ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Μέχρι το Μάρτιο 1.265.550 δόσεις του εμβολίου της Pfizer στην Ελλάδα

Βήμα - βήμα από την παραλαβή των δόσεων μέχρι τον εμβολιασμό - Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα και ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας αλλά και για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech που εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο επικεφαλής της επιχείρησης για την εμβολιαστική κάλυψη με την ονομασία «Ελευθερία» Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέλυσε το χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα γίνουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, αλλά και το πότε θα φτάσουν οι δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech στη χώρα μας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αρχικά ανέφερε πως μέχρι τον Μάρτιο του 2021 θα έχουμε 1.265.550 δόσεις του εμβολίου. Ενώ, όπως είπε ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως το προσεχές διάστημα αναμένονται εγκρίσεις και για τα εμβόλια άλλων εταιρειών για τον κορωνοϊό.

Θεοδωρίδου: «Πραγματικά τα εμβόλια σώζουν ζωές»

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε παρελθούσες επιδημίες όπως της ευλογιάς, της πολυομυλίτιδας, της διφθερίτιδας που όπως είπε αποτελούν πλέον παρελθόν χάρη στα εμβόλια. Κάθε χρόνο σώζονται 2 ως 3 εκατομμύρια ζωές χάρη σε αυτά. «Πραγματικά τα εμβόλια σώζουν ζωές» είπε.

«Το 2020 ξεκίνησε με μια απρόβλεπτη αναπάντεχη απειλή για την ανθρωπότητα, όμως στο τέλος περιμένει η ελπίδα και η ελπίδα είναι το εμβόλιο. Σε ταχύτατο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τον χρόνο που απαιτείτο, επετεύχθη η παρασκευή νέων εμβολίων» συνέχισε η κυρία Θεοδωρίδου. «Ο λόγος οφείλεται στην εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, στην ιδανική συνεργασία πολλών ερευνητικών κέντρων και φυσικά στην πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση» συνέχισε.

Η λειτουργία του εμβολίου της Pfizer

Η κ. Θεοδωρίδου αναφορικά με την λειτουργία του εμβολίου που αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας αναφέρθηκε στην τεχνολογία mRNA, που χρησιμοποιεί η Pfizer. Όπως είπε, «δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου.

Το εμβόλιο δείχνει ότι έχει μεγάλη ασφάλεια, ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που παρουσιάζονται στα συνήθη εμβόλια, δημιουργεί υ ψηλό επίπεδο αντισωμάτων ακόμη και σε προχωρημένες ηλικίες και η αποτελεσματικότητά του ξεπερνά το 94%».

Ισότιμη προμήθεια εμβολίων ανά την Ευρώπη

«Η ΕΕ ανέλαβε να συντονίσει την προμήθεια των εμβολίων στις χώρες μέλη με βάση την ισοτιμία. Τα εμβόλια που θα διατίθετο σε κάθε χώρα δεν θα ήταν ικανά να καλύψουν το σύνολο του πληθυσμού» σημείωσε η ειδικός που έκανε λόγο για ανάγκη προτεραιοποίησης χορήγησης του εμβολίου στον πληθυσμό από κράτος σε κράτος. Όπως είπε, στηρίζεται στα δεδομένα της επιδημίας, στον κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή και θάνατο και στον κίνδυνο από μια διαρκή έκθεση στον ιό.

Η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί στην Ελλάδα είναι οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή. Θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές όπως οι οίκοι ευγηρίας ή κλειστές δομές χρονίων πασχόντων και ατόμων με άλλα προβλήματα, σημείωσε η καθηγήτρια.

Προτεραιότητα σε ηλικιωμένους άνω των 85

Η επόμενη ομάδα ανθρώπων που προβλέπεται να εμβολιαστούν είναι «οι αγαπημένοι μας ηλικίας άνω των 85 ετών. Όσο περισσότερα τα εμβόλια, τόσο οι διαβαθμίσεις και οι συστάσεις για τους εμβολιασμούς μπορούν να τροποποιούνται».

Κλείνοντας, η κα. Θεοδωρίδου σημείωσε πως ακόμη κι όταν εμβολιαστούμε, το πρόβλημα δεν τελειώνει. Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις, να τηρούμε την υγιεινή των χεριών μας. «Αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι. Η επιστήμη μας έκανε ένα πολύτιμο δώρο, οφείλουμε να δείξουμε υπομονή και χαρά που μας δόθηκε» είπε.

Το χρονοδιάγραμμα από την παραλαβή στον εμβολιασμό είναι το εξής:

Στις 26 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μικρή παρτίδα των εμβολίων που θα αριθμεί 9.750 δόσεις.

Στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικό, Θριάσιο, Ασκληπιείο Βούλας).

Στις 28 Δεκεμβρίου θα γίνει διανομή των δόσεων των εμβολίων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ, το πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό τους προσωπικό στις 29 Δεκεμβρίου.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων 83.850 δόσεων.

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει παραλάβει μόνο από την εταιρία Pfizer/Biontech 1 εκατ. 265 χιλιάδες δόσεις.

Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, παραδόσεις από τις εταιρίες Moderna και AstraZeneca.

Με βάση τον προγραμματισμό, οι εμβολιασμοί στο γενικό πληθυσμό αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Τα εμβόλια που θα έρχονται θα αποθηκευτούν σε ειδικούς χώρους. Έχουν εξασφαλιστεί 54 τέτοιοι χώροι με ψυγεία βαθιάς κατάψυξης. Κατόπιν τη διανομή θα αναλάβουν εταιρείες που είναι πιστοποιημένες και εξειδικευμένες. Τον συντονισμό αναλαμβάνει το υπουργείο εθνικής Άμυνας λόγω εμπειρίας.

Το ΥΠΕΘΑ θα συμμετάσχει και στη διανομή σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει δημιουργήσει πλατφόρμες για την πραγματοποίηση ραντεβού, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει τον τομέα της ασφάλειας.

Η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα