ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Το πλάνο ειδικών και υπ. Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων

Ποιες είναι οι πιθανές ημερομηνίες που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων και της ηγεσίας του υπ. Παιδείας – Στις 4 Ιανουαρίου η νέα συνεδρίαση για τις αποφάσεις

Τα μέχρι τώρα δεδομένα αναμένεται να βάλουν στο τραπέζι οι λοιμωξιολόγοι και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναφορικά για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στη σημερινή εξ αποστάσεως σύσκεψη της Επιτροπής των ειδικών και την αρμόδια υπουργό, Νίκη Κεραμέως.

Η σύσκεψη ωστόσο απέβη άκαρπη  λόγω των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ των επιδημιολόγων και των άλλων ειδικών, παρά τις εκτιμήσεις ότι οι αποφάσεις όχι μόνο θα λαμβάνονταν, αλλά και θα ανακοινώνονταν σήμερα,

Η νέα συνεδρίαση για το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, παραμένει στο τραπέζι με ισχυρές πιθανότητες να ανοίξουν τα σχολεία είτε την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, είτε την Δευτέρα 11 του μήνα. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται – με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να επιστρέψουν τα παιδιά στις τάξεις τους- είναι να μην ανοίξουν ταυτόχρονα οι εκπαιδευτικές βαθμίδες: Να προηγηθούν δηλαδή τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία και να ακξολουθήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Ο λόγος που δεν πάρθηκαν αποφάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί συνέκλιναν στο να πουν ναι στο άνοιγμα των σχολείων, αλλά το γεγονός ότι καταγράφηκε νέα αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο εικοσιτετράωρο τους αποθάρρυνε, με αποτέλεσμα να ζητήσουν ουσιαστικά πίστωση χρόνου για να λάβουν αποφάσεις, έχοντας στο μεταξύ εκτιμήσει περισσότερο τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως θα διαμορφωθούν και τις επόμενες μέρες.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, τα σχολεία παραμένουν κλειστά μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η βασική κατεύθυνση του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα σχολεία βάσει του σχεδιασμού αυτού, εφ’ όσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Όπως τόνισε χθες σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η Νίκη Κεραμέως, «προτεραιότητα μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία».

«Τα δημοτικά είναι πολύ πιο ασφαλή. Το πότε θα ανοίξουν θα το κουβεντιάσει η Επιτροπή σήμερα», είπε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας.

Δε μπορούμε να κάνουμε ισχυρές προβλέψεις, τόνισε, λέγοντας πως με τα σημερινά δεδομένα, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία. Όπως είπε, όμως ο καθηγητής, αυτό που τον φοβίζει είναι μια επιδημιολογική έκρηξη. Έφερε το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου μέσα σε μια εβδομάδα εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα.

Λινού για εμβολιασμούς: Στα μέσα φθινοπώρου θα έχουμε την ανοσία της αγέλης

Με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου και να υπάρχει μείωση μέτρων, έχει δηλώσει η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά. “Καλό είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα”, δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι εκφράζει προσωπική άποψη.

Ο Χαράλαμπος Γώγος έχει αναφέρει ότι στην τηλεδιάσκεψη θα εξεταστεί αν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, ενώ η Μίνα Γκάγκα εκτίμησε ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν μετά τις 7 Ιανουαρίου.

Στέλιος Πέτσας για το άνοιγμα των σχολείων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου τα σχολεία άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του OPEN χαρακτήρισε πιθανό ένα τέτοιο σενάριο, τονίζοντας ότι το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Πρόσθεσε δε, ότι εάν επιβεβαιωθεί αυτό το ενδεχόμενο, τότε θα ανοίξουν όλα τα σχολεία, ανεξαρτήτως βαθμίδας.

«Προς το παρόν είμαστε σε συζητήσεις για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, δεν κάνουμε κάποια διαφοροποίηση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Βήμα- βήμα θα ανοίξουν και άλλες δραστηριότητες, αλλά σημασία έχει τώρα να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ώστε έως τις 7 Ιανουαρίου να έχουμε καλύτερη εικόνα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα