ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Κάθε κρούσμα γεννάει άλλο ένα, “φώναξε” ο Τσιόδρας

Οι γάμοι, ο συγχρωτισμός και η αύξηση των νέων λοιμώξεων στην Αττική πονοκεφαλιάζουν την ομάδα των ειδικών

Φορώντας μάσκες και μεταφέροντας πολλές κακές και ελάχιστες καλές ¨”ειδήσεις” επέστρεψε στο μικρόφωνο της  ενημέρωσης ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Η ανησυχία του ήταν έκδηλη καθώς όπως είπε κάθε κρούσμα “δίνει” άλλο ένα με αποτέλεσμα η πανδημία να συνεχίζεται, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι λοιμώξεις προσβάλουν πλέον όλο και περισσότερο νεώτερους ανθρώπους. «Οι νέοι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά» εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας εφιστώντας την προσοχή όλων.

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο επιστήμονα αυτό που καθίσταται άκρως προβληματικό είναι ο συγχρωτισμός που παρατηρείται σε διάφορες συγκεντρώσεις όπως για παράδειγμα οι γάμοι, ανησυχία γεννά στην επιστημονική κοινότητα και η έξαρση των κρουσμάτων στην Περιφέρεια Αττικής. Εξήγησε άλλωστε ότι αυτοί ακριβώς είναι και οι λόγοι -δηλαδή τα φαινόμενα συγχρωτισμού- αύξησης των κρουσμάτων, που μεγεθύνονται και λόγω της άρση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας και το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά  και τη διεξαγωγή περισσότερων τεστ.

«Η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει. Χρειάζεται συνεχής εγρήγορση» υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και συμπλήρωσε: «Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μην λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε». 

Κατά τα λεγόμενα του κ. Τσιόδρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο επείγουσα κατάσταση των τελευταίων 100 ετών, σε παγκόσμιο επίπεδο, υποσημειώνοντας ότι τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα είναι ασυμπτωματικά.

Στα λίγα καλά της σημερινής επανεμφάνισης Τσιόδρα συγκαταλέγεται το γεγονός ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας R0 είναι στο 1 (“δεν φαίνεται να είναι μεγαλύτερο” είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής), ενώ και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι για την ώρα περιορισμένες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα