bpbg
bpbg

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Η φάμπρικα της συνωμοσιολαγνίας

Δεν είναι αστείο πράγμα η διασπορά ψευδών ειδήσεων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία ανθρώπων

Είναι λίγες ημέρες τώρα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, όχι τα γνωστά άρθρα που δήθεν ξεσκεπάζουν την «παγκόσμια συνωμοσία για τον κορωνοϊό», αλλά «υπεύθυνες δηλώσεις» που δήθεν απαλλάσσουν τους πολίτες από την πληρωμή προστίμου αν τους τσακώσουν χωρίς μάσκα και «βεβαιώσεις» που δήθεν οφείλουν να υπογράψουν ο πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι υπουργοί στους πολίτες, με τις οποίες θα τους διαβεβαιώνουν ότι η μάσκα τους προστατεύει, ώστε μόνο έτσι να τις φορέσουν.

Και είναι αρκετοί αυτοί που τηλεφωνούν στους δικηγόρους τους και τους ρωτούν αν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο και ακόμα περισσότεροι εκείνοι που γελούν με τις ανορθόγραφες πύρινες αναρτήσεις στα σόσιαλ μίντια, εκλαμβάνοντάς το ως κακόγουστο αστείο ανόητων ανθρώπων. Αλλά δεν είναι.

Δεν είναι αστείο να διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία ανθρώπων.

Δεν είναι αστείο να παρακινείς τον κόσμο να παραβεί τον νόμο. Και πάνω από όλα, δεν είναι καθόλου αστείο να απαξιώνεις εμπεριστατωμένες επιστημονικές απόψεις πατώντας στο βάθρο της ελευθερίας της έκφρασής σου, γιατί η προάσπιση της ανθρώπινης ζωής στέκεται πολύ παραπάνω από αυτή. Πάνω από όλα.

Το γεγονός ότι κάθε κυβέρνηση στον πλανήτη που ήρθε αντιμέτωπη με την πρωτόγνωρη πανδημία δρούσε μέρα με την ημέρα κάνοντας και λάθη, περνώντας ίσως και αντιφατικά κάποιες φορές μηνύματα, δεν δικαιολογεί τη φάμπρικα της συνωμοσιολαγνίας που «πουλάει».

Άλλωστε οι συνωμοσιολόγοι δεν είναι καινούργιο φρούτο. Χρόνια τώρα στρέφονται κατά των παιδικών εμβολίων, των ιατρικών πρωτοκόλλων, ακόμα και των χημειοθεραπειών, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες έχουν περάσει από τη θεωρία στην πράξη ενδύοντας τις θεωρίες τους με νομική ορολογία, που σίγουρα κάνει μεγαλύτερη εντύπωση στον κόσμο, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι έχουν μελετηθεί νομικά και άρα ισχύουν.

Και στην πλατεία του μεγάλου ιντερνετικού χωριού μπορεί ο καθένας να βγει και να πει τη δική του άποψη με όποιο όνομα θέλει, με όποια ιδιότητα επιθυμεί και μάλιστα επικαλούμενος τη γνώση, την ιδιότητα και την εμπειρία οποιουδήποτε άλλου, επίσης αγνώστων πραγματικών στοιχείων.

Έτσι, ο γνωστός του κουμπάρου του αγνώστου έκανε ακτινογραφία στη μάσκα και βρήκε «ενσωματωμένο τσιπάκι 5G για να ελέγχουν τι λέτε», ο άλλος δηλώνει υπεύθυνα μεταξύ άλλων ότι «η μάσκα περιορίζει την ελευθερία του και ως εκ τούτου αρνείται την χρήση της», αλλά επειδή είναι κιμπάρης «δεν επιθυμεί την περίθαλψή του από οποιονδήποτε κρατικό φορέα εάν ασθενήσει», ενώ ταυτόχρονα αν κολλήσει άλλον «αναλαμβάνει την πλήρη και αποκλειστική αστική και ποινική ευθύνη απέναντί του».

Πιο «ψαγμένοι» αυτοί που κυκλοφορούν με τη βεβαίωση στην κωλότσεπη, αυτή ντε που οφείλουν να τους υπογράψουν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Υγείας και οι Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα ως καθ’ ύλην αρμόδιοι, ώστε να «βεβαιώσουν τον ελληνικό λαό ότι η χρήση της μάσκας προστατεύει και τους υγιείς και όχι μόνο τους πάσχοντες»;

Δεν είναι το θέατρο του παραλόγου του Ιονέσκο αυτό που ζούμε, δεν είναι ούτε ανόητο ούτε γελοίο, είναι απλά επικίνδυνο. Είναι το «Παιγχνίδι της Σφαγής» του ιδίου συγγραφέα που πραγματεύεται μια καραντίνα σε μια επιδημία και πώς ερχόμαστε ο ένας αντιμέτωπος με τον άλλο και όλοι αντιμέτωποι με την κοινή λογική. Λογική που από ό,τι φαίνεται αρχίζει να εκλείπει επικινδύνως…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα