Κορωνοϊός-θεριστής στις ΗΠΑ – 4.500 νεκροί σε ένα 24ωρο

Η διατύπωση των αμερικανικών αρχών που δείχνει ότι μπορεί να έχει «φουσκώσει» η μακάβρια στατιστική

Μαύρη μέρα ήταν η Πέμπτη για τις ΗΠΑ που χτυπιέται άγρια από την πανδημία κορωνοϊού καθώς σε μόλις ένα 24ωρο (ως τις 20:30 τοπική ώρα χθες – 03:30 ώρα σήμερα στην Ελλάδα) διαπιστώθηκαν 4.491 επιπλέον θάνατοι.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που συγκεντρώνει σε πραγματικό χρόνο το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, ο συνολικό αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό ανέρχονται πλέον σε 33.000 θάνατοι.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο παραπάνω αριθμός ίσως υπερμεγεθύνεται καθώς η μακάβρια στατιστική περιλαμβάνει και περιπτώσεις θανάτων που «πιθανόν συνδέονται» με την ασθένεια COVID-19, αλλά δεν εντάσσονταν στον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας μέχρι τώρα.

Αυτή την εβδομάδα, οι αρχές στην πόλη της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν ότι προσθέτουν 3.778 θανάτους που «πιθανόν» οφείλονταν στον κορονοϊό στον επίσημο απολογισμό. Συγκριτικά, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ως τις 23:00 ώρα Ελλάδας έκαναν λόγο για συνολικά 31.071 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων 4.141 που πιθανόν οφείλονταν στην COVID-19.

Στις ΗΠΑ έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα σχεδόν 667.800 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, και η χώρα θρηνεί τα περισσότερα θύματα από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο, ακολουθούμενη από την Ιταλία (22.170 νεκροί), την Ισπανία (19.315) και τη Γαλλία (17.941).

«Ιός» λαϊκής αμφισβήτησης του Τραμπ

Η πανδημία σκοτώνει ανθρώπους και δομές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τσαλακώνει όμως και σε μεγάλο βαθμό και τη δημοφιλία του προέδρου Τραμπ. Απόδειξη η δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη και η οποία δείχνει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Αμερικανών εκτιμούν ότι ο πρόεδρός τους άργησε να λάβει αποφασιστικά μέτρα μπροστά στην απειλή της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ αυτή εξαπλωνόταν σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με το κέντρο έρευνας Pew, το 65% των προσώπων που ερωτήθηκαν επικρίνουν τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στην πρώτη της φάση από πλευράς του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος υποβάθμιζε για πολλές εβδομάδες τη βαρύτητα της επιδημίας που άρχισε να εξαπλώνεται στην Κίνα στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019.

Αν και οι γνώμες γενικά συνάδουν με την πολιτική τοποθέτηση, μικρή πλειοψηφία των αυτοπροσδιοριζόμενων ως μετριοπαθών και φιλελεύθερων υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων, το 53%, συμφωνεί με το 92% των υποστηρικτών των Δημοκρατικών οι οποίοι στηλιτεύουν τη βραδύτητα της αντίδρασης του ενοίκου του Λευκού Οίκου, που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολεμικής.

Κατά τη δημοσκόπηση του Pew Research Center, που διενεργήθηκε από την 7η ως τη 12η Απριλίου σε δείγμα 4.917 προσώπων, η πλειοψηφία (το 52%) των προσώπων που ερωτήθηκαν θεωρεί πως ο αμερικανός πρόεδρος εξωραΐζει την κατάσταση στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Μόλις το 39% εκτιμά ότι ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος παρουσιάζει στην κοινή γνώμη την κατάσταση «όπως είναι» στις σχεδόν καθημερινές συνεντεύξεις που παραχωρεί και μεταδίδονται απευθείας τηλεοπτικά.

Η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών εκφράζει την ανησυχία της πως «το χειρότερο μένει ακόμη να έρθει» σε αυτή την υγειονομική και οικονομική κρίση.

Οι Αμερικανοί δεν συμφωνούν με τον πρόεδρό τους, που επιδιώκει να «ξαναβάλει μπρος» η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου: το 66% δηλώνει ανήσυχο για την άρση των περιορισμών πολύ πρόωρα, ενώ μόλις το 32% εκτιμά αντιθέτως πως αυτή προχωρά ή θα προχωρήσει πολύ καθυστερημένα.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε χθες το σχέδιο της κυβέρνησής του για να «ξαναπάρει μπρος η Αμερική» σε τρία στάδια, ανάλογα με την κατάσταση σε κάθε πολιτεία, εκτιμώντας πως η χώρα «πέρασε» την κορυφή της καμπύλης εξάπλωσης του κορονοϊού. Ταυτόχρονα δηλώνει πως κάποιες πολιτείες όπου η εξάπλωση του κορονοϊού έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο εδώ και δύο εβδομάδες μπορούν να αρχίσουν την επανεκκίνηση της οικονομικής τους δραστηριότητας «από αύριο».

Διαβάστε επίσης