Κουρουμπλής και Καραμανλής ευθύνονται για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης σύμφωνα με το πόρισμα του ΚΙΝΑΛ

Στον Παναγιώτη Κουρουμπλή αλλά και στην εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης της διακυβέρνησης Καραμαλή από το 2004 μέχρι το 2009 καταλογίζει το Κίνημα Αλλαγής την ευθύνη  για την κατάσταση που επικρατεί στο Φάρμακο. Συγκεκριμένα, η Εύη Χριστοφιλοπούλου πόρισμα που κατέθεσε τονίζει ότι ζητήματα ευθυνών εντοπίζονται:

* Στην εκτίναξη της δαπάνης από τα 2,43 δις. € το 2004 στα 5,6 δις ευρώ το 2009.

* Στην παράνομη παράλειψη της έκδοσης  τιμών δελτίου φαρμάκων το 2015, από τον τότε Υπουργό Υγείας, που είχε εκ των πραγμάτων ως αποτέλεσμα  την πρόκληση ζημίας του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την ίδια, ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να συγκρατήσει την φαρμακευτική δαπάνη, την οποία παραδίδει το «2004 το ΠΑΣΟΚ στα 2,43 δις ευρώ έχοντας θεσμοθετήσει λίστα φαρμάκων και περιορισμούς στη συνταγογράφηση». «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. τα καταργεί με νόμο και η δαπάνη εκτινάσσεται στα 5,6 δις ευρώ έως το 2009», αναφέρει η κ. Χριστοφιλοπούλου και προσθέτει ότι την περίοδο 2009- 2012 γίνεται νέα προσπάθεια εξυγίανσης.

Οι θεσμικές τομές, κατά την βουλευτή περιλαμβάνουν ιδίως τις εξής πρωτοβουλίες:

-Τιμολόγηση των πρωτότυπων φαρμάκων βάσει των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε.
-Ηλεκτρονική συνταγογράφηση
-Συνταγογράφηση δραστικής ουσίας
-Υποχρεωτικές περιοδικές τιμολογήσεις φαρμάκων (δύο έως τέσσερις φορές κατ’ έτος),
-Σταθερές μειώσεις τιμών όλα τα έτη κατά την τιμολόγηση των φαρμάκων,
-«Μονοψώνιο» ΕΟΠΥΥ και ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος έναντι των φαρμακευτικών εταιριών,
-Καθιέρωση κλειστού προϋπολογισμού φαρμακευτικής δαπάνης με τη θεσμοθέτηση claw back &
αυξημένη φορολογία επί των εισπράξεων των εταιρειών (rebate)

Ως εκ τούτου η δαπάνη πέφτει στα 2,8 δις ευρώ το 2011 και στα 2 δις το 2014.

«Από το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εφαρμόζει τα μέτρα που είχαν νομοθετηθεί την προηγούμενη περίοδο για να συγκρατήσει την δαπάνη στα ίδια επίπεδα. Όμως, το 2015 παραλείπει παράνομα να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων και να μειώσει κατά νόμο τις τιμές. Είναι φανερό ότι προκαλείται ζημία εκατομμυρίων από φάρμακα που οι τιμές τους θα μειώνονταν.

Παράλληλα, περιορίζεται η διείσδυση γενοσήμων και  εισάγονται εξοντωτικές οριζόντιες περικοπές. Συνταγές και φάρμακα  αυξάνονται διαρκώς. Η ιδιωτική δαπάνη αυξάνεται ομοίως, επιβαρύνοντας χαμηλοσυνταξιούχους και μισθωτούς. Καταργούνται, τέλος, οι επιτροπές τιμολόγησης φαρμάκου (ΕΟΦ) και διαπραγμάτευσης (ΕΟΠΠΥ). Η αρμοδιότητα μεταφέρεται στον κ. Υπουργό, με αποτέλεσμα η αδιαφάνεια και ο υπερσυγκεντρωτισμός να κυριαρχούν», καταλήγει η Ε. Χριστοφιλοπούλου στο πόρισμά της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα