ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (1): Αγωνιούσε μήπως δεν χάσει…

Στις εκλογές του 2009 αγωνιούσε μήπως και δεν χάσει

Την Κυριακή 22 Μαρτίου του σωτήριου έτους 2009, η εφημερίδα «Real news» του Νίκου Χατζηνικολάου είχε κυκλοφορήσει στα περίπτερα με πρωτοσέλιδη συζήτηση του εκδότη με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είχε δηλώσει ότι είναι κουρασμένος και σκέφτεται την παραίτηση σε περίπτωση που χάσει τις επόμενες εκλογές. «Είμαι ήδη πρόεδρος της Ν.Δ. 12 χρόνια, έχω κουραστεί. Θα εργαστώ σκληρά μέχρι τις εκλογές, θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις στη μάχη για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά αν παρά ταύτα οι εκλογές χαθούν, θα φύγω», φέρεται να είπε ο τότε πρωθυπουργός.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Από τον Μάρτιο του 2009 ο Κ. Καραμανλής είχε προειδοποιήσει ότι ετοιμάζεται να αποδράσει

 Άμεσα οι πολιτικοί του αντίπαλοι του κόλλησαν το παρατσούκλι «ο κουρασμένος», το οποίο τον ακολουθεί ακόμη και σήμερα, 10 και πλέον χρόνια μετά. Κάποιοι από τη Νέα Δημοκρατία τότε τα έβαλαν συνολικά με τα… διαπλεκόμενα ΜΜΕ, ενώ δεν πείστηκαν ακόμη και όταν ο Ευάγγελος Αντώναρος (κυβερνητικός εκπρόσωπος) παραδέχθηκε τη συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Ν. Χατζηνικολάου και ότι παρερμηνεύθηκε από τον δημοσιογράφο η συζήτηση.

Η ατάκα του Ευάγγελου Αντώναρου την Δευτέρα 23 Μαρτίου ότι ο Καραμανλής είναι ακμαίος και με σφρίγος δίνει παρών έχει καταγραφεί ως ένα από τα ωραιότερα πολιτικά ανέκδοτα

Η ιστορία του κουρασμένου πρωθυπουργού μετατράπηκε σε ανέκδοτο, όταν στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Ευάγγελος Αντώναρος προσπάθησε να τα μπαλώσει, με συνέπεια να τα κάνει χειρότερα δηλώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός είναι σε συνεχή δράση, είναι φυσικά παρών με όλη του τη δύναμη, με όλο του το σφρίγος, ειδικά σε αυτήν τη σημερινή, πολύ δύσκολη διεθνή συγκυρία. Ο πρωθυπουργός είναι ακόμα πολύ νέος για να σκέφτεται να συνταξιοδοτηθεί».

Την εποχή εκείνη, δυόμισι περίπου μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές του 2009 (7 Ιουνίου) ο Κώστας Καραμανλής βρισκόταν υπό αφόρητη πίεση, καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες οι εταίροι μας είχαν καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά στην ελληνική οικονομία, που βρισκόταν ήδη σε ύφεση αρκετά εξάμηνα και πίεζαν την Ελλάδα να λάβει αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα, καθώς το τσουνάμι από την παγκόσμια κρίση που ξεκίνησε από την κατάρρευση της Lehman Brothers πλησίαζε και στη γειτονιά μας.

Όπως ήταν φυσικό, τότε προκλήθηκε αναταραχή στο εσωτερικό της Ν.Δ. και είναι χαρακτηριστικό ότι ο μόλις δύο φορές εκλεγείς νέος βουλευτής (2004 και 2007) Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προβεί σε μία δηκτική δήλωση που προξένησε εντύπωση σε πολλούς κύκλους εντός κι εκτός Ν.Δ. Είχε πει τότε ο κ. Μητσοτάκης: «Χρειάζεται μια κατηγορηματική δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβρη του 2011 και αφετέρου μία κατηγορηματική δήλωση για τη διαδοχολογία αν κρίνει ότι και αυτό είναι απαραίτητο».

Ήδη οι εταίροι είχαν αρχίσει τις πιέσεις για δημοσιονομικά μέτρα, καθώς η οικονομική πολιτική Καραμανλή-Αλογοσκούφη οδηγούσε στα βράχια

Πάντως, εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. το 2009 οι λεγόμενοι «καραμανλικοί» βουλευτές ήταν ανήσυχοι και αναρωτιόνταν «γιατί ο κ. Καραμανλής ανοίγει μόνος του το θέμα της διαδοχής σε μία εποχή μάλιστα που προκαλεί πολιτική ζημιά».  Ήταν φανερό ότι από την άνοιξη του 2009 ο Καραμανλής αναζητούσε τρόπους για να δραπετεύσει πριν ολοκληρωθεί η θητεία του, προφανώς διότι είχε αντιληφθεί ότι η άφρονα οικονομική πολιτική που είχε ακολουθήσει, οδηγούσε το καράβι στα βράχια. Μάλιστα, όταν είχε ερωτηθεί μετά από χρόνια ο πολιτικός αναλυτής και προνομιακός συνομιλητής του Κώστα Καραμανλή, ο Γιάννης Λούλης, είχε πει το αμίμητο: «Ο κ. Σημίτης είχε για οικονομικό σύμβουλο έναν Γκίκα Χαρδούβελη. Ο κ. Καραμανλής είχε την Ελένη Δενδρινού-Λουρή, την εξ απορρήτων του Αλογοσκούφη. Αυτό έβλαψε τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Οι πολιτικοί έχουν ανάγκη την αντίθετη άποψη. Αλλά στην περίπτωση του κ. Καραμανλή και του Γιώργου Αλογοσκούφη δεν υπήρχαν οικονομικοί σύμβουλοι με υπόσταση ικανή να σταθούν απέναντι στον τότε υπουργό Οικονομίας».

Κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2009 έκανε ότι μπορούσε για να σιγουρέψει την ήττα στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου

Αγωνιούσε μήπως δεν χάσει

Η συνέχεια είναι γνωστή. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και ακολούθησε ένα παραλυτικό για τη χώρα καλοκαίρι, όπου τα μπάνια του λαού ξεπέρασαν κατά πολύ τον μήνα Αύγουστο. Ουδείς λάμβανε κάποια απόφαση, στο δε Μαξίμου επικρατούσε απόλυτη ηρεμία. Μόνο τις ξαπλώστρες δεν είχαν βγάλει και τα αντηλιακά.

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2009, ο Κώστας Καραμανλής προκήρυξε πρόωρες εκλογές επικαλούμενος δύο λόγους γι’ αυτή του την απόφαση. Ο ένας ήταν η δυσχερής κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, και ο δεύτερος η άρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ να συναινέσουν στην επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2010. Όπως τόνισε στο διάγγελμα ο Κ. Καραμανλής, «η χώρα δεν αντέχει, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, μία προεκλογική περίοδο μέχρι τον Φεβρουάριο, η οποία θα απέβαινε καταστροφική για την οικονομία μας». Φυσικά, απέφυγε να πει για το ποιος ευθύνεται που η ελληνική οικονομία από τη μαγεία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 βρισκόταν ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία. Διότι η στρατηγική του στην οικονομική πολιτική την πενταετία της διακυβέρνησής του θύμιζε περισσότερο το λαϊκό γνωμικό «Ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει ο κώλος μας».

Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μία άνετη νίκη του ΠΑΣΟΚ με τουλάχιστον πέντε ποσοστιαίες μονάδες διαφοράς. Όμως για να σιγουρέψει την ήττα του ο Κώστας Καραμανλής στην καθιερωμένη ομιλία του στα εγκαίνια της 74ης ΔΕΘ στις 5 Σεπτεμβρίου του 2009 είχε πει ότι θα παγώσει τις προσλήψεις (όταν επί ημερών του ήταν αθρόες), ότι θα παγώσουν οι συντάξεις και οι μισθοί του δημοσίου για δύο τουλάχιστον χρόνια, όπως και τα επιδόματα, θα περικόψει τις υπερωρίες κ.ά. Μετά το τέλος της ομιλίας Καραμανλή, στο Βελλίδειο, οι κλαυθμοί και οι οδυρμοί των «γαλάζιων» βουλευτών και στελεχών ακούγονταν μέχρι την Αθήνα (502 χιλιόμετρα η απόσταση). Όλοι κατάλαβαν ότι ο Καραμανλής δεν ήθελε με τίποτα να διαχειριστεί την κρίση που ερχόταν και αναζητούσε θύμα για να του παραδώσει με δόξα και τιμή την καυτή πατάτα.

Με όσα είπε στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2009 ο Παπανδρέου, στο Μαξίμου ο Κώστας Καραμανλής άνοιγε σαμπάνιες, καθώς είχε “κλειδώσει” η ήττα της Ν.Δ.

Αυτό το θύμα το βρήκε πανηγυρικά, μία εβδομάδα αργότερα, την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, όταν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, ο Γιώργος Παπανδρέου, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ακούγοντας τις συμβουλές της Λούκα Κατσέλη και άλλων –τώρα εραστών του ΣΥΡΙΖΑ– είχε πει το περιβόητο «λεφτά υπάρχουν». Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου από τη χαρά του που θα χάσει ο κ. Καραμανλής και οι συν αυτώ άνοιξαν σαμπάνιες.

Για πρώτη φορά στην ιστορία πρωθυπουργός που αποχωρεί από το Μαξίμου είναι τόσο ευδιάθετος

Ο Καραμανλής έχασε τις εκλογές στις 4 Οκτωβρίου με 10 μονάδες διαφορά (43,92%-33,47%) και την επομένη παρέδωσε στον Γιώργο Παπανδρέου, φεύγοντας από το Μαξίμου με το χαμόγελο του ανθρώπου που σήκωσε τα ταμεία του ΟΠΑΠ έχοντας στην κατοχή του το μοναδικό δελτίο τζόκερ που κέρδισε μετά από 50 αλλεπάλληλα τζακ ποτ.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι παραιτείται και από πρόεδρος της Ν.Δ., ξεκινώντας τις διαδικασίες για τη διαδοχή του, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 29 Νοεμβρίου του 2009, όπου ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο μεγάλος νικητής έναντι της Ντόρας Μπακογιάννη, σε ανοιχτές εκλογές που ψήφισε η βάση. Και ο κουρασμένος Κώστας Καραμανλής παρέδωσε επίσης χαμογελαστός και την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα