ΚΩΣΤΑΣ  ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: «Μόνο την έξοδο από την πραγματικότητα έχει πετύχει η κυβέρνηση  

«O εφιάλτης μόλις τώρα αρχίζει», τονίζει στη συνέντευξή του στην «Α» ο πρώην υπουργός Κώστας Καραγκούνης, αναφερόμενος στην επόμενη μέρα μετά τα μνημόνια. «Γιατί το πραγματικό οικονομικό κόστος των υφεσιακών μέτρων που πήρε αυτή η Κυβέρνηση απομένει ακόμη να γίνει πλήρως αισθητό», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, είναι μεγάλη η ανάγκη να γίνουν εκλογές το συντομότερο, αλλά παρ’ όλα αυτά δηλώνει βέβαιος πως ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται γαντζωμένος στην καρέκλα του και δεν θα στήσει κάλπες πριν από το τέλος της τετραετίας. «Είμαι σίγουρος ότι η ώρα της παράδοσης της εξουσίας θα έχει κάτι από την ατμόσφαιρα κατάσχεσης κινητών του δικαστικού επιμελητή», λέει χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη στον Νίκο Τσαγκατάκη

Δύο μήνες μάς χωρίζουν ημερολογιακά από αυτό που ονομάζει η κυβέρνηση «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια». Ήρθε όντως το τέλος του δημοσιονομικού «Γολγοθά» για τη χώρα και τους πολίτες; 

«Όχι φυσικά. Ο δημοσιονομικός “Γολγοθάς” της χώρας, για τον οποίο μιλάτε, όχι μόνο δεν τελειώνει, μάλλον τώρα αρχίζει. Γιατί το πραγματικό οικονομικό κόστος των υφεσιακών μέτρων που πήρε αυτή η κυβέρνηση απομένει ακόμη να γίνει πλήρως αισθητό. Πάρτε για παράδειγμα τις συντάξεις. Δεν είναι μόνο ότι δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη οι δρακόντειες μειώσεις που ψήφισε ο κ. Τσίπρας, ώστε να αποδείξει στους δανειστές, μετά την τραγική εμπειρία της περιόδου Βαρουφάκη, ότι είναι καλό παιδί. Το σημαντικότερο είναι ότι έστω και με τέτοιες δρακόντειες μειώσεις η χώρα έχει ακόμη στην πλειοψηφία της συνταξιούχους με τις συντάξεις ενός παλαιού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Που παρά όλες τις αδυναμίες του κατοχύρωνε έστω κάποιο επίπεδο προστασίας. Τα “αγαθά” λοιπόν της εποχής Τσίπρα, η χώρα δεν τα έχει γευτεί ακόμη πλήρως. Και αυτό εννοούσα πριν ότι ο δημοσιονομικός εφιάλτης μόλις τώρα αρχίζει. Τώρα είναι και από εδώ και στο εξής που η χώρα θα συνειδητοποιεί την παρακαταθήκη της Κυβέρνησης “πρώτη φορά Αριστερά”. Συντάξεις και μισθοί πείνας, φόροι και εισφορές Σκανδιναβικών κρατών, αλλά με κοινωνική προστασία της υποσαχάριας Αφρικής, 600.000 ταλαντούχοι νέοι Έλληνες να είναι μετανάστες της ανάγκης και να μη θέλουν να επιστρέψουν, η χώρα να έχει χάσει το 1/3 του ΑΕΠ και άλλο 1/3 να ζει σαφώς πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας. Τι να πω, δεν ξέρω αν ο κ. Τσίπρας επιτύχει έξοδο στις αγορές. Εγώ νομίζω ότι το μόνο που έχει επιτύχει είναι έξοδος από την πραγματικότητα».

 

Με τόσα μέτωπα ανοιχτά στην οικονομία και τα εθνικά θέματα, πρέπει να «περιμένει» ή να επισπευσθεί η προσφυγή στις κάλπες;

«Μα ακριβώς γιατί όπως λέτε υπάρχουν τόσο κρίσιμα ανοιχτά θέματα, που η Κυβέρνηση αδυνατεί να λύσει, κάθε μέρα που περνάει είναι και μια χαμένη μέρα. Με την έννοια αυτή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όσο νωρίτερα γίνουν εκλογές τόσο καλύτερα θα είναι. Αλλά καταλαβαίνετε, όλη αυτή η συζήτηση είναι τελείως θεωρητική. Γιατί αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνησή του, είναι η άσβεστη δίψα για την εξουσία και την καρέκλα. Σκεφτείτε το ως εξής. Πριν γίνει πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας παρίστανε όλη του τη ζωή τον Έλληνα Τσε Γκεβάρα. Υπήρχαν μάλιστα κάτι αφελείς στην Ευρώπη που στις τελευταίες ευρωεκλογές κατέβασαν εκτός Ελλάδος κόμμα που λεγόταν “λίστα Τσίπρα”. Υποθέτω προς τιμήν του Έλληνα Τσε Γκεβάρα. Μόνο που αυτός ο Τσε Γκεβάρα, μόλις ακούμπησε το βασανισμένο του κορμί στην απαλή καρέκλα της εξουσίας, κατέληξε όχι μόνο να έχει ξεχάσει τον Τσε Γκεβάρα και όλες αυτές τις γελοιότητες αλλά κατέληξε, δεν το λέω εγώ, το γράφουν τα διεθνή μέσα, να είναι το αγαπημένο παιδί του Σόιμπλε. Με αυτή την έννοια λοιπόν, η επιδίωξή τους θα είναι να πάνε έως την τελευταία ημέρα της τετραετίας. Πιστεύω ότι ο ίδιος ο Τσίπρας ακόμη και την τελευταία μέρα της τετραετίας θα ήθελε να ρωτάει ακόμη πόσα λεπτά απομένουν. Είμαι σίγουρος ότι η ώρα της παράδοσης της εξουσίας θα έχει κάτι από την ατμόσφαιρα κατάσχεσης κινητών του δικαστικού επιμελητή».

 

Με αφορμή διάφορα περιστατικά, τόσο εσείς ως πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης όσο και άλλα στελέχη της Ν.Δ. έχετε κατηγορήσει πολλές φορές την κυβέρνηση για «ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη». Διακρίνετε τέτοια «πρόθεση» και στην περίπτωση του σκανδάλου της Novartis;

«Άλλο το θέμα της Novartis και άλλο το θέμα των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη. Η Novartis είναι μια πλαστή και στημένη υπόθεση. Χειροτεχνημένη στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου. Όχι μόνο δεν αποτελεί ζήτημα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, αλλά αντίθετα η υπόθεση Novartis, και πρωτίστως αυτοί που την έστησαν τρέμουν την ιδέα να τύχει της κρίσης της Δικαιοσύνης. Γιατί τότε θα συμβεί στην πράξη η περίφημη φράση του Γιώργου Παπανδρέου – οι ετοιμόρροποι θα καταρρεύσουν. Εγώ λοιπόν αντιστρόφως πιστεύω ότι η υπόθεση Novartis έχει φτιαχτεί μόνο για να κερδίσουν πολιτικό χρόνο και η προσφυγή στη Δικαιοσύνη αποτελεί εφιάλτη τους. Και γιατί; Γιατί η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Και σε ό,τι αφορά τη διάθεση της Κυβέρνησης να παρεμβαίνει σε αυτή την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θα απαντήσω έμμεσα και ρητορικά. Υπάρχει ανάλογο προηγούμενο, σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, πρώτο μέλημα του οποίου θα πρέπει να είναι η προστασία των Δικαστών, να διαπληκτίζεται δημόσια με συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους;»

 

Τα εθνικά θέματα απαιτούν πραγματικές πολιτικές πλειοψηφίες

Τα κεφάλαια στον φάκελο των εθνικών θεμάτων μοιάζουν να βρίσκονται στην κρισιμότερη καμπή των τελευταίων ετών. Πώς θα σχολιάζατε τις εξελίξεις στο Μακεδονικό; Γιατί αναγκαστήκατε να κάνετε πρόταση μομφής; 

«Δεν αναγκαστήκαμε να κάνουμε πρόταση μομφής. Υποχρεούμαστε να κάνουμε πρόταση μομφής. Σκεφτείτε τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα. Η συμφωνία που πάει να φέρει η Κυβέρνηση τυγχάνει της αποδοκιμασίας όχι μόνο της ισχυρής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων. Όλα τα κόμματα θα την καταψηφίσουν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάποιους από το Ποτάμι και τον κ. Παπαχριστόπουλο. Δηλαδή, την κομβική αυτή απόφαση για τα εθνικά μας θέματα θα την πάρουν ένα κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που στις δημοσκοπήσεις παίρνει δεν παίρνει 20%, ένα άλλο κόμμα, το Ποτάμι, που δεν καταγράφεται πια στις δημοσκοπήσεις, και ο κ. Παπαχριστόπουλος. Τα εθνικά θέματα απαιτούν πραγματικές πολιτικές πλειοψηφίες και όχι πολιτικές μειοψηφίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καταθέσαμε την πρόταση μομφής και για αυτό τον λόγο ζητάμε να υπερψηφιστεί».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα