«Κρατήσαμε όρθια την πρωτεύουσα»

Μπορεί το ψηφοδέλτιο του νυν δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη να έχει ανανεωθεί –όπως τουλάχιστον λένε οι συνεργάτες του– σε επίπεδο προσώπων κατά περίπου 50%, αλλά ένας από τους βασικούς συνεργάτες του, η κυρία Εύα Κοντοσταθάκου, παραμένει αμετακίνητη.

Συνέντευξη στον Νίκο Τσαγκατάκη

Μία εβδομάδα πριν οι Αθηναίοι πάνε στις κάλπες για ένα εκλέξουν την επόμενη δημοτική αρχή της πρωτεύουσας, η «Α» μίλησε με την αντιδήμαρχο Οικονομικών και αντιδήμαρχο Σχεδίου Πόλεως και Πολεοδομίας του δήμου της Αθήνας για το πώς και με ποιο κόστος επετεύχθη το νοικοκύρεμα στα οικονομικά του δήμου, αλλά και για τις προτεραιότητες της επόμενης –εφόσον έρθει– δημαρχιακής θητείας της παράταξης Καμίνη.

Κυρία Κοντοσταθάκου, σε εποχές κρίσης το να έχει ένας δήμος θετικό πρόσημο στα οικονομικά του, όταν μερικά χρόνια πριν παρουσίαζε έλλειμμα 47,5 δισ. ευρώ θεωρείται επίτευγμα. Πώς επετεύχθη αυτό;

«Όταν σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης η κρατική χρηματοδότηση προς έναν δήμο μειώνεται κατά 55%, όπως στον δήμο Αθηναίων, καταλαβαίνουμε όλοι πως για να υπάρξει μια οικονομική βιωσιμότητα, πρέπει πολλά πράγματα στον τομέα των οικονομικών να εξεταστούν από μηδενική βάση και αυτό ακριβώς κάναμε εμείς ως διοίκηση. Προχωρήσαμε σε εξορθολογισμό στις λειτουργικές δαπάνες και άμεση αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων του δήμου με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού. Διεκδικήσαμε εκκρεμούντα έσοδα του δήμου και έτσι δεν χρειάστηκε να επιβαρυνθούν οι δημότες με αυξήσεις δημοτικών τελών. Το αντίθετο μάλιστα, μειώθηκαν τα δημοτικά τέλη και τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων για πολλές ομάδες ιδιωτών και επαγγελματιών. Επίσης αναπτύξαμε δίκτυο χορηγιών και υποστήριξης συγκεκριμένων δράσεων, κυρίως κοινωνικής πολιτικής, από ιδιώτες και εταιρείες. Επήλθε, δηλαδή, ένα γενικό νοικοκύρεμα στα οικονομικά μας, αποτέλεσμα μιας μεθοδικής δουλειάς η οποία συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της τριετίας που τελειώνει».

Μήπως το αναγκαίο νοικοκύρεμα είχε για παράδειγμα ως αποτέλεσμα περισσότερες λακκούβες στους δρόμους, λιγότερο φωτισμό και ανεπαρκή καθαριότητα στις γειτονιές της πρωτεύουσας;

«Το θέμα του φωτισμού είναι μία αδυναμία, η οποία όμως ήδη διορθώνεται. Έχουμε ήδη παραλάβει ένα μέρος από τους λαμπτήρες που είναι αναγκαίοι για να αποκατασταθεί πλήρως ο φωτισμός της πόλης, προμήθεια αξίας 15.000 ευρώ. Σε εξέλιξη βρίσκεται διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια λαμπτήρων και φωτιστικών Led, αξίας 5.800.000 ευρώ, ο οποίος, μετά από ενστάσεις επί των όρων του, βρίσκεται προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αξίζει όμως στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι:

1ον) το 2010, όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου τα αποθέματα που βρήκαμε σε λάμπες στις αποθήκες του δήμου ήταν ελάχιστα, και 2ον) ότι ακόμη εξοφλούμε παλαιά χρέη προς προμηθευτές του δήμου, μεταξύ των οποίων και προμηθευτές ηλεκτρολογικού υλικού, χρέη τα οποία είχαν οδηγήσει τον δήμο σε οικονομική ανυποληψία και τους προμηθευτές να αποφεύγουν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς μας, διότι είχαν αμφιβολίες για τον χρόνο εξόφλησής τους.

Στο κομμάτι της καθαριότητας υπάρχουν επίσης αρκετά περιθώρια βελτίωσης, όμως και εδώ έχουν γίνει παρεμβάσεις και μάλιστα πρωτοποριακές όπως η τοποθέτηση των υπογείων κάδων συλλογής απορριμμάτων».

Στην αρμοδιότητά σας υπάγεται και η Διεύθυνση Πολεοδομίας και Σχεδίου Πόλεως του δήμου Αθηναίων. Τι απαιτείται για να γίνει η Αθήνα μια ελκυστική πόλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της;

«Να ξεκινήσουμε από το πρόγραμμα “Rethink Athens”, το οποίο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο παρεμβάσεων στο κέντρο της πρωτεύουσας, στο οποίο ο δήμος μας έχει ενεργότατη συμμετοχή διά της συμμετοχής του δημάρχου Γιώργου Καμίνη στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού και της συμμετοχής μελών εκ μέρους του δήμου στην επιτροπή παρακολούθησης εργασιών. Η Αθήνα μετά την ολοκλήρωση του έργου θα είναι μια διαφορετική πόλη, με περισσότερους πεζοδρόμους, πράσινο και λιγότερη ρύπανση, λόγω και της ενίσχυσης των αστικών συγκοινωνιών, η οποία αποτελεί σημαντικό στοιχείο του “Rethink Athens”. Προωθούμε επίσης εκκρεμείς απαλλοτριώσεις, οι οποίες έχουν παραμείνει στάσιμες εδώ και 30 χρόνια και αποζημιώνουμε τους κατόχους των εκτάσεων από τα χρήματα του πράσινου ταμείου. Τέλος στο Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων, το οποίο πρόσφατα ολοκληρώσαμε, υπάρχει πρόβλεψη για περιορισμό των αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ανά περιοχή, με ποσόστωση των χρήσεων, κάτι που με το έως τώρα υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν ήταν εφικτό να εφαρμοστεί.

Αυτό το σύνολο παρεμβάσεων πιστεύουμε πως θα βελτιώσει συνολικά την πόλη της Αθήνας και θα την καταστήσει μια φιλική και ελκυστική πόλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της».

«Ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα για την επόμενη 5ετία»

Θα δανειστώ τον τίτλο του δημοτικού προγράμματος «Βγαίνουμε Αθήνα», για να ρωτήσω: γιατί οι Αθηναίοι να βγουν… Αθήνα μαζί σας και την επόμενη πενταετία;

«Διότι παραλάβαμε τον πρώτο δήμο της Ελλάδας σε δραματική οικονομική κατάσταση, με τις υπηρεσίες του να λειτουργούν πολύ κάτω των δυνατοτήτων τους, την πόλη της Αθήνας στο χειρότερο σημείο της μετά τη μεταπολίτευση και όχι μόνο κρατήσαμε την πρωτεύουσά μας όρθια, αλλά βελτιώσαμε την εικόνα της με παρεμβάσεις εξωραϊσμού της πόλης, αναστρέψαμε την οικονομική κατάσταση του δήμου και αναπτύξαμε ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές του δομές, ενισχύσαμε και ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα στην Αθήνα μέσω της μείωσης τελών και της ανάπτυξης δομών παροχής υπηρεσιών και διευκολύνσεων σε ποικίλους τομείς της επιχειρηματικής δράσης για παλαιούς και νέους επιχειρηματίες της πόλης και τέλος γιατί έχουμε ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα για διεύρυνση των υπαρχουσών δομών και υπηρεσιών του δήμου προς τους πολίτες της Αθήνας για την επόμενη πενταετή δημαρχιακή περίοδο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα