Κωστής Χατζηδάκης: «Η μία επιλογή είναι Ν.Δ. και Κυριάκος Μητσοτάκης και η άλλη είναι ραντεβού στα τυφλά και τοπίο στην ομίχλη»

Μεγάλη συνέντευξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην στην «Α» - «Τι ακριβώς ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ στον εργασιακό νόμο και δηλώνουν ότι θα τον καταργήσουν; Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ή μήπως η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας;»

«Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που συναντώ, ακόμη και πολίτες που δεν στήριζαν παραδοσιακά τη Νέα Δημοκρατία, μου λένε ότι βλέπουν την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα από το 2019 μέχρι σήμερα» αποκαλύπτει στην «Α» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

 

Συνέντευξη στον Νίκο Τσαγκατάκη

 

Τα «επιτεύγματα» αυτής της προόδου απαρίθμησε ο εκ των αντιπροέδρων της Ν.Δ. στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας, αναγνωρίζοντας τα όποια λάθη έγιναν αλλά και υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατάφερε να απαντήσει πειστικά σε όλες τις εξωγενείς προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που ο «γαλάζιος» υπουργός και υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών λέει ότι το ουσιαστικό διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι το αν η πρόοδος που έχει επιτευχθεί θα συνεχιστεί ή αν θα πάει χαμένη.

Κύριε υπουργέ, βρισκόμαστε μία εβδομάδα πριν τις εκλογές. Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, και παρά τα όποια λάθη, η χώρα μας έχει κάνει αρκετά βήματα μπροστά σε πολλούς τομείς: στην οικονομία με τον ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας και τις συνεχείς αυξήσεις του κατώτατου μισθού, στην εξωτερική πολιτική, στην αμυντική θωράκιση της χώρας, στην ψηφιακή επανάσταση στο κράτος, στην κοινωνική πολιτική. Το διακύβευμα, λοιπόν, των εκλογών είναι, αν η πρόοδος αυτή θα πάει χαμένη –πόσο μάλλον όταν από την άλλη πλευρά η εναλλακτική είναι ένα τοπίο στην ομίχλη– ή αν θα συνεχιστεί. Είμαι αισιόδοξος ότι οι πολίτες δεν θα επιλέξουν το παρελθόν και την αβεβαιότητα που αυτό θυμίζει. Αλλά θα συστρατευθούν ώστε να πάμε την Ελλάδα σταθερά και τολμηρά, μόνο μπροστά. Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω!»

 Ενάμιση χρόνος στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και περίπου δυόμισι χρόνια στο υπουργείο Εργασίας. Σε ποια σημεία θα συμπυκνώνατε την ουσία της πολιτικής σας;

«Από την πρώτη ημέρα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήρθαμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεωκοπίας της ΔΕΗ. Καταφέραμε να προστατεύσουμε την εταιρεία από τη βέβαιη κατάρρευση και της δώσαμε νέα πνοή. Περάσαμε τον περιβαλλοντικό νόμο για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Με την εφαρμογή της μεθόδου ΣΔΙΤ, από το 2019 και μετά, κατασκευάστηκαν περισσότερες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων από ποτέ. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ασκήσαμε την πολιτική μας σε πολλά επίπεδα. Έγινε πράξη η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καθιερώσαμε νέες και περισσότερες γονικές άδειες. Εισαγάγαμε εργαλεία που στηρίζουν τους ανέργους να βρουν δουλειά όπως το επίδομα εργασίας. Μειώσαμε την ανεργία από το 17,5% που μας την παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο 10,9%. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ! Επίσης, ξεκινήσαμε το πρόγραμμα “Σπίτι Μου” για να βρουν οι νέοι μας προσιτή και ποιοτική στέγη. Εγκαινιάσαμε τους ατομικούς κουμπαράδες για να πάρουν οι νέοι μας υψηλότερες επικουρικές συντάξεις. Στηρίξαμε τους ανάπηρους συμπολίτες μας με μέτρα όπως ο Προσωπικός Βοηθός. Λύσαμε το μεγάλο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων και προχωρήσαμε στις πρώτες μετά από 12 χρόνια αυξήσεις στις συντάξεις ύψους 7,75%. Δεν σας λέω παρά μόνο ένα κομμάτι από αυτά που κάναμε. Αποδεικνύεται, με τα παραπάνω ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εφαρμόζει μία πολιτική του συγκεκριμένου έργου και του αποτελέσματος. Στον ίδιο δρόμο θέλουμε να πορευθούμε κα την επόμενη τετραετία με την ψήφο των Ελλήνων.».

«Τι ακριβώς ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ στον εργασιακό νόμο και δηλώνουν ότι θα τον καταργήσουν; Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας; Οι νέες και περισσότερες γονικές άδειες; Τα μέτρα που προβλέπονται εναντίον της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία ή μήπως η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας;»

Το διαχρονικό πρόβλημα του υπουργείου σας αυτό των εκκρεμών κύριων συντάξεων φαίνεται να παίρνει ένα τέλος. Δώστε μας μια εικόνα για το πώς δρομολογήθηκε η λύση του…

«Τον Ιούλιο του 2019 παραλάβαμε πάνω από ένα εκατομμύριο εκκρεμότητες του ΕΦΚΑ προς τους ασφαλισμένους. Πολλοί συνταξιούχοι περίμεναν για τρία, πέντε ή και επτά χρόνια για να πάρουν σύνταξη. Σε 27 μήνες, βγήκαν 570.000 κύριες συντάξεις. Δηλαδή, 1 στους 16 ενήλικες Έλληνες έλαβε την κύρια σύνταξή του το 2021, το 2022 και τους τρεις πρώτους μήνες του 2023. Πλέον οι συντάξεις εκδίδονται μεσοσταθμικά σε 2 μήνες. Δηλαδή, πιο γρήγορα από ό,τι στη Γερμανία και τη Γαλλία! Αλλά και στις επικουρικές: εκδόθηκαν 44.000 αποφάσεις το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, ενώ σε όλους τους υπόλοιπους που περίμεναν και θεμελίωναν επικουρική σύνταξη δόθηκε μία προκαταβολή 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής. Η εκκαθάριση του «στοκ» των εκκρεμών επικουρικών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Ενώ και τα εκκρεμή εφάπαξ που αυξήθηκαν για λίγο προσωρινά λόγω της έκδοσης πολλών κύριων συντάξεων, έχουμε σημαντικότατη αποκλιμάκωση και οι εκκρεμότητες είναι πολύ λίγες.. Όλα αυτά τα πετύχαμε με λύσεις κοινής λογικής: Τους 3.000 σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, την προκαταβολή σύνταξης, τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, τις συντάξεις fast track, τον ηλεκτρονικό Πύργο Ελέγχου. Για πολλά από αυτά χρειάστηκε να συγκρουστούμε με τους «εραστές της ακινησίας» μέσα και έξω από τη Βουλή μέσα και έξω από τον ΕΦΚΑ. Και συγκρουστήκαμε. Διότι προτεραιότητα έχει η εξυπηρέτηση του πολίτη. Και δέσμευσή μας είναι ότι το ίδιο θα κάνουμε και στη δεύτερη τετραετία.».

Έχει αρχίζει ήδη να εφαρμόζεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Πότε αναμένεται η επέκταση και στην υπόλοιπη αγορά εργασίας;

«Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι ένα σύγχρονο εργαλείο προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων ενάντια στη μαύρη εργασία και στις αδήλωτες υπερωρίες. Ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ, το οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε πραγματικότητα. Αλλά και ένα αντικειμενικό σύστημα που καταπολεμά τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Εφαρμόζεται ήδη στις τράπεζες, στα σουπερμάρκετ (με πάνω από 250 εργαζομένους), στις ασφαλιστικές εταιρείες, στις εταιρείες σεκιούριτι, σε αρκετές ΔΕΚΟ καλύπτοντας 170.000 εργαζομένους. Ακολουθεί η επέκτασή της στη βιομηχανία, στην εστίαση, στον τουρισμό. Με τελικό στόχο την επέκτασή της σε ολόκληρη την αγορά εργασίας, όπως δεσμευτήκαμε και στο πρόγραμμά μας για τη νέα τετραετία.»

 Μια και μιλάμε για την αγορά εργασίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατη επίσκεψή του σε εκπροσώπους εργαζομένους, αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι θα καταργήσουν τον εργασιακό νόμο Χατζηδάκη. Τι απαντάτε;

«Τι ακριβώς τους ενοχλεί και θα καταργήσουν; Τους ενοχλούν η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που ήταν πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ; Οι νέες και περισσότερες γονικές άδειες; Το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία; Η εξίσωση της αποζημίωσης των εργατοτεχνιτών με αυτή των υπόλοιπων υπαλλήλων; Τους ενοχλούν τα μέτρα που προβλέπονται εναντίον της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία; Η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας; Ή μήπως τους ενοχλεί ο νόμος, επειδή, δήθεν, όπως συνθηματολογούν, “καταργεί” το οκτάωρο, τη στιγμή που το κατοχυρώνει ρητώς στο άρθρο 55; Η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα αυτό είναι ενδεικτικό της δημαγωγίας και της άγνοιάς τους.».

 Ποιοι είναι ο στόχοι του υπουργείου Εργασίας για την επόμενη τετραετία;

«Θέλουμε να προχωρήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, ακόμα πιο μπροστά. Με την απονομή επικουρικών και εφάπαξ στους δύο μήνες. Τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή σε φάρμακα. Την επέκταση του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία σε όλη την Ελλάδα. Τη στήριξη των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά μέχρι την εξάλειψή της. Τον περαιτέρω ψηφιακό και ευρύτερο εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Τις νέες αυξήσεις στις συντάξεις ύψους 3%-4% το 2024. Το διπλασιασμό των κονδυλίων για την Στεγαστική πολιτική και τη δημιουργία υπουργείου για τη Στέγαση και την Κοινωνική Πολιτική. Την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στη βιομηχανία, στον τουρισμό, στην εστίαση, στο Δημόσιο και, τελικά, σε όλη την αγορά εργασίας. Και, φυσικά, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού κατά 25%, στα 1500 ευρώ, στην τετραετία. Ειδικά η τελευταία αυτή δέσμευση, έχει ως βασική προϋπόθεση τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, που μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί.».

 Για ποιο λόγο προτάσσετε τόσο έντονα την αναγκαιότητα της αυτοδυναμίας, όταν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις μιλούν για συνεργασίες; Δεν είναι λίγο αλαζονικό από την πλευρά σας;

«Είναι δύο κυρίως οι λόγοι για τους οποίους προτάσσουμε την αυτοδυναμία: Πρώτον, διότι πιστεύουμε ότι με την πολιτική κουλτούρα στη χώρα μας, η Ελλάδα έχει ανάγκη από ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις. Και, δεύτερον, διότι –πρακτικά αν το δει κανείς– οι Έλληνες έχουν μπροστά τους δύο επιλογές: Η μία αποτελείται από έναν αρχηγό, ένα κόμμα και ένα συγκεκριμένο σχέδιο: τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ενώ, η άλλη επιλογή συνίσταται σε ένα τοπίο στην ομίχλη. Συνεργασίες υπό προϋποθέσεις με κόμματα σε διαφορετική τροχιά, με παρελθόν που τρομάζει. Η πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν είναι παρά ένα ραντεβού στα τυφλά! Και δεν νομίζω οι Έλληνες να επιλέξουν το ραντεβού στα τυφλά και την ομίχλη! Θα επιλέξουν το σχέδιο, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα!»

Στην επαφή σας με τους πολίτες, τι νομίζετε ότι τους απασχολεί περισσότερο στην πορεία προς τις εκλογές;

«Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που συναντώ μου λένε ότι βλέπουν την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα από το 2019 μέχρι σήμερα. Μου το λένε ακόμη και πολίτες οι οποίοι δεν στήριζαν παραδοσιακά τη Νέα Δημοκρατία. Είναι μία πραγματικότητα που αντανακλάται και στις δημοσκοπήσεις. Και αυτό διότι, παρά τα όποια λάθη έγιναν, η κυβέρνηση έχει βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών απαντώντας παράλληλα πειστικά σε όλες τις εξωγενείς προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει: την πανδημία covid, την ενεργειακή κρίση με τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, την ταραγμένη περίοδο με την Τουρκία. Αυτό που προτάσσουν οι πολίτες είναι να μην πάει αυτή η προσπάθεια χαμένη, αλλά να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση. Είμαι αισιόδοξος ότι οι πολίτες δεν θα επιλέξουν την οπισθοδρόμηση, αλλά την σταθερότητα, την πρόοδο και την ευημερία.»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα