ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: “Βαρύ νομοσχέδιο με δεσμεύσεις για τη χώρα”

«Ένα πολύ βαρύ νομοσχέδιο με δεσμεύσεις για τη χώρα» χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ), Γιάννης Κουτσούκος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετέρχεται τεχνάσματα που αποβαίνουν σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας για να υποστηρίξει ένα ψευδές αφήγημα περί καθαρής εξόδου.

Εξάλλου, ο κ. Κουτσούκος, εκτίμησε ότι αυτό το μοντέλο «δεν βγαίνει πέρα για τη χώρα», «πρέπει να ανατραπεί άμεσα» και κάλεσε τους πολίτες να μην ακούνε το «παραμύθι» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περί δυνατότητας επαναδιαπραγμάτευσης ώστε να μη μειωθούν οι συντάξεις.

Ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ ανέφερε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης περιέχει την αντίφαση, η οποία έγκειται στο ότι ενώ η ανάπτυξη -σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης- μετά το 2019 θα βαίνει μειούμενη (δηλαδή από το 2,9% στο 2,1%), θα αυξάνεται η απόδοση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που φτάνει το 2022 στα 11 δισ. ευρώ. «Ποιός σοβαρός οικονομολόγος μπορεί να το εξηγήσει αυτό;» διερωτήθηκε και σημείωσε ότι τα πλεονάσματα είναι 57 δισ., από τα οποία τα 18 είναι υπερπλεόνασμα, «από κει που μαζεύει, δηλαδή, η κυβέρνηση για να μοιράσει ψίχουλα» και από αυτά ένα μεγάλο μέρος θα αξιοποιηθεί και για τη συγκέντρωση του «μαξιλαριού» που υπάρχει για το χρέος.

Ακόμη, ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ επισήμανε πως πρέπει να γίνει κατανοητό στους πολίτες ότι αυτό το «παραμύθι» που λένε διάφοροι βουλευτές ότι «αφού πάμε καλά, θα επαναδιαπραγματευτούμε τις περικοπές των συντάξεων», δεν μπορεί να ισχύει. Πρώτον, εξήγησε, διότι υπάρχει ο ψηφισμένος νόμος του 2017 (η προσωπική διαφορά θα περικοπεί) και εάν δεν αναθεωρηθεί συνολικά το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου να υπάρξει άλλος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, αυτό δεν αλλάζει. Επίσης, στο Μεσοπρόθεσμο έχει αυξηθεί η περικοπή για τους συνταξιούχους και του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και ξεπερνάει τα 3 δισ. «Πώς αυξήθηκε η περικοπή που προέβλεπε το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο, επίσης, πρέπει να μας το εξηγήσετε» είπε ο κ. Κουτσούκος προς τα κυβερνητικά έδρανα. «Είναι 2 δισ. 918 εκατ. οι περικοπές των συντάξεων και 143 εκατ. οι νέες εισφορές, 3 δισ. 60 εκατ., δηλαδή, και είναι 2 δισ. 58 εκατ. η αύξηση των φόρων, που προκύπτει κατά κύριο λόγο από τη μείωση του αφορολόγητου, για την οποία ο κ. Τσακαλώτος θα παραιτούνταν δήθεν και βεβαίως προκύπτει και από την αύξηση της απόδοσης, λόγω της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, παρά το γεγονός ότι δόθηκε μία μικρή παράταση για ορισμένα νησιά» πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσούκος κατηγόρησε με σφοδρότητα την κυβέρνηση λέγοντας ότι πρωτοφανώς παρέδωσε τη δημόσια περιουσία στα χέρια του Υπερταμείου βάζοντας υποθήκη 25 δισ. ευρώ. Ακόμη, την κατηγόρησε ότι απεργάζεται τεχνάσματα και επιδίδεται σε μεθοδεύσεις σε βάρος της χώρας και της κοινωνίας, ώστε να διατηρήσει το αφήγημα της καθαρής εξόδου, το οποίο έχει καταρρεύσει.

Τέλος, ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ υπογράμμισε πως αν κανείς να αναλύσει τα νούμερα του Μεσοπρόθεσμου είναι να απορεί πώς θα δώσει αυτή η κυβέρνηση φορολογικές απαλλαγές και θα αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου κατά 4,7 δισ., από 86 δισ., δηλαδή να φτάνουν 91 δισ. «Κύριοι οι οπαδοί του δημοσιονομικού χώρου, γίνατε οι οπαδοί της νέας λιτότητας. Αυτό είναι η μεγαλύτερη μεταμόρφωση» κατέληξε ο κ. Κουτσούκος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα