Κορωνοϊός και φίλαθλοι: Με… «δήλωση συμπεριφοράς» και ονομαστικά εισιτήρια η επιστροφή στα γήπεδα

Με… «δήλωση συμπεριφοράς» στην Αγγλία και με «ονομαστικά εισιτήρια» στη Γερμανία θα μπαίνουν στα γήπεδα οι φίλαθλοι, όταν επιτραπεί και πάλι η είσοδος των θεατών στις εξέδρες των γηπέδων, και αυτό είναι ένα μόνο ενδεικτικό μέτρο αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γίνει η επιστροφή του κοινού στις εξέδρες.

Κι ενώ στην Ελλάδα το σχέδιο προβλέπει ότι από την 3η αγωνιστική της περιόδου θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το μέτρο της σταδιακής επιστροφής των φιλάθλων στις εξέδρες (σε ποσοστό 20% της χωρητικότητας, όπως λένε οι πληροφορίες, και εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα της επιδημίας στη χώρα), στην Premier League κάποιοι αγώνες θα διεξάγονται δοκιμαστικά με οπαδούς, μέχρι την οριστική επιστροφή που είναι προγραμματισμένη για την 1η Οκτωβρίου.

Φυσικά, δεν ισχύουν σε όλη τη Βρετανία οι ίδιοι όροι. Για παράδειγμα, στη βορειοδυτική Αγγλία υπάρχουν περιορισμοί ακόμη και στη μετακίνηση λόγω των κρουσμάτων με κορωνοϊό, κάτι που θα επηρεάσει και την προσέλευση του κοινού στους αγώνες.

Τις προάλλες η εφημερίδα «Sun» περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο θα μπορούν οι θεατές να πηγαίνουν ξανά στο γήπεδο.

Έτσι, στους νέους κανόνες περιλαμβάνεται η απαγόρευση στους οπαδούς να… τραγουδούν, αλλά  και να φωνάζουν συνθήματα, για λόγους υγιεινής λόγω των σταγονιδίων που βγαίνουν από το στόμα.

Επί της ουσίας πρόκειται για μια επέκταση του μέτρου που εφαρμόζεται στους αγωνιστικούς χώρους από την UEFA και τη FIFA. Όχι φτυσιές, φύσημα μύτης, φιλί στην μπάλα και ανταλλαγές φανέλας μεταξύ των παικτών, αλλά και πανηγυρισμοί με αγκαλιές… Ταυτόχρονα, στις εξέδρες θα τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ θα υπάρχουν σε όλο το γήπεδο θέσεις που θα παρέχουν αντισηπτικά.

Αυτονόητο θεωρείται ότι όσοι έχουν συμπτώματα κορωνοϊού, ή είναι πιθανά κρούσματα μετά από επαφή με κρούσμα, θα πρέπει να παραμένουν σπίτι και γι’ αυτόν τον λόγο όλοι οι θεατές θα υπογράφουν τη «δήλωση συμπεριφοράς» μέσω της οποίας θα πιστοποιούν (με νομικές συνέπειες) ότι δεν έχουν συμπτώματα. Αντί να κάνουν ένα τεστ… έξω από το γήπεδο ή πριν από μία μέρα και να το προσκομίζουν, θα υπογράφουν μια υπεύθυνη δήλωση.

Επιπλέον, θα υπάρχει μόνο μία θύρα εισόδου και εξόδου των θεατών και καθορισμένη ώρα άφιξής τους.

Είναι προφανές ότι πολλές χώρες πειραματίζονται με το πρόβλημα που θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στα οικονομικά των ομάδων, οι οποίες δεν μπορούν να προβλέψουν την εξέλιξη της πανδημίας και φυσικά δεν μπορούν να εκδώσουν κάρτες διαρκείας ή και απλά εισιτήρια…

Την ίδια ώρα, η UEFA θεωρεί καθοριστικό τον τελικό του Super Cup μεταξύ της Μπάγερν και της Σεβίλλης, που είναι προγραμματισμένος στις 24 Σεπτεμβρίου στη Βουδαπέστη.

Η UEFA  ανακοίνωσε ότι οι δύο φιναλίστ θα πάρουν από 3.000 εισιτήρια για τους φιλάθλους τους με τιμές από 30 έως 120 ευρώ.

«Αυτός ο αγώνας θα χρησιμεύσει ως τεστ για τη σταδιακή επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα με τις τωρινές συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού», ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή της η UEFA, η οποία θα λάβει πολύ αυστηρά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας, έλεγχο της θερμοκρασίας (φίλαθλοι με 37,8 βαθμούς και πάνω δεν θα μπαίνουν στο γήπεδο) και απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των θεατών.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας «Thank you» προς τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, η UEFA  θα προσκαλέσει 500 Ούγγρους εργαζόμενους στον συγκεκριμένο, καθοριστικό τομέα στη μάχη κατά του ιού Covid-19. Το γήπεδο θα γεμίσει κατά 30%, όπερ σημαίνει ότι θα δώσουν το «παρών» περί τις 12.500 άνθρωποι, με δεδομένο ότι η χωρητικότητα του «Πούσκας» είναι 38.600 θεατές.

Στη Γερμανία η σεζόν ξεκινά στις 18 Σεπτεμβρίου.

Οι 36 ομάδες των επαγγελματικών κατηγοριών κατέθεσαν κοινές προτάσεις για τη σταδιακή επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα. Μεταξύ άλλων, προτείνεται να μην επιτραπεί μέχρι το τέλος του χρόνου –ακόμη κι αν το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση– η παρουσία φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας, να μην υπάρχουν θέσεις ορθίων μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου αλλά και να μην επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

«Προτεραιότητα δεν είναι τα γεμάτα γήπεδα, αλλά η υγεία», επισήμανε ο Ζάιφερτ μετά την έκτακτη σύσκεψη των μελών της Λίγκας.

Οι υπεύθυνοι της γερμανικής Λίγκας έχουν αντιληφθεί ότι με δεδομένο τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων τα μηνύματα της πολιτικής «δεν είναι πλέον τόσο θετικά» όσον αφορά την επιστροφή των φιλάθλων στις εξέδρες. «Ωστόσο δεν επιτρέπεται να παραδοθούμε στο έλεος της πανδημίας ελπίζοντας απλά ότι θα βρεθεί εμβόλιο και πως κάποτε θα περάσει».

Πέρα από τις προβλέψεις για τις θέσεις ορθίων, τους φιλάθλους των φιλοξενουμένων και το αλκοόλ οι εκπρόσωποι συμφώνησαν επίσης «να διασφαλίσουν ότι σε περίπτωση μολύνσεων θα μπορούν να εξακριβώνονται η ταυτότητα και τα στοιχεία των φιλάθλων που πιθανόν έχουν μολυνθεί».

Μ’ άλλα λόγια, ο σκοπός είναι να εκδοθούν ονομαστικά εισιτήρια.

Καμία ομάδα της Bundesliga φαίνεται να αξιώνει συγκεκριμένο αριθμό φιλάθλων. Ούτε και η 1. FC Union Berlin που ήθελε να γεμίσει το γήπεδό της ήδη κατά την έναρξη του πρωταθλήματος.

«Εξέφρασαν απλώς μια επιθυμία όπως όλοι», διευκρίνισε ο Ζάιφερτ σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη σπουδή του Βερολίνου που είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις: «Φυσικά και δεν αποτελεί βραχυπρόθεσμο στόχο να έχουμε 600.000 φιλάθλους την πρώτη μέρα. Έχουμε επαφή με την πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της γερμανικής Λίγκα.

 

Τι λέει Γερμανός γιατρός

Ο  διευθυντής της κλινικής του Έσλινγκεν Μίχαελ Γκάισλερ υποστήριξε πως όσοι κάνουν σχέδια για μαζική επιστροφή φιλάθλων στα γήπεδα… βλέπουν όνειρα.

«Όταν βλέπει κανείς τον νέο αριθμό των κρουσμάτων καταλαβαίνει ότι η ιδέα να γεμίζουν τα γήπεδα με 15.000-20.0000 κόσμο είναι τελείως ουτοπική», είπε στη Stuttgarter Zeitung.

Ο ίδιος αποκλείει το ενδεχόμενο να επιτρέψουν οι Αρχές  να γεμίσουν τα γήπεδα με 10.000 ή και περισσότερους φιλάθλους. «Στα γήπεδα δεν πνέουν συνήθως άνεμοι, συνεπώς εάν φταρνιστεί ή βήξει ένας μολυσμένος φίλαθλος τότε δεν αρκούν τα δυο μέτρα απόσταση», όπως λέει. Ο ειδικός αντιπροτείνει πιλοτικά προγράμματα με 1.000, 2.000 ή και 5.000 φιλάθλους. «Εάν το δούμε ρεαλιστικά, δεν πρόκειται να υπάρξουν μεγάλες συναθροίσεις πιθανότατα μέχρι το τέλος της επόμενης ποδοσφαιρικής σεζόν 2020/2021, ανεξάρτητα από το εάν υπάρξει μέχρι τότε εμβόλιο ή όχι».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα