Κους-κους και παρατράγουδα στο πρώτο debate Σουνάκ – Τρας (video)

Παπούτσια Prada, ψεύτικα σκουλαρίκια, Κίνα και... Βρετανική οικονομία, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην πρώτη "μάχη" για την ηγεσία των Συντηρητικών

Tα παπούτσια Prada του πρώην υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, τα ψεύτικα σκουλαρίκια της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας, η οικονομία και η Κίνα ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην πρώτη τηλεμαχία των δύο εσωκομματικών αντιπάλων για την ηγεσία των Τόρις.

Όπως σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος, πολλά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «ταξικό πόλεμο» που ξέσπασε μεταξύ των δύο μονομάχων στη διάρκεια της τηλεμαχίας του BBC.

Σούνακ και και Τρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την οικονομία, τις σχέσεις της Βρετανίας με την Κίνα αλλά για τις ενδυματολογικές επιλογές τους: Σχολιάστηκε ότι η Λιζ Τρας φορούσε ψεύτικα σκουλαρίκια, αξίας μόλις 4,5 λίρες, ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών, φορούσε παπούτσια Prada 450 λιρών.

Νικητής της χθεσινής τηλεμαχίας ήταν σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, η Λιζ Τρας ενώ δημοσκόπηση της Opinium δείχνει ότι οι εσωκομματικοί αντίπαλοι βρέθηκαν σχεδόν ισόπαλοι με τον Σούνακ να προηγείται με μία μόλις μονάδα (39%) έναντι της Τρας (38%).

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, στο ντιμπέιτ του BBC ακολούθησαν μια σειρά προσωπικών επιθέσεων τον Ρίσι Σούνακ να δέχεται πυρά για την πανάκριβη γκαρνταρόμπα του και την περιουσία του και την Λιζ Τρας να κατηγορείται ως «οικονομικά αναλφάβητη» και να της θυμίζουν ότι ήταν στο παρελθόν θιασώτης της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Η κρίσιμη, πρώτη τηλεμαχία

Η τηλεμαχία ξεκίνησε με τους δύο μονομάχους να εκτοξεύουν βέλη ο ένας στον άλλον για τις περικοπές φόρων και τον πληθωρισμό με τον πρώην υπουργό Οικονομικών να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τίποτε το «συντηρητικό» στις θέσεις της υπουργού Εξωτερικών αναφορικά με την Οικονομία, που δεν θα δώσουν «απολύτως καμία ευκαιρία» στους Τόρηδες να επικρατήσουν στις επόμενες εκλογές.

Η Λιζ Τρας από την πλευρά της, αντέτεινε ότι ο Σούνακ θα οδηγήσει τη Βρετανία στην ύφεση και τον κατηγόρησε για «ζοφερές» οικονομικές προβλέψεις κι ότι αύξησε τους φόρους στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά δεκαετιών.

Ο Σουνάκ που υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις της αντιπάλου και πασχίζει εναγωνίως να κερδίσει έδαφος στην υποστήριξη των μελών των Συντηρητικών που θα ξεκινήσουν να ψηφίζουν από τις 5 Αυγούστου, προσπάθησε να κολλήσει στον τοίχο την αντίπαλό του:

«Υποσχεθήκατε μη χρηματοδοτούμενες περικοπές φόρων ύψους σχεδόν 40 δισ. λιρών, δηλαδή 40 δισ. λίρες περισσότερο δανεισμό. Αυτή είναι η πιστωτική κάρτα της χώρας, μιλάμε για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, όλους εδώ, που θα πρέπει να πληρώσουμε τον λογαριασμό».

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι η αύξηση των φόρων ήταν αναγκαία λόγω των άνευ προηγουμένου κρατικών δαπανών για να επιπλεύσει η βρετανική οικονομία στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά η Τρας αντέτεινε ότι καμία άλλη χώρα δεν αύξησε τους φόρους και επέκρινε τον Σούνακ ότι δεν έχει σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Σούνακ και Τρας συμφώνησαν για Τζόνσον

Στο μόνο πράγμα που συμφώνησαν Σούνακ και Τρας είναι ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, δεν θα αναλάβει υπουργικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση.

Επιπλέον, η Λις Tρας άσκησε δριμεία κριτική στον Σούνακ, που ζήτησε από την Βρετανία να κρατήσει πιο σκληρή στάση έναντι της Κίνας επισημαίνοντας ότι, μόλις τον περασμένο μήνα το υπουργείο Οικονομικών καλούσε σε σύσφιξη των διμερών και οικονομικών σχέσεων. Ο ινδικής καταγωγής πρώην υπουργός τόνισε από την πλευρά του ότι Τρας κάνει εξαγγελίες περί «χρυσής εποχής» στις σινοβρετανικές σχέσεις.

Προς το τέλος της τηλεμαχίας, οι τόνοι έπεσαν με την Τρας να λέει ότι θα ήθελε πολύ να έχει τον Σούνακ στην κυβέρνησή της, εάν αναλάβει την πρωθυπουργία της Βρετανίας. Επιπλέον, έσπευσε να του πλέξει το εγκώμιο για τις ενδυματολογικές του επιλογές του Σούνακ ο οποίος είναι πάντα, όπως είπε, ντυμένος στην… τρίχα.

Από την πλευρά του ο Σούνακ, είπε ότι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος πρέπει να κρίνονται «από τον χαρακτήρα και τις πράξεις τους» κι ότι ο ίδιος «δεν γεννήθηκε έτσι» καθώς η οικογένειά του μετανάστευσε από την Ινδία στη Βρετανία πριν από έξι δεκαετίες και ο ίδιος είχε εργαστεί στο παρελθόν ως σερβιτόρος σε ινδικό εστιατόριο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα