ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: Ένας γιατρός για τη… γιατρειά(;) της Θέμιδας

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα που βρίσκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Κώστας Τσιάρας, με πρώτο τον διορισμό της ηγεσίας του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας     

Ένας γιατρός, ο Κώστας Τσιάρας, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, δείγμα προφανώς και της σημασίας που δίδεται στην ανατροφή του «κακού» κλίματος που επικρατεί στη Δικαιοσύνη, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Θέμιδας. Μαζί του, ως υφυπουργός, ο Δημήτρης Κράνης ένας δικαστής –πρόεδρος της Σχολής Δικαστών και Αρεοπαγίτης–, για τον οποίο στους διαδρόμους των δικαστηρίων οι συνομιλούντες ομονοούσαν πως «έπρεπε να είχε γίνει πρόεδρος του Αρείου Πάγου, αλλά η ευρυμάθεια και η νομική επάρκεια καμία φορά δεν είναι τα κριτήρια».

Της Πωλίνας Βασιλοπούλου

Τηρώντας την πρωθυπουργική εντολή «οι στόχοι ψηλά, το κεφάλι χαμηλά», ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης ήταν αρκούντως ολιγόλογος, περιοριζόμενος στο να επαναλάβει τη θέση του κυβερνώντος πλέον κόμματός του για «επαναφορά στην κανονικότητα ζητημάτων που δίχασαν την κοινή γνώμη» και για «ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης που αναδεικνύει την ποιότητα της δημοκρατίας».

Οι δύο υπομνήσεις συνδέονται άμεσα και πρωτίστως με την επιλογή της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, έπειτα από τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζεται ότι στις 31 Μαΐου, λίγες ημέρες μετά την ήττα των ευρωεκλογών που ανάγκασαν τον Αλέξη Τσίπρα να παραδεχτεί ότι ουσιαστικά απώλεσε τη λαϊκή νομιμοποίηση ότι θα προσφύγει σε πρόωρες κάλπες, το τότε Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ξαφνικά να τοποθετήσει ως νέα πρόεδρο του Αρείου Πάγου την Ειρήνη Καλού, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τη Δήμητρα Κοκοτίνη και αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας την Ευαγγελία Νίκα, τον Κωνσταντίνο Κουσούλη και τον Δημήτριο Μακρή.

Η νέα… νέα ηγεσία της Θέμιδας

Δεδομένου ότι αυτό το «σχήμα» έχει μπει στον… καταψύκτη μένει να φανεί στην πράξη τι θα κάνει το νέο Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πάντως παρά τα σενάρια για τη νέα… νέα ηγεσία της Θέμιδας που ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν, η πραγματικότητα είναι μία: Η Νέα Δημοκρατία θα θεωρήσει ως μη γενόμενες τις διαδικασίες προεπιλογής, με τις οποίες φτάσαμε μέχρι εδώ και θα τις επανεκκινήσει προκειμένου η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να καταλήξει σε νέους υποψηφίους.

Οι πολιτικο-δικαστικές εκκρεμότητες

Επιπρόσθετες δυσκολίες στο έργο του διδύμου Τσιάρα – Κράνη στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκαλούν οι μεγάλες δικαστικο-πολιτικές υποθέσεις που εκκρεμούν. Σταχυολογούμε:

1] Οι καταγγελίες Αγγελή κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς εισαγγελέων Διαφθοράς Τουλουπάκη, Ντζούρα και Μανώλη για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση Novartis, η οποία έχει χαρακτηριστεί από στελέχη της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους εμπλέκοντας σε αυτό 10 πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων 2 πρώην πρωθυπουργούς, όταν μάλιστα για την ίδια υπόθεση δεν διερευνήθηκε η περίοδος του πρώην υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

2] Η ανάσυρση των μηνύσεων των ΣαμαράΒενιζέλουΑβραμόπουλου

3] Οι δύο έρευνες για τις τραγωδίες στην Αττική κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τις πλημμύρες στη Μάνδρα και τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά. Κοινό πρόσωπο εδώ είναι η τέως περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα ∆ούρου.

4] Η έρευνα για τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά κατά του Πάνου Καμμένου, αλλά και η μη διερεύνηση της υπόθεσης πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία με την εμπλοκή του μεσάζοντα, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων.

5] Η τριπλή έρευνα για την υπόθεση των χρεών της ELFE προς τη ΔΕΠΑ, με κεντρικά ερευνώμενα πρόσωπα τον επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Θεόδωρο Κιτσάκο και τον συμμαθητή του Ν. Παππά, Μανώλη Πετσίτη.

6] Η έρευνα για τη συνομιλία του τέως πλέον αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

Ενδιαφέρον θα έχει, επίσης, να δούμε τι θα συμβεί με τις απορρίψεις των προτάσεων της Ν.Δ. όταν αυτή βρισκόταν στην αντιπολίτευση και οι οποίες αφορούσαν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής αφενός τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών και την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις συνομιλίες του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη γiα την υπόθεση του Noor-1, Μάκη Γιαννουσάκη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα