ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Όπου δεν πίπτει… γιατρός, πίπτει Θέμιδα

Η τήρηση των κανόνων υγειονομικής ασφάλειας δεν επαφίεται απλώς στον πατριωτισμό των Ελλήνων – Πρώτη σύλληψη φροντιστηριάρχη στα Γιάννενα  

Πολλά κείμενα γράφτηκαν όλες τις προηγούμενες ημέρες για τον… καρναβαλικό τράχηλο του Έλληνος που ζυγό απαγορεύσεων –έστω κι αν πρόκειται για τη διαφύλαξη της υγείας του– δεν υπομένει. Είναι η ίδια η πραγματικότητα, όμως, που βάζει στο τραπέζι το πώς μια συντεταγμένη πολιτεία συνετίζει τους πολίτες που δεν πειθαρχούν χωρίς να καταπατήσει βασικά ατομικά δικαιώματα, ειδικά όταν το διακύβευμα είναι τόσο κρίσιμο.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Το θέμα μόνο θεωρητικό δεν είναι. Άρχισε, μάλιστα, να γίνεται πολύ… πρακτικό όταν ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, κατήγγειλε δημοσίως ότι συμπολίτες του στους οποίους είχαν δοθεί οδηγίες να παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό και να αποφεύγουν τις επαφές, λόγω κορωνοϊού, κυκλοφορούσαν ελεύθερα στην πρωτεύουσα και σε κωμοπόλεις του νομού Ηλείας, επισημαίνοντας παράλληλα «την ανυπαρξία κάποιας αρχής η οποία να είναι υπεύθυνη για την τήρηση της καραντίνας».

Η αλήθεια είναι ότι ο νομοθέτης έχει προνοήσει για τέτοιου είδους έκτακτες περιστάσεις και ακριβώς αυτές τις πρόνοιες του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα επικαλέστηκε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία απέστειλε εγκύκλιο προς όλους τους εισαγγελείς της χώρας, ζητώντας την άμεση επέμβασή τους όταν διαπιστώνεται παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κωρονοϊού.

Πρόβλεψη μέχρι και για ισόβια!

Στο «επίδικο» άρθρο του Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019), που επιγράφεται «Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών» και το οποίο περιγράφει τις συνέπειες που θα υποστούν οι απείθαρχοι στα περιοριστικά μέτρα πολίτες, οι «καμπάνες» ξεκινούν από την επιβολή προστίμου και φτάνουν ως και την ισόβια κάθειρξη. Συγκεκριμένα προβλέπεται:

1] Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως 3 έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

2] Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως 10 έτη.

3] Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

4] Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται: α) στην περίπτωση του στοιχείου α΄ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας, και β) στην περίπτωση του στοιχείου β΄ με φυλάκιση έως 2 έτη ή χρηματική ποινή.

Τι λέει με απλά λόγια ο νόμος; Ότι όποιος δεν αγνοήσει την ατομική ευθύνη του και παραβιάσει τα μέτρα που διέταξε το κράτος για να αποτρέψει τη μετάδοση του κορωνοϊού και από αυτή του την παραβίαση μεταδοθεί ο ιός σε άνθρωπο, τιμωρείται με ποινή καθείρξεως μέχρι δέκα έτη. Και για να μην υπάρχει αμφιβολία ότι ο νόμος θα τηρηθεί απαρέγκλιτα, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης (12/3) συνελήφθη στα Ιωάννινα έπειτα από σχετική καταγγελία ο ιδιοκτήτης ενός φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης ο οποίος «έσπασε» την απαγόρευση και παρέδιδε μαθήματα.

Για την ιστορία ας καταγραφεί, τέλος, ότι η επίμαχη διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε τον προηγούμενο Ιούνιο είναι ακριβώς η ίδια με τη νομοθετική πρόβλεψη που υπήρχε και στον παλαιότερο Ποινικό Κώδικα. Και η αναφορά έχει την αξία της ειδικά σε περιόδους σαν κι αυτή, όπου οι θεωρίες συνωμοσίας περί κατασκευασμένου ιού εξαπλώνονται γρηγορότερα κι από τα κρούσματα στην Ιταλία.

Στα… όπλα το σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ»

Στην ενεργοποίηση ενός τριγώνου που στις τρεις κορυφές του έχει αντίστοιχα το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και το Συντονιστικό Κέντρο Πυροσβεστικής και θα είναι επιφορτισμένο με τη διαχείριση –σε επιχειρησιακό επίπεδο– της υγειονομικής κρίσης που ενέσκηψε στη χώρα λόγω κορωνοϊού προχωράει η κυβέρνηση. Το σχέδιο έχει το κωδικό όνομα «Άρτεμις» και το έφερε στο φως της δημοσιότητας χθες Παρασκευή ο ρεπόρτερ Γιώργος Σουλιώτης για λογαριασμό της εφημερίδας «Καθημερινή».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα τρία επιχειρησιακά κέντρα θα βρίσκονται το πρώτο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας στο κτίριο όπου εδρεύει η ΓΑΔΑ, το δεύτερο στο Χαλάνδρι που βρίσκεται στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, και το τρίτο στη λεωφόρο Κατεχάκη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τι θα κάνει το κάθε κέντρο

Βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού, το κάθε επιχειρησιακό κέντρο αναλαμβάνει και μία ξεχωριστή αποστολή. Ειδικότερα:

α) Η ομάδα στη ΓΑΔΑ θα διαθέτει δύναμη 150 αστυνομικών και πυροσβεστών και θα λειτουργεί ως «κέντρο ιχνηλάτησης», αναλαμβάνοντας τον εντοπισμό των επαφών από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ώστε στην συνέχεια να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα καραντίνας.

β) Το κέντρο επιχειρήσεων στο Ενιαίο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής επιφορτίζεται με τον ρόλο του «κέντρου ενημέρωσης». Στελεχώνεται από 70 αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, που παρακολούθησαν ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Οι εν λόγω αξιωματικοί θα επικοινωνούν με άτομα από το περιβάλλον ασθενών με κορωνοϊό δίνοντάς τους οδηγίες για την τήρηση της καραντίνας.

γ) Το κέντρο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται για την ώρα στα σκαριά και εφόσον ενεργοποιηθεί θα υποδέχεται τις πληροφορίες για την εξάπλωση της πανδημίας και για τις ενέργειες των αρμόδιων φορέων, ασκώντας γενικό εποπτικό ρόλο. Επικεφαλής θα τεθούν ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στο σχέδιο «Άρτεμις» προβλέπεται επίσης η δυνατότητα δημιουργίας υπαίθριων ή και πλωτών νοσοκομείων, σε περιοχές όπου τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σημειώνεται ότι προκειμένου να διευκολυνθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, στο άρθρο 19 της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέφθηκε η άρση των γενικών απαγορεύσεων που αφορούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πολιτών. Με την πρόνοια αυτή, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποκτά πρόσβαση μέσω του ΕΟΔΥ σε κομβικές υγειονομικά πληροφορίες για τους νοσούντες από κορωνοϊό, όπως είναι ο τόπος κατοικίας, η ηλικία και το φύλο τους, και διευκολύνεται η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων.

25η η Ελλάδα στην black list του κορωνοϊού

Στην 25η θέση της άτυπης «μαύρης» λίστας με τα κρούσματα και τους θανόντες από την πανδημία του κορωνοϊού φιγουράρει η Ελλάδα, με τις τραγικές πρωτιές να μοιράζονται η Κίνα και η Ιταλία. Ειδικότερα:

>>ΛΙΣΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ: 1] Κίνα (80.814), 2] Ιταλία (15.113), 3] Ιράν (10.075), 4] Νότια Κορέα (9.979), 5] Ισπανία (3.146), 6] Γαλλία (2.876), 7] Γερμανία (2.745), 8] ΗΠΑ (1.762), 9] Ελβετία (868), 10] Νορβηγία (800), (…) 25] Ελλάδα (117)

>>ΛΙΣΤΑ ΘΑΝΑΤΩΝ: 1] Κίνα (3.177), 2] Ιταλία (1.016), 3] Ιράν (429), 4] Ισπανία (86), 5] Ν. Κορέα (67), 6] Γαλλία (61)

7] ΗΠΑ (41)

>>ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ (αναλογία θανάτων ανά διεγνωσμένο κρούσμα): 1] Ιταλία – 6,7%, 2] Ιράν – 4,25%, 3] Κίνα – 3,93%

(*) Η Ν. Κορέα έχει την καλύτερη επίδοση με θνητότητα μόλις 0,8%.

>>ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΡΡΩΣΕΙ: 1] Κίνα – 64.199 ασθενείς, 2] Ιράν – 3.276 ασθενείς, 3] Ιταλία – 1.258 ασθενείς, 4] Ν. Κορέα – 510 ασθενείς

ΣΗΜ: Τα στατιστικά στοιχεία τελούν υπό την αίρεση της τραγικής επικαιρότητας   

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα