Κορωνοϊός- “Θερίζει” η μετάλλαξη Δέλτα: Τρόμο προκαλεί η αύξηση κρουσμάτων

Ποιες περιοχές «φλέγονται» από τη μετάλλαξη Δέλτα

Ανησυχία έχουν προκαλέσει η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και τα ποσοστά θετικότητας ανά περιφερειακή ενότητα.

Οι μολύνσεις αυξάνονται ενώ η επιχείρηση «Ελευθερία» φαίνεται να έχει παγώσει με το αντιεμβολιαστικό κίνημα να επιμένει να διαδίδει fake news.

Αναφορικά με το λεκανοπέδιο, στην Ανατολική Αττική το ποσοστό θετικότητας διαμορφώθηκε στο 1,46%, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών στο 1,37%, στη Δυτική Αττική στο 1,24%, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών στο 1,43%, στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών στο 1,41%, στον Νότιο Τομέα Αθηνών στο 1,56%, στον Πειραιά 1,73% και στις Νήσους 1,68%.

Το ποσοστό θετικότητας βρίσκεται στα ύψη στο Ρέθυμνο, όπου αγγίζει το 4,85%, ενώ ακολουθούν η Πάρος με 4,31%, η Μύκονος με 4,06%, η Καρδίτσα με 2,51%, η Μήλος με 2,47% και η Σαντορίνη με 2,23%.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.972 νέα κρούσματα κορονωϊού από τα οποία τα τα 1.266 κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική. Η ανησυχία ωστόσο παραμένει για την Κρήτη όπου καταγράφηκαν συνολικά 255 μολύνσεις από κοροναϊό -90 στο Ηράκλειο, 87 στο Ρέθυμνο, 59 στα Χανιά, 19 στο Λασίθι.

Εκτιμήσεις για το ποσοστό κρουσμάτων κορoναϊού αλλά και της κατάστασης που θα υπάρξει στα νοσοκομεία της χώρας, έκανε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Δεν απομακρυνόμαστε πολύ από τα δύο βασικά σενάρια που είχαμε προαναφέρει , το καλό σενάριο των 3.500 κρουσμάτων και το δυσμενές σενάριο των 4.500 κρουσμάτων με άδηλη ακόμη την κορύφωση, η οποία πιθανόν να ήταν με 5.000- 6.000 κρούσματα.

Αυτό τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως διατηρεί την αισιοδοξία του ότι θα πάμε στο θετικό σενάριο χωρίς ωστόσο να απομακρύνεται η πιθανότητα να βρεθούμε και στο αρνητικό.

«Είμαι πιο αισιόδοξος αυτή τη φορά ότι μπορεί να πάμε λίγο καλύτερα» είπε.

Όσον αφορά την διάδοση της μετάλλαξης Δέλτα, ο καθηγητής εκτίμησε πως αυτή έχει παίξει βασικό ρόλο στην εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Όπως είπε, θεωρεί  δεδομένο πως σε όλο το Νότιο Αιγαίο, Κρήτη κτλπ  σχεδόν το σύνολο των κρουσμάτων, ποσοστά 95% και άνω, αφορούν την μετάλλαξη Δέλτα, ενώ στην Ηπειρωτική Ελλάδα εκτιμά ότι τα κρούσματα κοροναϊού με ινδική μετάλλαξη είναι πάνω από το 60-70%.

«Αυτό από επιδημιολογικής απόψεως το θεωρώ σχεδόν δεδομένο», συνόψισε.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα περί του τι εκτιμά πως θα συμβεί στα νοσοκομεία της χώρας, ο κος Τζανάκης έκανε την εκτίμηση πως περί τα τέλη του μήνα με αρχές του επόμενου θα έχουμε 300 με 350 ημερήσιες εισαγωγές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό σημαίνει ότι σε ένα δεκαήμερο, με αυτά τα δεδομένα θα ξεπεράσουμε το 50-60% της νοσοκομειακής ισχύος της χώρας.

Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας υπό το πρίσμα και της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, μίλησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται με τρομακτικό τρόπο κάτι που καθιστά επιβεβλημένο τον εμβολιασμό. Αυτήν την στιγμή πάντως, όπως είπε, υπάρχει μία μείωση της αύξησης των κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. «Έχουμε πλέον μια πανδημία των ανεμβολίαστων. Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν σοβαρά» προειδοποίησε

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι η κυρίαρχη στα καινούργια κρούσματα στη χώρα μας, Είχαμε ανακοινώσει το 60 – 61% των καινούργιων στελεχών προ ημερών. Σύμφωνα με τα καινούργια στοιχεία ανεβαίνει γοργά 10 μονάδες περίπου την εβδομάδα. Θα φτάσει γρήγορα το 70% πλέον το παρατηρούμε και στα νησιά ειδικά στα νησιά που έχουν αύξηση κρουσμάτων» σημείωσε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα