ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: «Στο DNA της αντιπολίτευσης να θλίβονται όταν η χώρα πηγαίνει καλά»

Συνέντευξη του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας στην «Α»

«Η καταστροφολογία της αντιπολίτευσης δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα (…) το έχουν στο DNA τους να θλίβονται όταν η χώρα πηγαίνει καλά», λέει στην «Α» ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης μιλώντας για την πανδημία και τις ενστάσεις για τη διαχείρισή της από την κυβέρνηση. 

Συνέντευξη στον Νίκο Τσαγκατάκη

Αλλά δεν είπε μόνο αυτά ο «γαλάζιος» βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδας μας. Εξέφρασε την ελπίδα ότι, μετά την οικονομική κρίση που «γέννησε» ο κορωνοϊός, θα έρθει μεγάλη ανάπτυξη, επικροτεί τη στάση που τήρησε η κυβέρνηση στην υπόθεση Κουφοντίνα, ενώ σχολίασε και τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

–Κύριε Καραγκούνη, να ξεκινήσω με τα του κορωνοϊού που συνεχίζει να δείχνει τα δόντια του και στη χώρα μας. Υπάρχουν αιτιάσεις από τους πολίτες –αλλά και από την αντιπολίτευση που σηκώνει το θέμα– για την παράταση των περιοριστικών μέτρων που δεν φαίνεται να αποδίδουν. Γιατί η Ελλάδα δεν έχει τα ίδια καλά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας που είδαμε στο πρώτο κύμα;

«Αυτό δεν έχει σχέση με τη διαχείριση της Ελλάδας αλλά με τη δυναμική του ίδιου του ιού. Και δεν θα συμφωνήσω με αυτήν τη διάκριση ανάμεσα στο τι έγινε στην αρχή της πανδημίας και στο τι γίνεται τώρα. Γιατί η αλήθεια είναι, και τότε και τώρα, η Ελλάδα έχει αποδεδειγμένα χειριστεί με λιγότερο συγκριτικά κόστος την κρίση. Φυσικά, το τι έγινε στην αρχή της πανδημίας και πώς κατορθώσαμε να έχουμε τους χαμηλότερους θανάτους ανά εκατομμύριο το γνωρίζει όλος ο κόσμος και το είχε αναγνωρίσει επανειλημμένα όλος ο διεθνής Τύπος. Αλλά και τώρα στη δεύτερη φάση, εμείς δεν γίναμε ούτε Τσεχία με ρεκόρ θανάτων ανά εκατομμύριο ούτε και Πορτογαλία, της οποίας το εθνικό σύστημα υγείας κατέρρευσε, με τους ασθενείς να περιμένουν αβοήθητοι έξω από τα νοσοκομεία ή και να διοχετεύονται στο εξωτερικό. Φυσικά και θέλουμε να πάμε ακόμα καλύτερα, αλλά η καταστροφολογία της αντιπολίτευσης δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Τι να κάνουμε, το έχουν στο DNA τους να θλίβονται όταν η χώρα πηγαίνει καλά»..

«Και τώρα στη δεύτερη φάση, εμείς δεν γίναμε ούτε Τσεχία με ρεκόρ θανάτων ανά εκατομμύριο ούτε και Πορτογαλία, της οποίας το εθνικό σύστημα υγείας κατέρρευσε»

–Πολλά στελέχη της παράταξής σας συσχετίζουν τη μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού με το μπαράζ διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών. Συμφωνείτε με αυτή την τοποθέτηση;

«Απολύτως! Δεν υπάρχει αμφιβολία, το έχουμε δει και σε άλλες χώρες με ανάλογα γεγονότα ότι οι καταστάσεις αυτές αποτελούν εστίες βέβαιης υπερμετάδοσης. Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε μια κοινωνία δύο ταχυτήτων σε σχέση με τον ιό. Από την μία είναι η πλευρά των πολιτών που με τεράστιο προσωπικό και οικονομικό κόστος βάζουν πλάτη ώστε η χώρα να βγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από αυτόν τον εφιάλτη, και από την άλλη είναι η πλευρά των γνωστών αμετανόητων εραστών της παραβατικότητας, τους οποίους φυσικά θεωρεί σάρκα εκ της σαρκός της η αξιωματική αντιπολίτευση, οι οποίοι δεν διστάζουν να τα τινάξουν ακόμα μια φορά όλα στον αέρα για τη δική τους ιδεοληπτική ατζέντα, είτε αυτή λέγεται δουλοπρέπεια στον τρομοκράτη Κουφοντίνα είτε αυτή λέγεται κατάλυση του κράτους δικαίου στα πανεπιστήμια και όλα τα ανάλογα και συναφή».

–Σας ανησυχεί η δημοσιονομική τρύπα και η ύφεση στην οικονομία που έχει «γεννήσει» η υγειονομική κρίση;

«Κοιτάξτε, δεν είμαστε οι μόνοι σε αυτό. Στην αρχή της κρίσης οι ΗΠΑ κατέγραψαν ύφεση χειρότερη και από την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 1929. Και όμως ήδη, πριν τελειώσει η πανδημία, φαίνεται να ανακάμπτουν. Αλλά και στην Ευρώπη υπάρχουν τα πρώτα θετικά σημάδια, και φυσικά και στην Ελλάδα. Εγώ ανήκω στους αισιόδοξους, πιστεύω ότι η οικονομική επαναφορά μετά την πανδημία θα μοιάζει με την οικονομική επαναφορά μετά από έναν πόλεμο, στη θέση δηλαδή της μεγάλης ύφεσης θα έρθει μεγάλη ανάπτυξη. Και μπορεί να μην είμαστε ακόμη εκεί, αλλά νομίζω οι προβλέψεις της κυβέρνησης στο θέμα της ύφεσης υπήρξαν ορθές γιατί, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν ύφεση αρκετά κάτω του 10% στην Ελλάδα, ακόμη και οι πιο ανυποψίαστοι κατάλαβαν το ποιόν της παραπληροφόρησης για ύφεση της τάξεως του 13% και 15% στην οποία επένδυε για έναν ολόκληρο χρόνο η αντιπολίτευση. Πού πήγαν άραγε τώρα όλοι αυτοί;»

«Στην περίπτωση Κουφοντίνα, η νομιμότητα επιβλήθηκε, το κράτος δεν συναλλάχθηκε με έναν εκβιαστή τρομοκράτη και τελικά ο τελευταίος σταμάτησε την απεργία πείνας του»

–Είστε ένας έγκριτος νομικός και έχετε διατελέσει υφυπουργός Δικαιοσύνης. Θέλω τη γνώμη σας αφενός για τα όσα θλιβερά συνέβησαν προ ημερών στη Νέα Σμύρνη αλλά και για τη στάση που τήρησε η κυβέρνηση στην υπόθεση Κουφοντίνα…

«Θα έλεγα ότι η δικηγορική μου ιδιότητα δεν με κάνει σε τίποτα πιο προνομιούχο από τον μέσο πολίτη για να κρίνω το αυτονόητο. Γιατί τελικά, παρά την αντιπολιτευτική σπέκουλα, για αυτονόητα πράγματα μιλάμε. Στην περίπτωση Κουφοντίνα, το αυτονόητο επιβλήθηκε τελικά εκ των πραγμάτων. Η νομιμότητα επιβλήθηκε, το κράτος δεν συναλλάχθηκε με έναν εκβιαστή τρομοκράτη και τελικά ο τελευταίος σταμάτησε την απεργία πείνας του. Και με το ίδιο πρίσμα του αυτονόητου βλέπει ο κόσμος και όσα έγιναν στη Νέα Σμύρνη. Βλέπει δηλαδή από τη μια, μια κυβέρνηση που βάζει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους να ασχοληθούν με το θέμα της αστυνομικής βίας, με σκοπό να την κολάσουν, και τελικά να την περιστείλουν. Και μάλιστα να είμαστε αμείλικτοι με αυτήν. Και από την άλλη βλέπει το μηδενιστικό παρακράτος της βίας, του οποίου οι τραμπούκοι, πάσχιζαν να βγάλουν το κράνος από τον πεσμένο αστυνομικό με σκοπό να του λιώσουν το κρανίο».

–Να κλείσουμε με τα ελληνοτουρκικά. Την Τρίτη ξεκίνησε ο 62ος γύρος των διερευνητικών στην Αθήνα, την επόμενη εβδομάδα έχουμε την Ευρωσύνοδο που θα εξετάσει το ενδεχόμενο κυρώσεων στους γείτονες, εντούτοις η Άγκυρα επιμένει στη στρατηγική των προκλήσεων. Έχει, άραγε, νόημα η συνέχιση αυτής της διαδικασίας και τι εν τέλει μπορεί να προσδοκά η Ελλάδα;

«Κοιτάξτε, οι αδιέξοδες επαφές με την Τουρκία αποτελούν χιλιοπαιγμένο στην Ελλάδα έργο – είναι κάτι που το έχουμε ξαναδεί. Και σας λέω ευθαρσώς ότι δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτε από αυτές τις επαφές. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας, γιατί διαλέγεται πάντοτε αυτός που έχει δίκαιο, και η Ελλάδα η οποία στηρίζει την εξωτερική της πολιτική στο διεθνές δίκαιο και την κουλτούρα ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, αναγκαστικά διαλέγεται και επιμένει και να προσδοκά το θαύμα. Πάντως μην αμφιβάλλετε, το έχω ξαναπεί, ο χρόνος είναι με το μέρος μας. Έχουμε συμμάχους, έχουμε τη νομιμοποίηση που μας δίνει το διεθνές δίκαιο, έχουμε και την αποφασιστικότητα να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα σε αυτό το παγιωμένο αδιέξοδο της έντασης. Αναμένουμε επομένως την Τουρκία τελικά να ανταποκριθεί, και αν δεν το πράξει θα είναι και η μόνη που θα χάσει».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα