ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Κωδικός «Μπαρτσελόνα» για τους… άσωτους (υ)ιούς  

Ψάχνει όπλα στη φαρέτρα της η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη διασπορά της πανδημίας – Τα αισιόδοξα επιδημιολογικά στοιχεία αλλά και το μήνυμα που δεν πέρασε

Σταθερή αύξηση των κρουσμάτων… εγκεφαλικών παρουσιάζεται στην οδό Ηρώδου Αττικού. Αιτία; Η αντίστοιχη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που βάζει δύσκολα στους παροικούντες το πρωθυπουργικό μέγαρο, καθώς τους αναγκάζει να βρουν άμεση λύση σε μία πολυπαραγοντική υγειονομική εξίσωση που φαντάζει δυσκολότερη αυτής που λύθηκε στην πρώτη φάση της πανδημίας την άνοιξη.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Όταν η επιστημονική κοινότητα είκαζε ότι ο ιός SARS-coV-2 δεν αγαπά τη ζέστη, η παγκόσμια κοινότητα αναθάρρησε ότι τα πολύ δύσκολα πέρασαν, ότι το καλοκαίρι θα αναχαιτίσει την πανδημία κι ότι μέχρι το επόμενο πανδημικό κύμα, το φθινόπωρο, τα υγειονομικά συστήματα θα θωρακιστούν για μια τελική μάχη με τη νόσο, ώσπου να ανακαλυφθεί το «θαυματουργό» εμβόλιο.

Με τη διαφορά ότι ο ιός εκτός από φονικός αποδείχτηκε και ιδιαίτερα ανθεκτικός, με αποτέλεσμα να ζούμε ένα ιδιότυπο déjà vu προ καραντίνας στιγμών: επαναφορά των καθημερινών ενημερώσεων για την καμπύλη των κρουσμάτων, συσκέψεις επί συσκέψεων και αναπροσαρμογή των εφαρμοζόμενων μέτρων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός γενικευμένου lockdown. Άλλωστε, αυτό το ενδεχόμενο το απέκλεισε μετά… βδελυγμίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στο πλαίσιο της συνάντησής του την περασμένη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούμε πια να πάμε σε ένα δεύτερο καθολικό «κλείσιμο» της οικονομίας.

Εδώ, όμως, έγκειται η δυσκολία της εξίσωσης που προαναφέρθηκε. Στο πώς, δηλαδή, η κυβέρνηση θα καταφέρει να διαφυλάξει τη δημόσια Υγεία, χωρίς ταυτόχρονα να διακινδυνεύσει την «ανάρρωση» της οικονομίας, την ίδια ώρα που η καμπύλη των καινούργιων λοιμώξεων ξαναγίνεται δύσμορφη… καμπούρα.

Η ανάγνωση των δεδομένων

Ξεσκονίζοντας τα «όπλα» για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, στο Μαξίμου «διαβάζουν» τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, με σχετική αισιοδοξία. Κατ’ αρχάς, διαπιστώνουν ότι σε απόλυτους αριθμούς η Ελλάδα έχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες.

Επίσης οι φόβοι ότι το άνοιγμα του τουρισμού θα έφερνε μεγιστοποίηση των εισαγόμενων κρουσμάτων δεν επιβεβαιώθηκαν, κι αυτό αποδίδεται στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που πάρθηκαν διαδοχικά και κατά περίσταση στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ιδιαίτερη ανακούφιση δημιουργεί, επιπρόσθετα, στην κυβέρνηση το γεγονός ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει προκαλέσει –τουλάχιστον μέχρι στιγμής– σημαντική πίεση το εθνικό σύστημα υγείας.

Αυτό που για την κυβέρνηση παραμένει μέγας εχθρός είναι ο εφησυχασμός και η χαλάρωση (βλ. συγχρωτισμός σε κοινωνικές εκδηλώσεις και σε χώρους διασκέδασης, πλημμελής ή καθόλου χρήση μάσκας κ.λπ.), που επικρατούν στο εσωτερικό της χώρας, φαινόμενα που εκτιμάται ότι οδήγησαν και στην αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές περιφέρειες της χώρας, κυρίως στα αστικά κέντρα.

Η ανάλυση δεν είναι ανακριβής, αλλά ούτε απολύτως έγκυρη, αφού μαζί με τους πολίτες χαλάρωσαν και τα μέτρα και οι έλεγχοι και η πολιτεία η ίδια. Όπως έχει επισημάνει και η «Α» σε αρκετά ρεπορτάζ της, μετά την άρση της καραντίνας το μήνυμα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για τους επιδημιολογικούς κινδύνους που συνεχίζουν να υφίστανται δεν ήταν ξεκάθαρο.

Αντιθέτως, σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και διφορούμενο, όπως για παράδειγμα η αύξηση της επιτρεπόμενης πληρότητας στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από το 65% σε 80%, απόφαση που πάρθηκε την ώρα που τα κρούσματα έπαιρναν την ανιούσα.

Ακόμη και η κατά το δοκούν χρήση της μάσκας από τα δημόσια πρόσωπα πέρασε στους πολίτες το μήνυμα ότι ο κορωνοϊός νικήθηκε κι ότι λίγη χαλάρωση δεν βλάπτει.

Οι 3+1 επιλογές

Παρά την αυτονόητη ανάγκη να αποφευχθούν κινήσεις πανικού, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση λαμβάνει πολλαπλά μηνύματα για εγρήγορση «πολεμικού τύπου» από τους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας.

Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι που εκφράζουν ανοιχτά στα ΜΜΕ την έντονη ανησυχία τους για την έλευση ενός δεύτερου πανδημικού κύματος πολύ νωρίτερα του αναμενομένου –και ίσως περισσότερο επικίνδυνου–, εισηγούμενοι ταυτόχρονα την άμεση λήψη νέων μέτρων που θα αποτρέψουν τη διασπορά του κορωνοϊού  στον γενικό πληθυσμό. Πέρα από την επανεμφάνιση στις οθόνες μας του Σωτήρη Τσίοδρα και τις πρωθυπουργικές παραινέσεις με επίκληση του ελληνικού φιλότιμου, στο τραπέζι υπάρχουν οι εξής 3+1 επιλογές:

 1] H επιβολή τοπικών lockdown όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Πόρος  και πριν από αυτό η Καβάλα, όπου τα τελευταία 24ωρα γίνονταν επιτακτικές εκκλήσεις για αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και μέτρων προστασίας προκειμένου να αποφευχθεί το τοπικό «λουκέτο», μιας και οι επιβεβαιωμένες νέες λοιμώξεις σε περιοχές τής εν λόγω περιφερειακής ενότητας συνεχίζουν να αυξάνονται.

2] Η επαναφορά ενός τύπου ενημέρωσης-λήψης άδειας μετακινήσεων, στα πρότυπα της αποστολής sms στο 13033, που θα αφορά συγκεκριμένες –πιθανότατα ευπαθείς– κατηγορίες του πληθυσμού.

3] Η απόλυτη αυστηροποίηση των κανόνων λειτουργίας, ίσως και επιβολή ωραρίου λειτουργίας έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα, επιχειρήσεων μεγάλου συγχρωτισμού (βλ. καφέ, μπαρ-μπιτς μπαρ) ακόμη και σε χώρους εστίασης.

Μια κατηγορία μόνη της –εξ ου και η αρίθμηση «3+1»– είναι, τέλος, η επιλογή που ακούει στο κωδικό όνομα «ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ». Ως γνωστόν, εδώ και μερικές ημέρες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού ήταν τέτοια που οδήγησε στην αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων, με απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων,  κλείσιμο των κινηματογράφων και των θεάτρων, απαγόρευση των επισκέψεων στους οίκους ευγηρίας κ.ά.

Μάλιστα τα περίπου 4.000.000 των κατοίκων της Βαρκελώνης κλήθηκαν να παραμείνουν εθελοντικά εσώκλειστοι και να κυκλοφορούν μόνο εφόσον αυτό είναι απολύτως  απαραίτητο είτε για ιατρικούς είτε για επαγγελματικούς λόγους ή αν πρέπει να προμηθευτούν τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους τρόφιμα.

Προφανώς, η συγκεκριμένη λύση δεν είναι σε πρώτη προτεραιότητα, αλλά με την Αθήνα των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων να υφίσταται μία όχι ευκαταφρόνητη επιδημιολογική επιβάρυνση στην πρωτεύουσα –το κοντέρ «έγραψε» 66 νέα κρούσματα στην Αττική μόνο στο πρώτο τριήμερο του Αυγούστου–, ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στο Ευαγγέλιο ότι δεν θα έχουμε μία λύση Βαρκελώνης αν φτάσει η κατάσταση στο απευκταίο.

Σε κάθε περίπτωση, αποφασιστικής σημασίας για τον τρόπο που τα δράσουν οι αρμόδιες αρχές είναι οι εξελίξεις που θα επισυμβούν σε δύο χρονικά διαστήματα: τις μέρες μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο και λίγο μετά το «Πάσχα του καλοκαιριού», αλλά και οι μέρες που θα ακολουθήσουν το πρώτο σχολικό κουδούνι το άκουσμα του οποίου έχει προγραμματιστεί για φέτος στις 7 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα