδα) με 7 νεκρούς, ενώ στη Γερμανία που έχουν επιβεβαιωθεί 577 κρούσματα για την ώρα δεν θρηνούν χαμένες ζωές.

>>ΑΣΙΑ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ: Στην Ασία την πρωτιά κρατάει η Νότια Κορέα, όπου πάνω από τις μισές από τις 6.593 περιπτώσεις συνδέονται με ένα παρακλάδι της θρησκευτικής ομάδας Shincheonji. Ο Πρόεδρος της χώρας Moon Jaein δήλωσε ότι η χώρα «έχει εισέλθει σε πόλεμο» κατά του κορωνοϊού και ενέκρινε επιπλέον προϋπολογισμό ύψους περίπου 9,8 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, την ώρα που έχουν ήδη δημιουργηθεί σταθμοί ελέγχου στους οποίους οι πολίτες εξετάζονται μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς καν να κατέβουν από τα αυτοκίνητά τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν ενεργοποιηθεί συστήματα GPS που σημαίνουν συναγερμό όταν οι ασθενείς παραβιάζουν την καραντίνα. Εκατομμύρια πολιτών σε όλη την Ασία και την Αυστραλία εργάζονται από το σπίτι τους, δημόσιες συγκεντρώσεις ακυρώθηκαν και βασικά είδη προστασίας βρίσκονται σε έλλειψη, ωστόσο οι κυβερνήσεις φροντίζουν την τροφοδοσία των αγορών, οι οποίες όμως βάζουν… «δελτίο» ακόμα και στην αγορά χαρτιού τουαλέτας!

>>ΙΡΑΝ-ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Το Ιράν βρίσκεται στην καρδιά της επιδημίας της Μέσης Ανατολής με περισσότερα από 4.747 κρούσματα και 124 θανάτους, ενώ το 8% των βουλευτών της χώρας έχει νοσήσει. Αυτό οδήγησε την κυβέρνηση σε ακραία μέτρα αντιμετώπισης, όπως την προσωρινή απελευθέρωση περισσότερων από 54.000 κρατουμένων σε φυλακές, με αποτέλεσμα πολλές χώρες να έχουν κλείσει τα σύνορά τους με το Ιράν, ενώ αρκετές, όπως το Κατάρ, η Τουρκία και το Κουβέιτ, να έχουν διατάξει την εκκένωση των πολιτών τους από το Ιράν.

>>ΑΦΡΙΚΗ: Επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην Αίγυπτο, την Αλγερία, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη και την Τυνησία, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η Αφρική πιθανώς να χτυπηθεί πολύ πιο σκληρά από ό,τι η Κίνα, καθώς μόνο το 42% των Νιγηριανών έχει πρόσβαση σε σαπούνι και νερό, ενώ το 25% δεν έχει καθόλου πρόσβαση.

>>ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ: Κρούσματα κορωνοϊού έχουν επιβεβαιωθεί στο Μεξικό, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, τον Ισημερινό και τη Δομινικανή Δημοκρατία, όπου το Μεξικό, η Γουατεμάλα και ο Παναμάς έχουν δηλώσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή ειδοποιήσεις υψηλού επιπέδου, με τον Παναμά να έχει ήδη διαθέσει 2,5 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα