ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Αυτά είναι τα μέτρα που θα ισχύουν για το εορταστικό ρεβεγιόν

Αναλυτικά για το τι ισχύει για μετακινήσεις και συναθροίσεις σε σπίτια ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς – Βαριές «καμπάνες» στους παραβάτες με πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ

Με τις φετινές εορταστικές ημέρες να είναι πιο διαφορετικές από ποτέ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καλούμαστε να είμαστε όλοι προσεχτικοί και να τηρήσουμε με ευλάβεια τα περιοριστικά μέτρα που έχει θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση, με αυτά να απαρτίζονται από απαγόρευση κυκλοφορίας, ρεβεγιόν με λιγοστούς φίλους και συγγενείς, και φυσικά χωρίς χριστουγεννιάτικα κάλαντα από τους μικρούς μας φίλους.

Πάμε να δούμε λοιπόν πως θα είναι το φετινό μας ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα (και παραμονή) αλλά και την Πρωτοχρονιά (και παραμονή) σύμφωνα με τα επιπλέον μέτρα της εορταστικής περιόδου που έχουν τεθεί σε ισχύ από σήμερα.

Τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Τα βασικά μέτρα που ισχύουν είναι τα εξής:

 • Επιτρέπονται μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες στα οικογενειακά τραπέζια.
 • Τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα κάλαντα.
 • δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.
 • όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε ρεβεγιόν φιλικής οικογένειας, πρέπει να στείλουν sms τόσο κατά την μετάβαση, με τη χρήση του κωδικού 6, όσο και κατά την επιστροφή, η οποία δεν θα πρέπει να καταγραφεί μετά τις 10 το βράδυ.
 • Απαγορεύονται οι μετακινήσεις σε άλλους νομούς

Οι 4 κατηγορίες για μετακίνηση εκτός νομού, κατ’ εξαίρεση, είναι οι εξής:

 • επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
 • επανένωση οικογενειών
 • λόγοι υγείας
 • επαγγελματικοί λόγοι

Όσοι λοιπόν θέλουν να ταξιδέψουν προς την επαρχία και έχουν μαζί τους όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για το ταξίδι.

Αριθμός επιβατών στο αυτοκίνητο

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις σε ένα αυτοκίνητο μπορούν να επιβαίνουν έως 4 άτομα – μέλη της ίδιας οικογένειας – το οποίο δεν θα συνιστά παράβαση ούτε θα επιδίδεται πρόστιμο. Αν ο συνεπιβάτης είναι φιλικό πρόσωπο τότε ισχύει ότι προβλεπόταν και πριν, δηλαδή 1 άτομο πλέον του οδηγού με χρήση μάσκας και για τους δυο.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Όσον αφορά τις εκκλησίες, οι λειτουργίες θα γίνουν κανονικά αύριο, Χριστούγεννα, αλλά με περιορισμούς. Συγκεκριμένα, τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

 • Ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.
 • 25 άτομα για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα
 • υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας.

Βαριές «καμπάνες» για παραβάσεις στα ρεβεγιόν – Μέχρι και 10.000 ευρώ πρόστιμο

Σε περίπτωση που κάποιος αναρωτιέται πως θα μπορεί να ελεγχθεί ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται σε ένα σπίτι, τότε να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία θα γίνονται έφοδοι και θα κινείται η διαδικασία των προστίμων αλλά και του αυτόφωρου στους παραβάτες σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες για παραβίαση του περιοριστικού μέτρου.

Το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα