Κορωνοϊός: «Αν δεν προσέξουμε τα Χριστούγεννα τον Ιανουάριο θα μετράμε 5.000 κρούσματα ημερησίως»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης χτυπάει τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει εορτών

Τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει των εορτών χτύπησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, ο οποίος έκανε λόγο μέχρι και για 5.000 κρούσματα ημερησίως τον Ιανουάριο εάν δεν τηρηθούν και τώρα τα μέτρα.

«Δεν πρέπει να βγούμε από τα σπίτια μας τα Χριστούγεννα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ρεβεγιόν όταν έχουμε 3.000 νεκρούς σε 40 μέρες», ανέφερε ο καθηγητής, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ 100,3.

Ο κ. Γραβάνης σε χθεσινή του δήλωση είπε ότι αν δεν προσέξουμε στις γιορτές θα μπούμε στο νέο έτος με τρίτο κύμα του ιού, με 5.000 κρούσματα την ημέρα και 10.000-15.000 νεκρούς: «Αν δεν προσέξουμε στις γιορτές, θα το πληρώσουμε με αυτούς τους αριθμούς».

Το τρίτο κύμα θα είναι πιο ισχυρό από το δεύτερο, όπως εκτιμά, καθώς θα είμαστε στο πικ και άλλων εποχικών λοιμώξεων. «Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», τόνισε.

Ο καθηγητής είπε πως το αποτέλεσμα της χαλάρωσης θα είναι στις 15 Ιανουαρίου, που θα αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός, να γυρίσουμε πίσω στα 2.000-5.000 κρούσματα τη μέρα. «Τα εμβόλια για να αναπτύξουν ανοσία σε αυτούς που τα κάνουν θέλουν 30-40 μέρες», είπε.

«Αν ξεκινήσουμε αρχές του χρόνου τον εμβολιασμό, θα χρειαστούμε τουλάχιστον και τον Φεβρουάριο, πιθανά και αρχές Μαρτίου για να έχουμε το πέρασμα του εμβολιασμού στη κοινότητα», τόνισε ο καθηγητής.

Επίσης, τόνισε πως θεωρεί ότι είναι λάθος η απόφαση για τα 9 άτομα στις γιορτές.

Το καλοκαίρι, ωστόσο, προβλέπεται καλύτερο, αλλά θα χρειάζεται ακόμα να τηρούμε κάποια μέτρα, όπως ανέφερε ο κ. Γραβάνης.

Στα θετικά νέα είναι, επίσης, ότι το εμβόλιο θα προσφέρει ανοσία για τουλάχιστον 12 μήνες.

Τέλος, ο καθηγητής είπε ότι όλοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, ακόμα και αυτοί που έχουν περάσει τον ιό και έχουν αντισώματα. «Δεν ξέρουμε ακόμα αν το εμβόλιο διακόπτει τη διασπορά», προσέθεσε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα