ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Σε καθεστώς αυστηρού lockdown Αχαΐα και Εύβοια

Παράταση στα περιοριστικά μέτρα σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική – Ποιες περιοχές «κοκκινίζουν» - Διευκρινήσεις από τον Νίκο Χαρδαλιά για τις μετακινήσεις επιστημόνων - αυτοαπασχολούμενων και δημοσιογράφων

Σε καθεστώς αυστηρού lockdown μπαίνουν από αύριο Σάββατο 13 Φεβρουαρίου η Αχαΐα και η Εύβοια καθώς παρουσιάζουν αρκετά επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, από την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («κόκκινο») τίθενται από αύριο 13 Φεβρουαρίου οι περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας, πλην της Σκύρου, ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο δήμος Καλυμνίων, καθώς και ο δήμος Καρπάθου.

Παράλληλα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν ο δήμος Αγίου Νικολάου, ο δήμος Θήρας κι ο δήμος Μυκόνου.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι στις «κόκκινες» περιοχές που ανακοίνωσε είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (με εξαίρεση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν δια ζώσης στους δήμους Θήρας και Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής).

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής. Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από αύριο το πρωί, με εξαίρεση τους δήμους Μυκόνου και Θήρας που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου ανήκουν:

– ο Δήμος Αγίου Νικολάου

– ο Δήμος Θήρας

– ο Δήμος Μυκόνου

– η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας

– η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας

Συγκεκριμένα, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου – «κόκκινο», βρίσκονται από αύριο 13 έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, οι εξής περιοχές:

ο δήμος Εορδαίας,

ο δήμος Θηβαίων,

ο δήμος Τανάγρας,

ο δήμος Σπάρτης,

η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου,

ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού,

ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης,

ο δήμος Τεμπών

η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,

ο δήμος Καλυμνίων και

ο δήμος Καρπάθου.

Στις περιοχές με βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα περνά η Ενότητα Λέσβου, που όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα δεν παρατείνονται. Έτσι, η Λέσβος από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί περνά στο επίπεδο επιτήρησης, στις «κίτρινες», δηλαδή, περιοχές.

Παράταση μέτρων έως 22 Φεβρουαρίου για ΠΕ Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων, κατά μία εβδομάδα για τις περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, τα μέτρα που ισχύουν για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, όπως περιγράφονται στην ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο επίπεδο για τις μητροπολιτικές περιοχές, παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, καθώς και στις δύο αυτές περιοχές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου.

Διευκρινήσεις Χαρδαλιά για τις μετακινήσεις

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, επίσης προχώρησε και σε διευκρινίσεις για τη μετακίνηση των επιστημόνων- αυτοαπασχολούμενων και των δημοσιογράφων.

Όπως ανέφερε, σχετικά με την μετακίνηση των εργαζομένων οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι, που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ, πχ Δικηγορικοί Σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, Ιατρικοί Σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του Συλλόγου τους. Όσον αφορά τη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι τώρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα