«Κόρτε» του Μαξίμου σε νεολαία και μεσαία τάξη

Είναι πανθομολογούμενο, και αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις εδώ και τουλάχιστον μία τριετία, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί το γερό χαρτί της κυβέρνησης και φυσικά της Ν.Δ. Διότι ακόμη και ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων ναι μεν είναι πολύ μακριά με τη Ν.Δ., αλλά δηλώνουν ικανοποιημένοι και εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό. Και αυτό το θεωρούν στο Μαξίμου ως κομβικό, τόσο για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, όσο και στην υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όλα τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων (πέρα από το ευρύ προβάδισμα στην πρόταση ψήφου για τη Ν.Δ.) είναι θετικά για τον κ. Μητσοτάκη και αρνητικά για τον κ. Τσίπρα. Και όπως λέγεται παγκοσμίως, «η κρίση γεννά ευκαιρίες», έτσι και στη δική μας περίπτωση ο υγειονομικός Αρμαγεδδών δίνει το δικαίωμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να κάνει αυτός το restart της οικονομίας, να επανεκκινήσει την κοινωνική δραστηριότητα.

Η τεράστια δημοφιλία του πρωθυπουργού επιτρέπει σχεδιασμούς κατά τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης θα πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του και τις δημόσιες τοποθετήσεις του, ώστε να στείλει το μήνυμα ότι επανέρχεται η κανονικότητα. Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς, οι οποίοι πλέον τρέχουν με χίλια, αναδεικνύοντας το πόσο καλά ήταν σχεδιασμένο το σύστημα του εμβολιασμού στη χώρα, καθώς πλέον θα εμβολιάζονται οι πολίτες από 30-85 ετών.

Οπότε η στρατηγική του Μαξίμου είναι σαφής: Απ’ ευθείας μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είτε με επισκέψεις στα καταστήματα, όπως έκανε με την προμήθεια του self test από το φαρμακείο με την κόρη του, είτε με την αγορά τσουρεκιού από τον Τερκενλή στη Θεσσαλονίκη (όπως έγινε για άλλη μία φορά κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη). Και όπως ισχυρίζεται πηγή στο Μαξίμου, «η κοινωνία αδιαφορεί για τα όσα λένε στον ΣΥΡΙΖΑ. Τσαντίζονται μόνο οι φανατικοί της Κουμουνδούρου, όχι οι απλοί πολίτες, που δεν ενοχλούνται να βλέπουν τον πρωθυπουργό τους να κάνει πράγματα της καθημερινότητας».

Φυσικά, τα ανοίγματα από εδώ και πέρα θα είναι στοχευμένα και με τελικό σκοπό να φέρει πιο κοντά στη Ν.Δ. ηλικιακές ομάδες που παραδοσιακά ήταν μακριά. Ας μη λησμονούμε ότι στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 η Ν.Δ. μπορεί να κέρδισε με άνεση, όμως το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις μικρότερες ηλικίες (18-35) τον κράτησε και δεν συνετρίβη.

Και δώρα

Ως ένα σημείο επαναπροσέγγισης των νέων εκ μέρους της κυβέρνησης μπορεί να θεωρηθούν και διάφορες παροχές που είναι σε επεξεργασία και αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Όπως voucher 500 ευρώ για την αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ένας διττός στόχος. Από τη μία οι νέοι θα ανανεώσουν ένα σημαντικό εργαλείο –είτε για σπουδές, είτε για δουλειά– όπως είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Από την άλλη θα τονωθεί ακόμη περισσότερο η αγορά, καθώς θα κυκλοφορήσει ζεστό χρήμα για την αγορά των υπολογιστών.

Επίσης στην κυβέρνηση σχεδιάζουν επιδότηση εισιτηρίων για θέατρα, σινεμά, μουσεία μόλις ανοίξουν. Και τέλος, νέα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, ειδικά σχεδιασμένα για τη νέα γενιά. Όλα αυτά υπάρχουν στο Σχέδιο Ανάκαμψης που κατατέθηκε στην Κομισιόν και περιλαμβάνονται και πολιτικές για την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας.

Θα ισχύσουν σε μόνιμη βάση οι φοροελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση

Και η μεσαία τάξη

Πέραν της προσέγγισης των νέων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του Μαξίμου δίνουν έμφαση και στη μεσαία τάξη, που είναι αυτή που έφερε τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία και μετά από μία δεκαετία τής έδωσε και αυτοδυναμία. Και πάνω σε αυτό τον καμβά θα συνεχίσει να κινείται η κυβέρνηση, όπως διαβεβαίωσε τους πολίτες από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είχα δεσμευθεί πως θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη αυτά που της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, και η κυβέρνηση αυτή υλοποιεί αυτήν την προεκλογική της δέσμευση».

Ήδη έχει ανακοινωθεί ένα σημαντικό πακέτο φοροελαφρύνσεων για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς, που θα λειτουργήσει ως «καύσιμο» για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Και όπως τονίζουν με έμφαση κυβερνητικά στελέχη, «αυτές οι φοροελαφρύνσεις θα είναι μόνιμες κι όχι παροδικές, λόγω της πανδημίας». Παράλληλα, η πληρωμή του φόρου εισοδήματος, αλλά και του ΕΝΦΙΑ θα γίνει και φέτος σε πολλές μηνιαίες δόσεις (8 για τον φόρο, 6 για τον ΕΝΦΙΑ). Όλα αυτά ανακουφίζουν το σύνολο της κοινωνίας κι επιτρέπουν καλύτερο σχεδιασμό για τις οικογένειες με την ελπίδα ότι σταδιακά θα νικιέται ο κορωνοϊός.

Πολλές φορές το έχουμε πει ότι η μεσαία τάξη αποτελεί ένα προνομιακό ακροατήριο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. Και μάλιστα οι πολίτες της μεσαίας τάξης που είναι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. «Ακόμη και να μη μας ψηφίσουν, όταν αναγνωρίζουν ότι ανάσαναν με την κυβερνητική πολιτική είναι όφελος για εμάς, καθώς σταματούν να στέκονται απέναντι», λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού. Άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης πολλάκις έχει επισημάνει ότι θα επιστρέψει στους πολίτες της μεσαίας τάξης όσα της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική της υπερφορολόγησης και το νέο ασφαλιστικό που έγινε δεύτερο φορολογικό. Με την κατάσταση να επιστρέφει σε πιο κανονικά δεδομένα, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κάνει ακριβώς αυτό, με δεδομένο ότι θα αποτελέσει και ένα νέο πολιτικό καύσιμο για την κυβέρνηση, η οποία το επόμενο διάστημα θέλει να αναπληρώσει τη φθορά που υπέστη τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της πανδημίας.

 Η αγωνία για την επιστροφή

Κι ενώ οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει να τρέχουν με απίστευτα γρήγορες ταχύτητες, με στόχο μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουν αγγίξει τα πέντε εκατομμύρια, όλοι ελπίζουν ότι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα αλλάξει την ψυχολογία και θα επιτρέψει αισιοδοξία για την οικονομία. Ταυτόχρονα, όλοι ελπίζουν πως αυτό το άνοιγμα, αυτή η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα επιβαρύνει το ΕΣΥ.

Το άνοιγμα της εστίασης τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) και η επιστροφή των μαθητών δημοτικού-γυμνασίου στα θρανία από τη Δευτέρα του Θωμά (10 Μαΐου) αναμφίβολα αλλάζουν τη διάθεση των πολιτών. Ταυτόχρονα, προσφέρει μία αίσθηση ελευθερίας, ενώ για πολλούς γονείς θα σημάνει και επιστροφή στην εργασία. Κι όπως αναφέρουν συνομιλητές του πρωθυπουργού, «μετά από μία περίοδο φθοράς θα ακολουθήσει μια περίοδος ανάκαμψης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα