ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Έτσι θα φτάσουν τα εμβόλια στα ελληνικά νησιά

Αναλυτικά το σχέδιο των τεσσάρων φάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων για την διανομή του εμβολίου κατά του ιού στην νησιωτική χώρα

Το σχέδιο διανομής του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στην νησιωτική χώρα από τις Ένοπλες Δυνάμεις παρουσίασε σήμερα ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα, ταξίαρχος Αρίστος Περρής, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία.

Μιλώντας κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο κ. Περρής περιέγραψε τέσσερις φάσεις αυτού του σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο θα φτάσουν τα εμβόλια παντού, ξεκινώντας από τα νησιά με μεγαλύτερο πληθυσμό.

Άλλωστε, σε μεγάλα νησιά, που διαθέτουν νοσοκομεία, η διαδικασία εμβολιασμού έχει ξεκινήσει, με εικόνες εμβολιασμών από την Κρήτη ή την Κέρκυρα να καταφθάνουν καθημερινά.

Οι τέσσερις φάσεις διανομής εμβολίων στα νησιά

1η φάση: Περιλαμβάνει 18 νησιά, όπου υπάρχουν νοσοκομειακές μονάδες. Εκεί ο εμβολιασμός υλοποιείται ήδη και ξεκίνησε από τις 11 Ιανουαρίου για το υγειονομικό προσωπικό, με βάση την προτεραιοποίηση της εθνικής επιτροπής. Ο εφοδιασμός πραγματοποιείται δωρεάν με τακτικές πτήσεις.

2η φάση: Αφορά 12 νησιά, που έχουν πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων.

Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου με τους μόνιμους κατοίκους άνω των 85 ετών. Θα συνεχιστεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εθνικής επιτροπής αναφορικά με τις ηλικιακές ομάδες. Και σε αυτή τη φάση, η μεταφορά γίνεται αποκλειστικά αεροπορικώς.

3η φάση: Αφορά 19 νησιά με πληθυσμό από 1.000 έως 3.500 κατοίκους. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τις 10 Φεβρουαρίου και θα επεκταθεί σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες από αυτές που προβλέπει το σχέδιο εμβολιασμού για την υπόλοιπη χώρα. Η μεταφορά των εμβολίων θα γίνει με έναν συνδυασμό αεροπορικών και θαλάσσιων μέσων.

4η φάση: Νησιά με πληθυσμό μικρότερο από 1.000 κατοίκους. Εμβολιασμός σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, ο οποίος δύναται να πραγματοποιηθεί στο σύνολο του πληθυσμού, ανεξαρτήτως ηλικίας, και εφόσον κάποιος πολίτης άνω των 18 ετών το επιθυμεί. Εναέρια μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων θα επιστρατευθούν προκειμένου να διανεμηθούν τα εμβόλια σε αυτά τα μικρά νησιά. Η φάση αυτή θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το σχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα