Κορωνοϊός: 841 νέα κρούσματα στη χώρα μας με 10 νέους θανάτους

89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι – Αναλυτικά τα επιδημιολογικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ - Μαγιορκίνης: Δύσκολη η εικόνα στη βόρεια Ελλάδα, αύξηση και στην Αττική

Υψηλά παραμένουν και σήμερα τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς για ακόμα μία ημέρα καταγράφηκαν πάνω από 800 μολύνσεις σε ένα μόλις 24ωρο.

Ειδικότερα, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 841 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 76 συνδέονται με γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 29.057, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

Από τα συνολικά 29.057 κρούσματα τα 3.777 (13.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ τα 11.354 (39.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι

89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 31 (34.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 268 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 559 θανάτους συνολικά στη χώρα. 209 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ

Σε έξαρση η πανδημία του κορωνοϊού στην Ευρώπη

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το υπουργείο Υγείας αναφέρθηκε στη νέα ενημέρωση του ΕΟΔΥ, που ανακοίνωσε 841 νέες μολύνσεις από τον ιό.

Ο κ. Μαγιορκίνης έδωσε ορισμένα γεωγραφικά στοιχεία για τις νέες διαγνώσεις, λέγοντας πως τα κρούσματα στην Αττική είναι 290, 197 στη Θεσσαλονίκη, 35 στις Σέρρες και 25 στη Λάρισα.

Η κλιμάκωση της επιδημίας συνεχίζεται στην Ευρώπη, όπως είπε ο καθηγητής, ο αριθμός των κρουσμάτων στη γηραιά ήπειρο αποτελεί πλέον το 40% των διαγνώσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Την ίδια ώρα, καταγράφονται περισσότεροι από 1.500 νεκροί από τον κορωνοϊό ανά ημέρα στην Ευρώπη.

Δύσκολη η εικόνα στη βόρεια Ελλάδα, αύξηση και στην Αττική

Η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα επεκτάθηκε με μια ώση που διπλασίασε τα κρούσματα, εξήγησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος νεκρών από την πανδημία στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 10 ανά ημέρα. Επιπλέον, διαπιστώνεται πως ο αριθμός των διασωληνωμένων προσεγγίζει και πάλι τους 90.

Ο επίκουρος καθηγητής σημείωσε πως η επιβάρυνση παρατηρείται κατά κύριο λόγο στα βόρεια της χώρας, με την Καστοριά και την Κοζάνη να είναι σε επίπεδο 4. Ωστόσο, διαπιστώνεται επιθετική αύξηση της επιδημίας του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, η οποία και έχει πλέον ανέλθει σε επίπεδο 3, αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης. Αντίστοιχα ανησυχητική είναι η εικόνα και στα Ιωάννινα, τη Λάρισα και τις Σέρρες.

Αναφερόμενος στην Αττική, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως και εκεί η επιδημία παρουσιάζει έξαρση, με αύξηση των διαγνώσεων σε ποσοστό 40% σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα.

Όπως εξήγησε, το γεγονός πως το ποσοστό που κατέχει η Αττική σε σύγκριση με το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα υποχώρησε, δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως βελτίωση της κατάστασης. Αυτό εξηγείται από την πιο επιθετική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται σε άλλες περιοχές της χώρας.

Οι νέοι μολύνονται 2 φορές πιο εύκολα από τον κορωνοϊό

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης επανέλαβε πως η ηλικία 19-40 παρουσιάζει αυξημένη δυναμική σε σύγκριση με το σενάριο των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας. Μολύνονται δηλαδή, όπως σημείωσε ο καθηγητής, ως και 2 φορές πιο εύκολα από τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

«Η συμμετοχή τους στις διαγνώσεις είναι μεγαλύτερη από τις άλλες ηλικιακές ομάδες» είπε και κάλεσε τους νέους ως 40 ετών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όπως είπε, η ομάδα αυτή θα πρέπει «να προσέχει πάρα πολύ, να μην θεωρεί τον εαυτό της άτρωτο, να χρησιμοποιεί μάσκα να αποφεύγει τον συνωστισμό και να προστατεύει τον ευπαθή πληθυσμό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα