Κορωνοϊός: Από σήμερα τα SMS στους ανεμβολίαστους-Στο τραπέζι νέα μέτρα μετά την έξαρση κρουσμάτων

Ανησυχία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στην κυβέρνηση εξαιτίας της απότομης διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας. 

Σε διαφορετικό κλίμα αναμένεται να συνεδριάσει, μεθαύριο Τετάρτη η Επιτροπή των ειδικών ως αποτέλεσμα της αύξησης κρουσμάτων και των εισαγωγών.

Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση του επιδημικού κύματος και προτείνουν τη λήψη άμεσων μέτρων που θα περιορίσουν την πορεία εξάπλωσης του ιού.

Να ξανακλείσει η μουσική
Οι εισηγήσεις των επιστημόνων θα έχουν να κάνουν με χρήση της μάσκας παντού σε όλες τις «κόκκινες» περιοχές, αυξημένο τέστινγκ και έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά την είσοδο σε εσωτερικούς χώρους, περαιτέρω περιορισμούς σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ, καθώς και άλλους χώρους συνάθροισης του κοινού. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να επιτρέπονται μόνο καθήμενοι στους χώρους εστίασης και διασκέδασης ή ακόμη και να απαγορευτεί για ακόμα μία φορά η μουσική.

Εξωτερικοί χώροι 
Παράλληλα, οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να εισηγηθούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν οι εξωτερικοί μεικτοί χώροι διασκέδασης, σχετικά με το στέγαστρο και τα προστατευτικά πλαϊνά που χρησιμοποιούνται για το κρύο, τα οποία δε θα πρέπει να ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ύψος, ειδάλλως θα θεωρούνται κλειστοί χώροι.

Σε ότι αφορά στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους οι ειδικοί αναμένεται να προτείνουν αυξημένο έλεγχο, με τη διενέργεια rapid test τρεις φορές την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση. Ενώ, δεν αποκλείεται να τεθούν και μέτρα περαιτέρω περιορισμών ειδικά στις επιβαρυμένες περιοχές, καθώς στη βόρεια Ελλάδα η πληρότητα στις ΜΕΘ έχει ξεπεράσει το 95%. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν στο iefimerida.gr μέλη της επιτροπής, είναι απόλυτη η ανάγκη η ευλαβική τήρηση των υφιστάμενων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης ώστε να ανακοπεί για ακόμα μία φορά η πορεία του ιού.

Ένα SMS την ημέρα για τους ανεμβολίαστους
Υπενθυμίζεται, επίσης πως από σήμερα Δευτέρα 1 Νοεμβρίου ξεκινά και η εκστρατεία sms με καθημερινά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων, ειδικά σε περιοχές με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, όπου οι επιδημιολόγοι επισημαίνουν ότι το 95% των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Τα μηνύματα θα είναι διαφορετικά για κάθε ημέρα της εβδομάδας και θα βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα για τον εμβολιασμό.

Παράλληλα, θα αποστέλλονται υπενθυμιστικά μηνύματα και στα άτομα ηλικίας άνω των 50 χρόνων που έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο από τότε που έκαναν τη δεύτερη δόση ώστε να προχωρήσουν στον προγραμματισμό της επαναληπτικής (τρίτης ) δόσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα