Κώστας Γιαννόπουλος: «Ποτέ δεν πρέπει να σταματάει η αναζήτηση ενός χαμένου παιδιού»

Η «Α» συνάντησε τον πρόεδρο του «Χαμόγελου του Παιδιού» και μίλησε μαζί του εφ’ όλης της ύλης

Περνώντας το κατώφλι των γραφείων του oργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή τα σεμινάρια επιμόρφωσης για τη διαχείριση περιστατικών εξαφάνισης παιδιών που συνδιοργάνωσε πρόσφατα σε συνεργασία με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην 25η Μαΐου, ημέρα που έχει καθιερωθεί επίσημα ως «Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών», η «Α» συνάντησε τον Πρόεδρο, κ. Κώστα Γιαννόπουλο, και μίλησε μαζί του εφ’ όλης της ύλης.

 

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

 

«Αν ενωθούμε όλοι, θα τα καταφέρουμε!» είναι το μήνυμα που χάραξε το 1995 με τα παιδικά του δαχτυλάκια στο ημερολόγιό του ο γιος του Ανδρέας, δίνοντας την ιδέα για την ίδρυση του Οργανισμού λίγο πριν από την αναχώρησή του για το τελευταίο του ταξίδι. Και όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο K. Γιαννόπουλος, καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησής μας, νιώσαμε ότι μας παρακολουθούσε κι εκείνος από κάπου εκεί ψηλά και χαμογελούσε…

 

Ποιος ήταν ο κύριος στόχος των σεμιναρίων που έλαβαν χώρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα αναφορικά με τη διαχείριση περιστατικών εξαφάνισης παιδιών;

«Αυτό, το οποίο επιδιώξαμε κατά κύριο λόγο, ήταν να ενισχυθεί η ποιότητα της συνεργασίας όλων των θεσμικών εμπλεκόμενων φορέων, αρχών και υπηρεσιών με τους οποίους έχουμε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας όλο το 24ωρο. Αυτοί οι φορείς είναι τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ομάδων διάσωσης, εθελοντών, και φυσικά της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Επίσης, μέσα από τεχνικές προσομοίωσης περιστατικών βάλαμε τα δυνατά μας για να εκπαιδευτούν στο πώς θα μπορούν να αντιμετωπίζουν τα διάφορα περιστατικά που σχετίζονται με τις εξαφανίσεις παιδιών.

»Η πρωτοβουλία για την υλοποίηση ανήκει στην εισαγγελέα κα Ξένη Δημητρίου, η οποία προσπαθεί από την πλευρά της να βάλει τα θεμέλια έτσι ώστε να υπάρξει στο μέλλον μια υγιής νομοθετική ρύθμιση, η οποία να βάζει τάξη σε θέματα που αφορούν ζωές παιδιών αλλά και ενηλίκων».

Πόσο πρόθυμη είναι η εκάστοτε κυβέρνηση στο να βοηθήσει στην αποτελεσματικότητα της αποστολής σας;

«Ξεχάστε την κυβέρνηση και βάλτε σε πρώτο πλάνο τους θεσμούς του κράτους, που είναι στην ουσία οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή! Διαθέτουν πολύ ιδιαίτερες ευαισθησίες, οι οποίες προέρχονται από ανθρώπους που περιμένεις να είναι σκληροί. Έχουν ψυχούλα πολύ πιο ευαίσθητη σε κάποια πράγματα. Για εμένα είναι άλλο οι κομματικές κυβερνήσεις –οι οποίες δεν μας έχουν προσφέρει καμία βοήθεια– και άλλο οι θεσμοί του κράτους».

 

Στο πλαίσιο των σεμιναρίων παρουσιάστηκε και το νέο πρόγραμμα-εργαλείο, το λεγόμενο «Missing Alert». Πότε υπολογίζετε να τεθεί σε λειτουργία;

«Από εμάς είναι έτοιμο! Πατάς ένα κουμπί και λειτουργεί! Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει ως σκοπό να μας βοηθάει να εντοπίζουμε άτομα που πάσχουν από αυτισμό ή άλλες παθήσεις πριν αυτά κινδυνεύσουν. Ωστόσο, ακόμη περιμένουμε την έγκριση από την ΕΛ.ΑΣ., και η διαδικασία καθυστερεί χωρίς να γνωρίζω το γιατί…»

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το πρώτο τετράμηνο του 2019 αναζητήθηκαν 37 εξαφανισμένα παιδιά και εντοπίστηκαν 33, και τα περισσότερα από αυτά ήταν κορίτσια. Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Αυτό παρατηρείται κυρίως επειδή τα κορίτσια –ιδίως οι έφηβες– είναι πιο ευάλωτα και επηρεάζονται ευκολότερα από κάποιον στο διαδίκτυο που θα τους πει ότι θα τους προσφέρει την καλύτερη ζωή. Επίσης, συμβαίνει και σε περιπτώσεις κοριτσιών που η οικογένειά τους τα κακοποιεί. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την περίπτωση μιας 13χρονης, την οποία είχαμε εντοπίσει μέσω του μηχανισμού “Amber Alert”, και πήγα και την είδα τότε στο νοσοκομείο. Κάποιος της είχε πουλήσει αγάπη και το κορίτσι αυτό θα κατέληγε, χωρίς να το καταλάβει, στην πορνεία».

 

Ποιες είναι οι ενέργειες που ακολουθούνται, μόλις τίθεται σε λειτουργία ο μηχανισμός «Amber Alert», που σηματοδοτεί την εξαφάνιση κάποιου παιδιού;

«Πριν αυτός τεθεί σε λειτουργία, πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι όντως πρόκειται για εξαφάνιση. Καλούν οι ενδιαφερόμενοι τη γραμμή 116000, και μετά από την παραπάνω διαδικασία κινητοποιούμαστε ανάλογα. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι το “Amber Alert” πρέπει να τίθεται σε λειτουργία μόνο σε περιπτώσεις που φαίνεται ότι όντως υπάρχει κίνδυνος!»

Ποιο είναι το πιο δύσκολο περιστατικό που αντιμετωπίσατε μέχρι στιγμής;

«Χωρίς δεύτερη σκέψη η περίπτωση του Άλεξ, το οποίο ήταν και η αφορμή για να στηθεί και να αρχίσει να λειτουργεί το “Amber Alert”. Είχαμε κάνει τεράστιες προσπάθειες, φάγαμε κλειστές πόρτες, ταλαιπωρηθήκαμε αρκετά. Μετά από αυτό, ο συγκεκριμένος μηχανισμός έγινε συνήγορος των παιδιών ασχέτως καταγωγής. Έτσι, τα παιδιά έχουν κοντά τους ένα εργαλείο, το οποίο μεριμνά για εκείνα και την ασφάλειά τους».

 

Για πόσο καιρό αναζητάτε παιδιά αφότου δηλωθεί η εξαφάνισή τους;

«Ποτέ δεν αρχειοθετείται μια περίπτωση αναζήτησης, αν το παιδί δεν βρεθεί. Γι’ αυτό έχουμε και την τεχνική της ψηφιακής ενηλικίωσης στις φωτογραφίες (π.χ. Μπεν, Μαντλίν), που δείχνει πώς είναι κατά προσέγγιση η εξωτερική εμφάνιση των εξαφανισμένων παιδιών, που δεν έχουν ακόμη βρεθεί. Δεν πρέπει ποτέ να σταματάει η αναζήτηση, γιατί έχουμε δει και από τα διεθνή φαινόμενα ότι έχουν βρεθεί παιδιά ακόμη και μετά από δεκαπέντε χρόνια!»

 

Ποιο είναι το μήνυμά σας με αφορμή την 25η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών;

«Να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά που έχουν εξαφανιστεί, να γυρίσουν στο σπίτι τους, στην οικογένειά τους. Κανένα παιδί δεν πρέπει να μένει μόνο του στον δρόμο, και να αναγκάζεται να πουλήσει τον εαυτό του για να επιβιώσει. Αυτή τη στιγμή η κοινωνία πρέπει να πάρει τα πράγματα στα χέρια της και να μην αφήνει κανέναν να παίζει με τη ζωή και τις τύχες των παιδιών μας! Επιδιώκουμε φροντίδα, μια ζεστή αγκαλιά και νοιάξιμο για όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως!».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα