Κορωνοϊός: Επιβεβαιώθηκαν 31 νέα κρούσματα – Στους 10 οι νεκροί

Σύμφωνα με την νέα ενημέρωση του υπουργείου Υγείας το σύνολο των κρουσμάτων έφτασε στα 495. 90 άτομα νοσηλεύονται, εκ των οποίων 20 είναι διασωληνωμένοι

Σε νέα ενημέρωση για την πορεία του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα προχώρησε το υπουργείο Υγείας, ανακοινώνοντας 31 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ένας αριθμός, όπου ανεβάζει πλέον το σύνολο των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας στα 495. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό λοιμοξιωλόγο Σωτήρη Τσιόδρα, τέσσερις άνθρωποι κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο από τον ιό, δύο στην Κοζάνη, ένας στην Αθήνα και μία ηλικιωμένη γυναίκα στην Πάτρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στους 10.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό ανέφερε πως από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων 90 ασθενείς παραμένουν νοσηλευόμενοι, εκ των οποίων οι 20 είναι διασωληνωμένοι. Από το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων τα 84 είναι απροσδιόριστης προέλευσης.

Δεκαεννέα ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο.

Σύσταση για αποφυγή ταξιδιών στα νησιά και την επαρχία

Ο κ.Τσιόδρας επισήμανε ότι σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι καταγράφεται μόλις το 15% των πραγματικών κρουσμάτων, ενώ η Ευρώπη βρίσκεται στην καρδιά της πανδημίας με το 50% των θανάτων από τον κορωνοϊό στον κόσμο να βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επανέλαβε την έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων και καυτηρίασε τη σημερινή εικόνα  εξόδου στις εθνικές οδούς.

Πρόσθεσε δε, ότι είναι απαράδεκτο νησιά να έρχονται σε επαφή με τον κορωνοϊό από επισκέπτες και σημείωσε ότι στην Αθήνα και την Αττική εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα του κορωνοϊού. «Το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην έρθετε με κανέναν σε επαφή εκεί που ταξιδεύετε. Δεν είναι διακοπές. Αυτές οι συμπεριφορές δυσκολεύουν την προσπάθειά μας. Πόσες φορές πρέπει άραγε να το ξαναπώ», ανέφερε.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι οι βαριά ασθενείς λαμβάνουν αντιική αγωγή.
Παράλληλα, ο κ.Τσιόδρας καυτηρίασε και την αντικοινωνική συμπεριφορά που εντοπίσθηκε όταν πολίτες επιχείρησαν να «στοκάρουν» φάρμακα με δραστική ουσία την χλωροκίνη, αλλά και τους γιατρούς που το συνταγογράφησαν σε ανθρώπους που δεν το είχαν ανάγκη.

Στη συνέχεια ο κ.Τσιόδρας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται με πυρετώδεις ρυθμούς  για την εξεύρεση αγωγής ή εμβολίου, ενώ αναφέρθηκε στις επιστημονικές ομάδες που είναι έτοιμες να συνδράμουν την προσπάθεια που ήδη γίνεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και αναφέρθηκε ειδικότερα στις μελέτες αντισωμάτων, που θα γίνουν το επόμενο διάστημα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Έως τώρα, είπε, η πορεία διασποράς της νόσου, είναι εντός των προβλέψεων.

Κλειστές οι λαϊκές αγορές το Σάββατο -Τι αλλάζει στα σούπερ μάρκετ

Νέα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλίας, κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Όπως ανακοίνωσε, κλειστές θα παραμείνουν όλες οι λαϊκές αγορές, ενώ από Δευτέρα μόνο οι μισοί παραγωγοί θα βρίσκονται σε αυτές, κρατώντας αποστάσεις 5 μέτρων. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η αλλάζουν τα περιοριστικά μέτρα και στα σουπερμάρκετ και πλέον θα βρίσκεται ένας πελάτης ανά 15 τ.μ., αντί 10 τ.μ. που ίσχυε μέχρι σήμερα. Ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε, εκ νέου, τη σημασία του «μένουμε σπίτι» για τον περιορισμό του κορωνοϊού. «Κάποιοι αγνοούν τις συστάσεις και η ελληνική Πολιτεία ξέρει ποια οχήματα περνούν τα διόδια. Από την συμπεριφορά μας θα καθοριστεί ποια επιπλέον μέτρα θα πάρουμε», τόνισε.

Παράλληλα, επισήμανε «αν δεν σταματήσουμε να κινούμαστε χωρίς να υπάρχει λόγος σοβαρής σημασίας η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εξετάσει άλλα μέτρα και τα εξετάζει». «Είναι σημαντικό ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τον ιό, είναι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες. Δεν είναι άσκηση ετοιμότητας, είναι πραγματική μάχη», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.

 

Διαβάστε επίσης