ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Το κυνήγι του «κόκκινου» Γενάρη…

Ο πρώτος μήνας του 2021 κρίνεται από την επιστημονική κοινότητα ως εξαιρετικά επικίνδυνος επιδημιολογικά λόγω των καιρικών συνθηκών και τπυ συγχρωτισμού που θα έχει υπάρξει λόγω των εορτών

Στην εμβηματική ψυχροπολεμική ταινία του ’90 “Το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη” ο αείμνηστος πλεον Σον Κόνερι υποδυόταν τον κυβερνήτη ενός υπερσύγχρονου σοβιετικού υποβρύχιου που πλησιάζε τις αμερικανικές ακτές με σκοπό ν’αυτομολήσει, προκαλώντας ωστόσο πολεμικό συναγερμό στον αμερικανικό και ρωσικό στόλο που προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν μη γνωρ΄ζίζοντας τις πραγματικέσ προθεέσεις του.

Στην Ελλάδα του 2020 η πολεμική επιφυλακή αφορά τις υγειονομικές αρχές και την κυβέρνηση που δεν θέλουν ούτε να σκεφτονατι ότι θα τους ξεφύγει ο “Κόκκινος Γενάρης”. δηλα΄δή ο μήνας που η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να ενταθεί σε επικινδυνο βαθμό.

Περίπου 7 εβδομάδες (σ.σ. 8 για τη Θεσσαλονίκη) συμπληρώνονται από την επιβολή του τελευταίου lockdown τον Νοέμβριο και, αντί οι επιστήμονες να συζητούν για αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένουν σε τέτοιο βαθμό επιβαρυμένα, που δεν αποκλείεται να αποδειχτεί και ο Ιανουάριος μήνας ακόμη αυστηρότερης από την υφιστάμενη καραντίνα.

Μια πρώτη γεύση παίρνουν οι τρεις… κατακόκκινοι δήμοι της «κόκκινης» Δυτικής Αττικής –Ελευσίνα, Μάνδρα και Ασπρόπυργος–, για τους οποίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή σκληρότερου υγειονομικού «εγκλεισμού», ενώ στον προθάλαμο του αυστηρού lockdown βρίσκονται οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Ξάνθης, του Κιλκίς, της Πιερίας, της Δράμας, της Ροδόπης, των Γρεβενών, της Πέλλας, της Λάρισας και της Κοζάνης, καθώς εκεί συνεχίζει να κοχλάζει η διασπορά της COVID-19.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρώτος μήνας του νέου χρόνου κρίνεται από την επιστημονική κοινότητα ως εξαιρετικά επικίνδυνος. Σε αυτό συντείνουν δύο παράγοντες: αφενός οι καιρικές συνθήκες και η περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας (σ.σ. θα βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα), αφετέρου ο συγχρωτισμός που θα έχει υπάρξει λόγω των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων.

Ο συνδυασμός των δύο δημιουργεί ένα υψηλής υγειονομικής επικινδυνότητας κοκτέιλ που τρομάζει την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, που θα κληθεί να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα