Κορωνοϊός: Ενεργοποιείται ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας

Τα τέσσερα επίπεδα του μηχανισμού που έχουν ως σκοπό την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών από την νόσο Covid-19 – Πως θα λειτουργεί

Καθώς βρισκόμαστε σαν χώρα στη δίνη του δεύτερου κύματος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, με τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και των νεκρών να αυξάνονται με μεγάλο ρυθμό η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μας.

Όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς που μίλησε σήμερα (6/10) κατά την ενημέρωση για την νόσο Covid-19 στη Ελλάδα, από την Παρασκευή ενεργοποιείται ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό.

Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό περιλαμβάνει 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Επίπεδο ένα: ετοιμότητας, επίπεδο 2: επιτήρησης, επίπεδο 3: αυξημένης επιτήρησης και επίπεδο 4: αυξημένου κινδύνου. Αποσαφήνισε περαιτέρω ότι ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση υγειονομικών μεγεθών και θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής επιδημιολόγων ή και συχνότερα όταν επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Χαρδαλιάς: «Τα σχολεία μας είναι ασφαλή»

Στην συνέχεια της ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μίλησε για την διασπορά το ιού στα σχολεία, δίνοντας στη δημοσιότητα τα μέχρι τώρα δεδομένα.

14 σχολεία έχουν αναστείλει εντελώς τη λειτουργία τους, ενώ τμήματα σε 144 σχολεία πανελλαδικά έχουν κλείσει λόγω περιστατικών κορωνοϊού. Τα περισσότερα «λουκέτα» έχουν μπει, όπως είναι φυσικό, σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, μόνο το 0,016% της μαθητικής κοινότητας και το 0,033% των εκπαιδευτικών της χώρας έχει βρεθεί θετικό στον ιό.

Παρατήρησε περαιτέρω πως τα κρούσματα είναι γεωγραφικά αποσπασματικά και χωροταξικά μεμονωμένα, γεγονός που δείχνει ότι τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους δεν υπάρχει διασπορά εντός των σχολικών μονάδων, και ως εκ τούτου τα σχολεία θεωρούνται ασφαλή.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε επίσης ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα είναι διαχειρίσιμη και αναφέρθηκε εκ νέου και στα επιδημιολογικά δεδομένα που καταγράφηκαν σε Αχαΐα και Ιωάννινα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα