Κουτεντάκης αντί Λιαργκόβα στη Βουλή

Με ένα δικό τους παιδί κάλυψε τη θέση του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ο Νίκος Βούτσης

Ο μέχρι πρότινος γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης αναλαμβάνει επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής μετά από απόφαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, προκαλώντας την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και οδηγώντας την Μαρία Σπυράκη σε μια δήλωση πρόκληση που θα συζητηθεί.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και καιρό, με φωτογραφικές προκηρύξεις για γραμματείς Υπουργείων τετραετούς θητείας, επιχειρεί να αλώσει το Κράτος και να υπονομεύσει την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η προσπάθεια διορισμού του κυβερνητικού στελέχους Φραγκίσκου Κουτεντάκη ως επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή είναι μία ακόμη απόδειξη. Η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο δεν αποδέχεται αυτούς τους κομματικούς διορισμούς, αλλά θα αποκαταστήσει την αξιοκρατία και τη νομιμότητα την επομένη των εκλογών».

Απαντώντας της ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως «έμεινα κατάπληκτος από μια παράγραφο της ανακοίνωσης της κυρίας Σπυράκη καθώς λέει το αδιανόητο, ότι δηλαδή όταν έρθει στην εξουσία η ΝΔ θα επαναφέρει την Δημοκρατία και θα βάλει τέλος στους επιλεγέντες της σημερινής κυβέρνησης. Αυτές οι θέσεις είναι με θητεία. Η κυβέρνηση και το προεδρείο χωρίς να κάνει χάρη σε κανένα, δεν έδιωξε κανέναν από εκείνους που είχε τοποθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μας κάτι τέτοιο ακόμα και όταν υπήρχαν διαφωνίες. Ποιον απειλεί λοιπόν η κυρία Σπυράκη; Θα μπορούσε να κάνει κριτική για την επιλογή μας, αλλά ως εκεί».

Ο Φρ. Κουτεντάκης είναι ξεκάθαρα κομματικό παιδί και έρχεται να αντικαταστήσει τον Παναγιώτη Λιαργκόβα, επιλογή του Αντώνη Σαμαρά σε μια θέση με συγκεκριμένη θητεία ο οποίος είχε προκαλέσει πολλές φορές πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Θητεία

Ο Φρ. Κουτεντάκης ορίστηκε στη θέση του γενικού γραμματέα τον Οκτώβριο του 2015 από τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αποτελεί έναν τεχνοκράτη νεότερης γενιάς που στήριξε την κυβερνητική πολιτική, διατέλεσε συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα παλαιότερα, ενώ συμμετείχε και στην ομάδα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο κ. Κουτεντάκης διαφώνησε δημόσια με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα στη γενική συνέλευση των μετόχων της Τραπέζης της Ελλάδος για την επιμονή του στην προληπτική γραμμή στήριξης μετά το τέλος του 3ου μνημονίου. Σε περίπτωση που διοριστεί επικεφαλής του Γραφείου, η θητεία στο οποίο είναι πενταετής, θα παραιτηθεί από τη θέση του στο ΥΠΟΙΚ.

Ποιος είναι

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του πάνω στις Βιομηχανικές Σχέσεις στο University of Warwick, ενώ έλαβε το διδακτορικό του το 2006 στα Οικονομικά της Εργασίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών.

«Δεν είναι διαδικασία με μοριοδότηση. Έρχονται τα βιογραφικά και ο Πρόεδρος της Βουλής διαμορφώνει άποψη. Ο κ. Κουτεντάκης έχει κάνει υπεύθυνη δουλειά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και γνωρίζει να διαβάζει τους προϋπολογισμούς», είπε αρχικά ο κ. Βούτσης για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Τα κριτήρια επιλογής του κ. Κουτεντάκη είναι η εμπειρία του, ότι είναι νέος, έχει προσόντα και έχει άποψη. Δεν είναι ουδέτερος άνθρωπος, δεν είναι απολιτίκ και αυτό μας αρέσει. Και τις δικές μου τις απόψεις τις γνωρίζετε όμως σε μεγάλο βαθμό εξασκώ τον θεσμικό μου ρόλο αντικειμενικά».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως και οι σχέσεις του κ. Λιαργκόβα με τη Ν.Δ. δεν ήταν κρυφές. Ήταν υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας το 2009 και το βιβλίο του παρουσίασε το φθινόπωρο ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Κουτεντάκη, ο οποίος αντικαθιστά τον Παναγιώτη Λιαργκόβα η θητεία του οποίου έληξε, τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. ΝΔ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν, ενώ ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι δήλωσαν «παρών».

Σε σχόλιό της η ΔΗΜΑΡ αναφέρει: Η τοποθέτηση στη θέση του επικεφαλής, του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ενός κυβερνητικού στελέχους, του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Κουτεντάκη, αποτελεί απροκάλυπτη κίνηση ελέγχου της ανεξάρτητης αρχής.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του ίδιου του Προέδρου της Βουλής είναι τεράστιες καθώς αυτές οι θέσεις με θητεία επιβάλλουν την αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων και όχι την επιβολή κυβερνητικών στελεχών από την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Να επισημάνουμε για άλλη μία φορά στους κυβερνώντες ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής δεν είναι παράρτημα της κυβέρνησης, είναι ανεξάρτητη αρχή.

Αυτό ακριβώς φαίνεται ότι είναι που ενοχλεί την κυβέρνηση αλλά δυστυχώς και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος εκ του θεσμικού του ρόλου θα έπρεπε να εργάζεται για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και όχι για την υπονόμευση της. Φαίνεται ότι στην κυβέρνηση δεν αντέχουν την κριτική όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από τις ανεξάρτητες αρχές του κράτους. Τόσο ανοικτοί, τόσο δημοκράτες και τόσο σίγουροι στην αλαζονεία τους.

Διαβάστε επίσης