Κωστής Χατζηδάκης: Δίνοντας τη μάχη για την πράσινη ανάπτυξη

Άρθρο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην ειδική έκδοση της «Α» «Η οικονομία στην κρίση του COVID-19»

Η μάχη απέναντι στον κορωνοϊό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και το 2021. Με σύμμαχό μας πλέον τη χειροπιαστή ελπίδα του εμβολίου. Πρέπει όμως να δώσουμε και τη μάχη της οικονομικής επανεκκίνησης! Η κυβέρνηση έχει κάνει μια συστηματική προεργασία, ούτως ώστε το 2021 το συμπιεσμένο επί μακρόν «ελατήριο της ανάπτυξης» να εκτιναχθεί!

Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργείο μας υλοποιήσαμε ή δρομολογήσαμε σημαντικές παρεμβάσεις: Τη μεταρρύθμιση της χωροταξίας και της πολεοδομίας για ανάπτυξη με πράσινο χρώμα. Τον περιβαλλοντικό νόμο με τη ριζική συντόμευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης από τα 6-8 χρόνια στις 100-150 ημέρες. Το νόμο για την ηλεκτροκίνηση. Την ιστορική πρωτοβουλία απολιγνιτοποίησης της χώρας στη βάση της οικονομικά και κοινωνικά δίκαιης μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών. Τη διάσωση και τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ!

Στον ίδιο δρόμο της μεταρρυθμιστικής αποφασιστικότητας συνεχίζουμε και το 2021:

>>Προσβλέπουμε στην προώθηση 5 σημαντικών ιδιωτικοποιήσεων: Του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, για το οποίο έχει ήδη εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον, της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας, της ΛΑΡΚΟ (που θα σηματοδοτήσει το κλείσιμο μιας εκκρεμότητας 35 ετών) και της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Καβάλας. Ενώ δεν ξεχνάμε την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και των ΕΛΠΕ.

>>Συνεχίζουμε παράλληλα τον εκσυγχρονισμό της αγοράς ενέργειας. Μετά την έναρξη και στην Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου του λεγόμενου target model, του ευρωπαϊκού μοντέλου απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας, προχωρούν οι συζεύξεις με τις γειτονικές μας χώρες της ΕΕ.

Αυτό θα συμβάλει στη σύγκλιση των χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας στην Ελλάδα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κομβική θέση στον σχεδιασμό μας καταλαμβάνει και η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 944, η οποία, μεταξύ άλλων, θέτει τα θεμέλια έτσι ώστε ο καταναλωτής να γίνει και παραγωγός ενέργειας. Ενώ συνεχίζουμε και τις δράσεις για την ενεργειακή φτώχεια με το βλέμμα στους ευάλωτους.

Η νέα αυτή εποχή στην αγορά ενέργειας περιλαμβάνει και το «πρασίνισμά» της. Για αυτό: Απλοποιούμε περαιτέρω την αδειοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις οποίες, όπως φάνηκε και από το ρεκόρ επενδυτικών αιτήσεων, είναι ισχυρότατο). Αναπτύσσουμε το πλαίσιο για καινοτόμες τεχνολογίες (θαλάσσια αιολικά πάρκα και υδρογόνο), ώστε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τις δυνατότητες της χώρας. Και υιοθετούμε τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις ΑΠΕ δεσμευόμενοι με αυτόν τον τρόπο στους σχετικούς ενωσιακούς στόχους.

Στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης βρίσκει αυτόν τον καιρό τεράστια ανταπόκριση το εν εξελίξει Εξοικονομώ-Αυτονομώ προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ. Είναι μια πολιτική η οποία θα χρηματοδοτηθεί τα επόμενα χρόνια με περισσότερα κονδύλια από ποτέ, καθώς μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης επιδιώκουμε να αντλήσουμε 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2023. Ήδη ανακοινώσαμε νέο και ακόμη μεγαλύτερο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας για το πρώτο εξάμηνο του 2021, τουλάχιστον 1 δις. ευρώ! Και ακολουθούν και άλλα αντίστοιχα προγράμματα το 2022 και  το 2023!

Στην χωροταξία και την πολεοδομία, εφαρμόζουμε άμεσα την ψηφισθείσα νομοθεσία: Βάζουμε μπροστά το μεγάλο πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ξεκινώντας από τις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές. Δημιουργούμε την Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης, για να αντιμετωπιστούν οι απαράδεκτες καθυστερήσεις στο τοπικό επίπεδο. Ενεργοποιούνται οι προβλέψεις του νόμου για πιο σύγχρονο και φιλικό στους επενδυτές καθεστώς χρήσεων γης. Κλείνουμε οριστικά μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως το Σχέδιο για το Μάτι και το Προεδρικό Διάταγμα του Υμηττού.

Τους πρώτους μήνες του 2021 ολοκληρώνουμε επίσης την ανάρτηση των δασικών χαρτών και κυρώνουμε το μεγαλύτερο μέρος τους ως το τέλος της χρονιάς. Ενώ και στο μέτωπο του Κτηματολογίου προχωράμε με γοργούς ρυθμούς. Η κτηματογράφηση ανέβηκε από το 28% στο 65% σε 16 μήνες καλύπτοντας το 93% της επικράτειας. Και έως το τέλος του 2021 θα έχουμε λειτουργούν, όπως λέγεται, Κτηματολόγιο στο 37% των συνολικών δικαιωμάτων!

Στο άλλο κρίσιμο μέτωπο της διαχείρισης των απορριμμάτων: Δρομολογούμε αυτό το διάστημα 20 περίπου σύγχρονες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων σε όλη τη χώρα ώστε να μειωθεί το ποσοστό ταφής και να αυξηθεί κατακόρυφα η ανακύκλωση. Φέρνουμε σύντομα νόμο που αλλάζει τα πάντα στην ανακύκλωση με τον οποίο καθιερώνουμε παντού τα τέσσερα ρεύματα συλλογής και θέτουμε τις βάσεις ώστε αυτοί που παράγουν λιγότερα σκουπίδια και ανακυκλώνουν, να επιβραβεύονται και να πληρώνουν λιγότερα δημοτικά τέλη. Παράλληλα συνεχίζουμε την προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει για τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων του οποίους κλείνουμε μέχρι το τέλος του 2022, τον καφέ κάδο (δηλαδή τον κάδο για τα τρόφιμα) τον οποίο επεκτείνουμε σε όλη την επικράτεια και την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης τον Ιούλιο του 2021 και στο Δημόσιο από τις αρχές του έτους.

Δεν λείπουν φυσικά οι δράσεις για τη φύση: Αιτούμαστε 160 εκατ. συνολικά από το Ταμείο Ανάκαμψης για την προστασία και την ανάδειξη της βιοποικιλότητας στις περιοχές Natura! Με δράσεις όπως η αναβάθμιση των υποδομών και η ενίσχυση του οικοτουρισμού. Ενώ αιτούμαστε παράλληλα 310 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων. Στοχεύουμε στην αναδάσωση 500.000 στρεμμάτων με την φύτευση 30 εκατομμυρίων δενδρυλλίων ελληνικής παραγωγής. Η δράση θα συμπληρωθεί μάλιστα με ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσό από το νέο ΕΣΠΑ!

Προχωρούμε λοιπόν σε μία σειρά από αλλαγές και παρεμβάσεις που στόχο έχουν, φυσικά την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά παράλληλα την κινητροδότηση της πράσινης, της βιώσιμης ανάπτυξης! Είναι στο χέρι μας να μετατρέψουμε αυτή την ιστορική κρίση σε ιστορική ευκαιρία. Και αυτό ακριβώς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα