Κώστας Τζαβάρας: «Σχέσεις στοργής για κυβέρνηση και Ρουβίκωνα»

«Είναι στο χέρι μας και εξαρτάται μόνο από μας να μην επαναληφθούν τα ίδια ιστορικά φαινόμενα, που οδήγησαν τη χώρα στη χειρότερη μεταπολεμική κρίση», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Α» ο Κώστας Τζαβάρας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «τέσσερα χρόνια τώρα ασκεί την πολιτική με όρους “χαρτοπαιξίας”. Μονίμως “τζογάρει” επικοινωνιακά ή ουσιαστικά σε στοιχήματα που η ίδια σκαρώνει για να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη».

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαδόπουλο

Κύριε Τζαβάρα, τι μηνύματα προσλαμβάνετε από τους πολίτες μετά τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ; Πιστεύετε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έπεισε για το σχέδιό του;
«Το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ στο Πανελλήνιο αναφέρεται σε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, μέσω του οποίου μπορούμε να δημιουργήσουμε στο άμεσο μέλλον και οπωσδήποτε μετά την απελευθέρωση του τόπου από τις καταθλιπτικές ιδεοληψίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μια Ελλάδα δημιουργική, εξωστρεφή, ασφαλή και ευημερούσα. Είναι στο χέρι μας και εξαρτάται μόνο από μας να μην επαναληφθούν τα ίδια ιστορικά φαινόμενα, που οδήγησαν τη χώρα στη χειρότερη μεταπολεμική κρίση. Μια κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά είναι θεσμική, πολιτισμική και κυρίως είναι κρίση εμπιστοσύνης στην Πολιτική και τους πολιτικούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με λόγια αλήθειας και ευθύνης, σκιαγράφησε τις βασικές αρχές και τις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ., για να πάψει το κράτος να είναι ένας απλός μηχανισμός αναδιανομής εισοδημάτων, από εκείνους που παράγουν σε εκείνους που έχουν κάνει την κοινωνική αλληλεγγύη επάγγελμα. Να αποκατασταθεί η αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση, να ανθίσει η ιδιωτική πρωτοβουλία στην οικονομία, να επιβραβευθεί η αριστεία και να επικρατήσει κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς ισοπεδωτικές λογικές και μηδενιστικές στοχεύσεις. Αυτές τις απλές αλήθειες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιτύχει να γίνουν κτήμα και καθημερινό βίωμα των ελλήνων πολιτών».

Τι περιθώριο άσκησης οικονομικής πολιτικής έχει η όποια κυβέρνηση, μετά το επίσημο τέλος των μνημονίων στις 20 Αυγούστου;
«Περιθώρια για άσκηση εθνικής πολιτικής υπήρχαν και υπό το καθεστώς των μνημονίων και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, τουλάχιστον για τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν εθνικούς στόχους και φιλελεύθερη ιδεολογία, όπως είναι η Ν.Δ. Η τραγική αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά του κ. Τσίπρα είναι ότι δεν επιδίωξαν, αλλά ούτε καν ενδιαφέρθηκαν να ενσωματώσουν τα μνημονιακά μέτρα σε ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου. Απέτυχαν δηλαδή να εντάξουν τις μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν από τους δανειστές στη χώρα, τόσο για τις ανάγκες του προγράμματος της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και για την εξυγίανση της οικονομίας σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, που θα στόχευε την παραγωγή νέου πλούτου, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας. Ως συνεπής κρατιστής ο κ. Τσίπρας και η κυβερνοπαρέα του (που μερικοί απ’ αυτούς δηλώνουν άλλωστε ότι είναι κομμουνιστές) ενδιαφέρονται μόνο για μια κρατικοδίαιτη και όχι για μια ελεύθερη οικονομία, που αποτελεί το όραμα της Ν.Δ. Και μόνο αυτή η διαφορά στην αντίληψη προσφέρει μεγάλα περιθώρια πρωτοβουλιών στην επόμενη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Εκτιμάτε ότι το ζήτημα της περικοπής ή μη των συντάξεων μπορεί να επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις;
«Η κυβέρνηση 4 χρόνια τώρα ασκεί την πολιτική με όρους “χαρτοπαιξίας”. Μονίμως “τζογάρει” επικοινωνιακά ή ουσιαστικά σε στοιχήματα που η ίδια σκαρώνει για να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη και να μετριάσει την ογκούμενη καθημερινά λαϊκή δυσαρέσκεια, που προκαλεί η διοικητική ανικανότητά της και ο πολιτικός της κυνισμός. Στο θέμα των συντάξεων ενεργεί με τον ίδιο τρόπο. Αφού πρώτα αδιαμαρτύρητα δέχτηκε να ψηφίσει στη Βουλή τον νόμο για την περικοπή τους και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, έβαλε στη συνέχεια τα δυνατά της να ξεζουμίσει την οικονομία των πραγματικών παραγωγών (βιοτεχνών, έμπορων, αγροτών ελευθέρων επαγγελματιών κ.λπ.) με τους άμεσους φόρους και ολόκληρη την οικονομία με τους έμμεσους φόρους, προκειμένου να δημιουργήσει το υπερπλεόνασμα. Έτσι έχει τον τελευταίο καιρό αναγάγει σε μείζον επικοινωνιακό και πολιτικό ζήτημα την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, ώστε ανάλογα με την έκβασή του να διαλέξει το αφήγημα με το οποίο θα οδηγήσει τον τόπο στις εκλογές. Αν μεν επιτύχει τον στόχο της θα προκηρύξει θριαμβευτικά πρόωρες εκλογές. Εάν αποτύχει θα κάνει το ίδιο αλλά σε σκηνικό ρήξης με τους εταίρους, προβάλλοντας ως πλεονέκτημα της τη γνωστή “εθνική υπερηφάνεια” και τη λεβέντικη “έντιμη και υπερήφανη διαπραγμάτευση”».

Πόσο κοντά στην αυτοδυναμία είναι η Νέα Δημοκρατία; Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες θα μπορούσε να συνεργαστεί μετεκλογικά;
«Με πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα είναι φανερό ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές υπό συνθήκες ακραίας πόλωσης. Ο διχαστικός πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., αλλά και τα βαθιά τραύματα που έχει προκαλέσει η διακυβέρνησή τους στην κοινωνία και την οικονομία, θα δώσουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις εκλογές αυτές. Αυτό σημαίνει ότι η Ν.Δ. θα βγει αυτοδύναμη, πλην όμως, όπως έχει δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κυβερνήσει επικεφαλής μιας ευρύτερης συμμαχίας πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου».

Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο μίας «δεξιάς παρένθεσης»; Αναφέρομαι στην προεδρική εκλογή τον Φεβρουάριο του 2020.
«Όσοι έχουν επενδύσει μέχρι σήμερα σε “παρενθέσεις” έχουν αποτύχει. Η πολιτική ζωή του τόπου και πάνω απ’ όλα η Ιστορία του αποστρέφεται τις “παρενθέσεις”. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2020. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό με την προηγούμενη προεδρική εκλογή, γιατί τότε θα είμαστε μπροστά σε μια ιστορική “φάρσα”».

Ποια η άποψή σας για τις δράσεις του «Ρουβίκωνα»; Τι νομικά περιθώρια αντίδρασης έχει η Πολιτεία;
«Ο Ρουβίκωνας και μια σειρά άλλες “συλλογικότητες” (κουκουλοφόροι, αντιεξουσιαστές, μπαχαλάκηδες κ.λπ.), που τον τελευταίο καιρό δραστηριοποιούνται όλο και πιο έντονα, προκαλούν ένα “μπάχαλο” στην καθημερινότητα, το οποίο διευκολύνει αντικειμενικά την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβιώσει μέσα από ένα κλίμα γενικότερης ανασφάλειας και σύγχυσης, που σκόπιμα η ίδια καλλιεργεί. Αποτελούν μια μορφή παρακράτους, που τραυματίζει τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και δημιουργεί εικόνα διάλυσης του κράτους. Από τις δηλώσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και του ίδιου του πρώην Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, έχει επιβεβαιωθεί η σχέση στοργής που συνδέει τις συλλογικότητες αυτές με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση. Η Πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει τον Νόμο και να επιβάλει την Τάξη, γιατί στις δημοκρατίες, όπως έλεγε ο Μαξ Βέμπερ, το μονοπώλιο της άσκησης της νόμιμης βίας το έχει το κράτος και όχι οι συλλογικότητες. Κάθε φορά που το κράτος υποχωρεί δημιουργείται ζωτικός χώρος για την ανομία, την παραβατικότητα και τη εγκληματικότητα».

Θα ήθελα να ρωτήσω εάν γνωρίζετε, ως βουλευτής Ηλείας, σε τι στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση των έργων του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου;
“Όχι μόνο γνωρίζω αλλά είμαι εκ των βασικών συντελεστών της δημοπράτησης του έργου αυτού ως δημοσίου έργου, μετά την εξαίρεση του, κατ’ απαίτηση των εθνικών εργολάβων, από τα έργα παραχώρησης. Η κυβέρνηση Σαμαρά το είχε δημοπρατήσει με κοινοτικά κονδύλια και το έργο θα είχε σήμερα ολοκληρωθεί εάν ο κ. Σπίρτζης το Μάρτιο του 2015 (μια μέρα πριν ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές) δεν ακύρωνε τη δημοπρασία, με σκοπό να τεμαχίσει σε 8 τμήματα το ενιαίο αυτό έργο και να το μοιράσει σε περισσότερες τεχνικές εταιρίες, όπως ο ίδιος δήλωνε τότε. 3,5 χρόνια μετά η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου καρκινοβατεί. Σε πρόσφατη σύσκεψη που συγκλήθηκε στο υπουργείο Υποδομών, κατόπιν αιτήματος του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κλήθηκαν να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς των νομών Αχαΐας και Ηλείας (δήμαρχοι, βουλευτές κλπ), πλην των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Η δημοκρατική ευαισθησία του κ. Σπίρτζη δεν ανέχτηκε την παρουσία του κοινοβουλευτικού αντιλόγου στη σύσκεψη αυτή, γιατί προφανώς και ο ίδιος ντρέπεται για το ότι με προσωπική του ευθύνη η Ηλεία καταδικάστηκε να είναι σήμερα ο μόνος νομός της Πελοποννήσου που δεν διαθέτει ασφαλή και ταχύ οδικό δίκτυο συγκοινωνίας με τα μεγάλα ελληνικά και ευρωπαϊκά αστικά κέντρα και ταυτόχρονα πληρώνει βαρύ φόρο αίματος από τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Απώλειες ανθρώπινων ψυχών, που ο κ. Σπίρτζης και η κυβέρνηση προφανώς τις θεωρεί ως παράπλευρες, όχι ασφαλώς της αυθαίρετης δόμησης ή της κλιματικής αλλαγής αλλά της Κακής Μοίρας των Ηλείων”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα