ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Μετά το slow down το… louketo-down

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις για ολιγοήμερο αλλά καθολικό «απαγορευτικό» - Αύριο στις 12:00 το πρωί νέες ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της πανδημίας

«Ο φόβος φυλάει τα έρημα» λέει η λαϊκή σοφία και ο φόβος που έχει κυριεύσει ειδικούς και κυβέρνηση από τα επιδημιολογικά στοιχεία και την τάση επιδείνωσης των δεικτών της πανδημίας οδηγεί κατά πως φαίνεται σε αποφάσεις σκληρότερης… ερήμωσης των δραστηριοτήτων και των μετακινήσεων.

Όπως έγραψε και χθες το iapopsi.gr, μετά από την ανακοίνωση των 2.166 κρουσμάτων την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, η κατάσταση σε Αθήνα, Ροδόπη και Λάρισα οδηγείται βήμα- βήμα στο απόλυτο απαγορευτικό, έστω κι αν το πρωί της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απέρριψε το κακό σενάριο για την Αττική.

Φυσικά όσοι συνηθίζουν να… ψειρίζουν τέτοιος είδους «διαψεύσεις» στέκονται στο γεγονός ότι ο κ. Πέτσας απέρριψε ένα ΑΜΕΣΟ lockdown στην πρωτεύουσα και όχι την εφαρμογή αυτή καθ΄ αυτή του μέτρου, που όπως πολλές φορές έχει επισημάνει η «Α» και στην ηλεκτρονική και στην έντυπη έκδοσή της βρίσκεται πάντα πάνω στο τραπέζι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι επιστήμονες όπως ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις για lockdown, εκτιμώντας ότι ίσως να μην έχουμε «την πολυτέλεια να περιμένουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων». Μάλιστα σε σημερινές δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό φάνηκε σαν να «καρφώνει» το κυβερνητικό επιτελείο που αποφασίζει τα μέτρα, καθώς ισχυρίστηκε ότι «η επιτροπή των ειδικών προτείνει πιο αυστηρά πράγματα από αυτά που υιοθετούνται».

Στο ίδιο μήκος… αγωνίας βρίσκεται και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, που εκτιμά κι αυτή ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα συμπληρώνοντας πως «στην Αθήνα αν δεν προσέξουμε θα ακολουθήσουμε τη Θεσσαλονίκη».

Αυτό που μοιάζει κοινός τόπος για την ελληνική επιστημονική κοινότητα είναι ότι το πώς θα κυλήσει επιδημιολογικά η επόμενη εβδομάδα αυτό και θα καθορίσει τη λήψη αποφάσεων τόσο για την Αττική όσο και άλλες «κόκκινες» περιοχές.

Όπως λέγεται στην περίπτωση που τα κρούσματα, ο δείκτης θετικότητας και κυρίως η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθήσουν να αυξάνονται, το επόμενο βήμα είναι να εγκαταλειφθεί το “slow down” μοντέλο των περιορισμών και να πάμε σε ένα γενικό… louketo-down όπως αυτό που είχαμε το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, εξαιρουμένων των δημοτικών –και ίσως των γυμνασίων– αλλά όχι των λυκείων.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, αύριο Πέμπτη στις 12:00 το πρωί ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας από το Μέγαρο Μαξίμου, με τις πληροφορίες να επαληθεύουν τα όσα αναφέραμε πιο πάνω για ένα πιθανό lockdown στην Αττική αλλά αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για καθολικό.

Ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη το μεσημέρι της Τετάρτης με την ομάδα των λοιμωξιολόγων προκειμένου να εξεταστεί και το ενδεχόμενο να ληφθούν άμεσα νέα μέτρα. Αρκεί να ειπωθεί ότι μέχρι τις 17:00 το απόγευμα της Τετάρτης είχαν χάσει της ζωή τους από επιπλοκές του κορωνοϊού ακόμη 14 άνθρωποι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα