ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΣΧΟΛΕΙΑ: Η κυβέρνηση θέλει, οι γιατροί διαφωνούν και μεταξύ τους, και ο μουτζούρης σε γονείς και μαθητές

Το "κόλπο" που μαρτύρησε στη τηλεόραση ο καθηγητής Βασιλακόπουλος για να γλυτώσουμε την ουρά στα φαρμακεία και τα διαγνωστικά

Η πρώτη εβδομάδα του νέου χρόνου ξεκίνησε με τοπ θέμα –τι άλλο;- την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, τις ουρές που σχηματίζουν οι πολίτες έξω από δημόσια και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα (πολλοί και με ενεργά συμπτώματα) ώστε να «τσεκάρουν» αν νοσούν από κορωνοϊό, αλλά και το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων που είναι προγραμματισμένο για την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

Ειδικά το τελευταίο έχει προκαλέσει εύλογο μπέρδεμα κυρίως στους γονείς αλλά και στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα καθώς οι απόψεις για το τι πρέπει να γίνει διίστανται.

Από τη μία έχουμε το εκπεφρασμένο «θέλω» της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας που είναι η προγραμματισμένη επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων πιθανότατα με αυξημένα μέτρα προστασίας (αναστολή σχολικών εκδρομών και χοροεσπερίδων) διάγνωσης (να ελέγχονται όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, με περισσότερα τεστ ανά εβδομάδα, ακόμη και με rapid αντί για self test) και ιχνηλάτησης-καραντίνας (αλλαγή πρωτοκόλλου για το πότε θα κλείνει ένα τμήμα).

Από την άλλη, όμως, είναι οι γιατροί που αν και επιστημονικά αρμόδιοι να προτείνουν το δέον γενέσθαι δεν φαίνεται να έχουν κοινή θέση. Υπάρχει για παράδειγμα ο διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου, Νίκος Τζανάκης, που επιμένει ότι πρέπει να μετατεθεί το άνοιγμα των σχολείων για τις 17 Ιανουαρίου ώστε να ανακοπεί το κύμα της Όμικρον και να μην οδηγηθούμε σε αναγκαστικό κλείσιμο της εκπαίδευσης λίγες ημέρες αργότερα.

Σε αντίθεση με τον καθηγητή Τζανάκη, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, ισχυρίζεται ότι τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν κανονικά με μια αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας για τα τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μείνουν εσώκλειστα τα παιδιά.

Κάπου στη μέση βρίσκονται οι γονείς, εργαζόμενοι οι περισσότεροι, που δεν ξέρουν τι να κάνουν για να προστατεύσουν την υγεία τη δική τους και των παιδιών τους και συνωστίζονται στα φαρμακεία και στα διαγνωστικά για να μπορέσουν να πάνε την επόμενη ημέρα στη δουλεία.

Για την ώρα, μία μικρή διέξοδο από την ταλαιπορία της ανανομής έδωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μαρτυρώντας στην τηλεόραση το… κόλπο να κάνουμε σελφ τεστ στο σπίτι αλλά με την αξιοπιστία ενός ράπιντ. «Η διαφορά του rapid test από το self test είναι πόσο βαθιά βάζουμε τον στυλεό στη μύτη μας» δήλωσε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ προσιέττας:

«Αν δηλαδή αντί να το βάζουμε 1-1,5 εκατοστό, αντέχουμε λίγο την ενόχληση, ή τον ελαφρό πόνο και το φτέρνισμα και βάλουμε βαθιά το στυλεό στη μύτη μας και κάνουμε καλή δειγματοληψία, κατ’ ουσίαν το self test γίνεται rapid.».

Σε κάθε πε΄ριπτσωη κάποιος πρέπει να ξεμπερδέψει αυτό το κουβάρι και γρήγορα διότι η κυβέρνηση θέλει το άνοιγμα, οι γιατροί διαφωνούν ακόμη και μεταξύ τους, με αποτέλεσμα ο μουτζούρης να μένει στα χέρια μαθητών και γονιών.Τζανακ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα