Κοτζιάς: «Η Τουρκία έχει δυναμώσει γεωπολιτικά – Έχουμε έλλειμμα διπλωματίας»
Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έκανε λόγο για «έλλειμμα διπλωματίας» στη χώρα μας, αναφερόμενος στην πολυκρίση που βιώνει ο κόσμος - «Έχει δυναμώσει διπλωματικά η Τουρκία», εκτίμησε επίσης, ενώ αναφέρθηκε και στις στρατηγικές της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας
Για «ελλειμματική διπλωματία» έκανε λόγο ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στην ομιλία του για το συνέδριο του Βήματος.
«Ουδείς είπε ότι στη Συρία πρέπει να πάμε να ανακατευθούμε. Η κυβέρνηση όμως ζητάει κάθε φορά να μην κάνουμε κριτική. Μια κυβέρνηση που τους αντιπάλους της τους κατηγόρησε μέχρι και για προοδοσία. Σε μια Βουλή όπου μου έλεγαν ότι θα μου κόψουν το κεφάλι για τη συμφωνία των Πρεσπών και θα ρίξουν το ακέφαλο σώμα μου στη λίμνη».
Ο Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η Τουρκία έχει δυναμώσει διπλωματικά, ενώ εκτενή αναφορά έκανε και στο Κυπριακό, το οποίο χαρακτήρισε ως το «αγαπημένο του» θέμα.
Η ομιλία του
«Ζούμε σε μια περίοδο μεγάλων κρίσεων. Έχουμε την κρίση Ουκρανίας – Ρωσίας, την άδικη επέμβαση της Ρωσίας. Έχουμε την αποσταθεροποίηση της Βοσνίας, από όπου μπορούν να κατρακυλήσουν κρισιακά φαινόμενα προς τον Νότο. Έχουμε στη Μέση Ανατολή τη σύγκρουση που δείχνει να επεκτείνεται και αλλάζει τους συσχετισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία εμφανίζεται να έχει δυναμώσει γεωπολιτικά. Αλλά η πείρα μου, μου λέει ότι έχει δυναμώσει και διπλωματικά. Όταν παγώνουν οι σχέσεις με την Τουρκία, μεγαλώνει η επιθετικότητά της», εκτίμησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και παρακάλεσε τους κυβερνώντες να επανέλθουν σε πρωτοβουλίες παρελθόντων ετών και κυβερνήσεων, όπως της Ρόδου, για την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων.
Ειδικά για τη διπλωματία, ο κ. Κοτζιάς διέγνωσε έλλειμμα σήμερα, καθώς δεν ενεργοποιεί κάποιους όρους, όπως για την περίπτωση προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που, όπως είπε «δεν μπορούμε να πάμε έχοντας πάνω από το κεφάλι μας το casus belli», όχι δηλαδή υπό το βάρος εργαλείων αμφισβήτησης, καθώς επίσης να ορίσουμε αιγιαλίτιδες ζώνες, αφού δεν μπορούν να οριστούν με δικαστικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η γείτονα χρησιμοποιεί τέσσερις βασικές στρατηγικές στις σχέσεις της με την Ελλάδα:
. την αναθεωρητική, αλλά με την ιδιαιτερότητα ότι ο αναθεωρητισμός της Άγκυρας επανέρχεται, με αιτήματα που συνδέονται με την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας και αποικιοκρατίας
. την προσπάθεια της να μετατρέψει την Ελλάδα – όχι με πόλεμο – σε μικρό θεσμικό εταίρο: «θέλει να θυμόμαστε ότι εμείς είμαστε ο junior κι εκείνη ο senior»
. την φινλανδοποίηση της Ελλάδας, έχοντας την αντίληψη ότι για να εξασκήσουμε τα δικαιώματα μας, πρέπει πρώτα αυτά να γίνουν αποδεκτά από εκείνη (αιγιαλίτιδα, ελληνικά νησιά ΑΟΖ)
. την υποχωρητικότητα που αντί να τη σπάσουμε με την υπεροχή διεθνούς δικαίου αφήνουμε να υπάρχει κι έτσι η Τουρκία να εξασκεί τέτοια κυριαρχικά δικαιώματα
Ιδιαίτερα για το Κυπριακό ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι πρέπει να διατηρήσουμε την επιτυχία των διαπραγματεύσεων του Κραν Μοντανά, καθώς είναι «άλλο λύση και άλλο ρύθμιση νομιμοποίησης μιας σχέσης. Στο Κυπριακό συχνά κινδυνεύσαμε να θεωρήσουμε ως λύση κάποιες ρυθμίσεις που νομιμοποιούσαν τα τετελεσμένα.
Πολλές από τις ευκαιρίες για την επίλυση του Κυπριακού τις απέρριψαν οι Τούρκοι, δεν χρειάζεται να τις πάρουμε πάνω μας. Κάτω από την θεωρία των χαμένων ευκαιριών, εξαφανίστηκαν, λόγω των αναίτιων υποχωρήσεων, σημαντικά ζητήματα που κέρδισε η Κύπρος, όπως επί Γιάννου Κρανιδιώτη την ένταξη στην ΕΕ και τις καλύτερες συμφωνίες για τις ΑΟΖ»