Κώστας Γαβράς και Βασίλης Βασιλικός μαζί στο ύστατο «χαίρε» του Μίκη

Σε αυτό το φέρετρο ακουμπάει όλη η οικουμένη...

Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπάει όλη η οικουμένη, παραφράζοντας τη ρήση του Άγγελου Σικελιανού για τον μεγάλο ποιητή Κωστή Παλαμά “Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπάει όλη η Ελλάδα”… Ο Κώστας Γαβράς και ο Βασίλης Βασιλικός, δυο άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, ήλθαν εδώ για να αποχαιρετήσουν  συγκινημένοι τον Μίκη Θεοδωράκη, που θα ζει για πάντα μέσα από το έργο του. Οι δυο δημιουργοί έχουν συνδέσει το όνομά τους με αυτό του μεγάλου συνθέτη μέσα από την ταινία «Ζ» που βασίστηκε στο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού και γυρίστηκε από τον Κώστα Γαβρά το 1969.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, που έντυσε μουσικά την ταινία, ο Κώστας Γαβράς και ο Βασίλης Βασιλικός συνδέθηκαν – κάνοντας γνωστή σε όλον τον κόσμο την ιστορία του Γρηγόρη Λαμπράκη, στελέχους της Αριστεράς που δολοφονήθηκε από παρακρατικούς το 1963 στη Θεσσαλονίκη.

Η ταινία έγινε παγκόσμια επιτυχία και έστρεψε το βλέμμα της υφηλίου στην Ελλάδα που εκείνη την περίοδο είχε «μπει στο γύψο».

Συγκινημένοι οι δυο σπουδαίοι συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη τού είπαν σήμερα το τελευταίο αντίο, με τη βεβαιότητα ότι θα Ζει για πάντα, όπως και ο Γρηγόρης Λαμπράκης που έχει αναδειχθεί σε διαχρονικό σύμβολο των αγώνων για μια καλύτερη κοινωνία.

Ο Κώστας Γαβράς σε δηλώσεις του ανέφερε πως «ο Μίκης θα είναι για πάντα εδώ όχι μόνο στην καρδιά μας, αλλά και στα αφτιά μας μέσα από τη μουσική του. Χθες άκουγα το γελαστό παιδί, και που είναι σαν να αναφέρεται σε όλα τα γελαστά παιδιά που έχουν εγκατασταθεί στην πατρίδα μας από όλον τον κόσμο».

Ακόμα αναφέρθηκε στο «Ζ» σχολιάζοντας πως η ταινία βοηθήθηκε ιδιαίτερα από τη μουσική του Μίκη, που ήταν ήδη γνωστός παγκόσμια για τη μουσική του και αναφέρθηκε στο πως κατάφερε να πάρει την έγκριση του συνθέτη για να χρησιμοποιήσει τα τραγούδια του.

Ανάμεσα στο μεγάλο πλήθος, το θλιμμένο τους βλέμμα πάνω από τη σορό του αγαπημένου συνθέτη και συνεργάτη τους, απλοί, μελαγχολικοί, όπως και εκείνοι οι άλλοι, οι πολλοί, σε ένα ύστατο “χαίρε”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα