Κρατική «νοθεία» στο πρωτάθλημα

Κρατική σφραγίδα έχει η νόθευση του πρωταθλήματος. Στη μεγάλη επαγγελματική κατηγορία δημιουργήθηκαν απίθανες καταστάσεις, καθώς οι παρεμβάσεις του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη προκάλεσαν στρεβλώσεις σε τέτοιο βαθμό που ισοπεδώθηκε κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού και τινάχτηκε στον αέρα η επί ίσοις όροις διεξαγωγή του πρωταθλήματος.

Μόλις τέσσερις αγωνιστικές έμειναν για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Super League. Η παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να γίνει η σέντρα τον περασμένο Αύγουστο, κρίθηκε από πολλούς αναγκαία. Η απαξίωση του προϊόντος, που είχαν δημιουργήσει αυτοί που κρατούσαν τις τύχες της διοργάνωσης της Super League, οδήγησε στην απροθυμία των καναλιών να πληρώσουν για να πάρουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος. Ακόμη και η επιστροφή εμπορικών ομάδων στη μεγάλη κατηγορία, όπως ο Άρης και ο ΟΦΗ, δεν αποτέλεσαν κίνητρο σε τέτοιο βαθμό ώστε να διατηρηθεί η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Αυτή ήταν που διασφάλιζε τις ισορροπίες, καθώς τα χρήματα δίνονταν με συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να μη βάλουν μπουρλότο στο πρωτάθλημα.

Δυστυχώς, όσες κινήσεις και να έκανε η NOVA, που ουσιαστικά προσέφερε το οξυγόνο επιβίωσης στις ομάδες, δεν ήταν αρκετές για να πείσει τους κουφιοκεφαλάκηδες ν’ αλλάξουν τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος.

Σύμφωνα με την έρευνα των Deloitte – PwC, στη Super League την εξαετία 2010-2016, διαπιστώθηκε μείωση εσόδων κατά 84%, αλλά και η μαζική έξοδος των φιλάθλων από τα γήπεδα. Με βάση την έρευνα, έχει υπάρξει μείωση εισιτηρίων κατά 48% την περίοδο 2009-2016.

Η Nova  πρότεινε αλλαγές που θα μπορούσαν να «ξυπνήσουν» το ποδοσφαιρικό προϊόν τής Super League. Ζήτησε να σταματήσουν οι εμπρηστικές δηλώσεις, αυστηρό οικονομικό έλεγχο των ΠΑΕ, μείωση του αριθμού των ομάδων σε 14 αρχικά και 12 στη συνέχεια, και ανάδειξη πρωταθλητή από τα play offs προκειμένου να σταματήσει η υποβάθμιση της διοργάνωσης και η εμπορικότητα του πρωταθλήματος να ανταποκρίνεται στα χρήματα που ως εταιρεία επενδύει.

Μετά από 10 διαδοχικές σεζόν, όπου η δεύτερη θέση κρινόταν στα παιχνίδια κατάταξης, αντί η διοργανώτρια ν’ ακολουθήσει τις συμβουλές των ειδικών και να πάει σε μείωση των ομάδων, διεξαγωγή play offs (ακόμη και με τη συμμετοχή του πρώτου) και play out, έπραξε το αντίθετο. Κατήργησε ακόμη και αυτά τα play offs, που δεν προσέφεραν απλά έξι αγωνιστικές για τα τηλεοπτικά και εμπορικά δικαιώματα, αλλά είχαν ξεχωριστό ενδιαφέρον ως μίνι πρωτάθλημα που έκρινε τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Ο πρώτος χρόνος της… νέας λογικής γκρέμισε ό,τι με κόπο είχε χτιστεί. Η ελεύθερη αγορά δεν μπορούσε να πετάει πλέον εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ήταν ανέφικτο να βγάλει από το ολοένα και περισσότερο υποβαθμισμένο προϊόν. Σε εκβιαστικές λογικές κι εγχειρήματα για ένα ποδόσφαιρο που θα υποβαθμιζόταν ολοένα και περισσότερο, η κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά δικαιώματα μας… χαιρέτησε.

Η NOVA κράτησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων εννέα από τις 16 ομάδες. Εκεί ήλθε ο Γιώργος Βασιλειάδης, που αντί να περιοριστεί με όρους ορθολογικούς στη βοήθεια στις ΠΑΕ προκειμένου να κρατηθούν όρθιες και να πάρουν απρόσκοπτα μέρος στο νέο πρωτάθλημα, μπουκάρισε βίαια και προκάλεσε τη νόθευσή του.

Τα δώρα του υπουργού συνοδεύτηκαν από δεσμεύσεις για αναδιάρθρωση που θα οδηγούσε σε μείωση των ομάδων. Η τάση ήταν αναμφισβήτητα προς την σωστή κατεύθυνση. Εκεί όμως ήλθε η ισοπέδωση. Δόθηκαν ανεξέλεγκτα τεράστια ποσά στους επτά τηλεοπτικά άστεγους, και προκλήθηκε στρέβλωση στους όρους διεξαγωγής του πρωταθλήματος.

 Η καταγγελία Τζώρτζογλου

Ο καταγγελτικός λόγος του προέδρου της ΕΠΣ Ηρακλείου, Νίκου Τζώρτζογλου, εμφανίζει ακριβώς αυτό που συνέβη και συμβαίνει με τον Γ. Βασιλειάδη:

«Δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στην διοργάνωση των πρωταθλημάτων και οι ενέργειές του έχουν καθαρά ψηφοθηρικό χαρακτήρα ενόψει των εκλογών.

Αυτό προσπαθεί να το πετύχει “δωροδοκώντας” Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες με χρήματα του ελληνικού λαού που πεινάει, την ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας να αναζητούν φαγητό στα σκουπίδια.

Το πλάνο Βασιλειάδη για την αναδιάρθρωση, καταδικάζει ιστορικές ομάδες που εμμέσως πλην σαφώς τις υποβιβάζει στην τέταρτη (Δ΄) εθνική κατηγορία.

Δεν είναι τυχαίο που όλες οι ΠΑΕ που σήμερα έχουν διασφαλίσει σε μεγάλο ποσοστό την παραμονή τους στην Super League, είναι σχεδόν όλες αυτές που ο υφυπουργός πριμοδότησε μέσω της κρατικής τηλεόρασης ΕΡΤ. Για παράδειγμα, η ΠΑΕ ΟΦΗ με το τεράστιο όνομα, πολλαπλάσιο λαό και τεράστια ιστορία, γιατί να πάρει τηλεοπτικό συμβόλαιο μικρότερο κατά 60% από άλλες ανταγωνίστριες ΠΑΕ με σαφώς μικρότερο brand name από το δικό του;

Με αυτή την επιλεκτική οικονομική επιδότηση επτά ομάδων από κρατικό οργανισμό (ΕΡΤ) με υπερβάλλουσα αξία και μάλιστα εκ των υστέρων, αλλοιώθηκε ο υγιής αθλητικός και οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ όλων των ομάδων της Super League. Όπως έχουμε επισημάνει και στο πρόσφατο παρελθόν, ο υφυπουργός Αθλητισμού εφάρμοσε τακτική που είναι ορισμός του Αθέμιτου Ανταγωνισμού».

Κινδυνεύουν όλες!!

Εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκαν όσοι υποστήριζαν ότι η Πολιτεία νόθευσε το πρωτάθλημα. Γιατί είναι διαφορετικό να σώζεις κάποιον από την καταστροφή και άλλο να του προσφέρεις πολλά περισσότερα σε σχέση με αυτά που οι ανταγωνιστές του κατάφεραν να πάρουν από την ελεύθερη αγορά.

Όταν υπάρχουν δύο σούπερ μάρκετ δίπλα-δίπλα και το ένα καταρρέει γιατί δεν έχει βρει προμηθευτές, το κράτος δεν έχει το δικαίωμα να το ενισχύσει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να βάλει λουκέτο στο άλλο.

Οι άστεγοι πήραν πολλά περισσότερα χρήματα από αυτούς που είχαν κάνει συμβόλαια με τη NOVA. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Όλες οι ομάδες που είναι στη NOVA, μ’ εξαίρεση φυσικά τις τρεις μεγάλες, να κινδυνεύουν με υποβιβασμό. Οι Λεβαδειακός, ΟΦΗ, ΠΑΣ Γιάννινα, Αστέρας Τρίπολης, Πανιώνιος και ΑΕΛ, συγκαταλέγονται στις οκτώ τελευταίες του βαθμολογικού πίνακα. Η ΕΡΤ συμπληρώνει το γκρουπ αυτό με Ξάνθη και Απόλλωνα Σμύρνης.

Πέρα δηλαδή από τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, που ως μεγέθη είναι τεράστια και δεν υπήρχε περίπτωση να κινδυνέψουν, όλες οι άλλες ομάδες που έχουν διασφαλίσει την παραμονή τους στη μεγάλη κατηγορία και βρίσκονται στην πρώτη οκτάδα έχουν συμβόλαιο με την ΕΡΤ!!

Βόμβα με ΠΑΟΚ;

Σαν να μην έφθανε αυτό, ενόψει της νέας περιόδου, γίνεται ευρεία συζήτηση, ότι ο ΠΑΟΚ θα πάρει μεταγραφή στην κρατική τηλεόραση. Το τίμημα προφανώς θα είναι το μεγαλύτερο που έχει δώσει η ΕΡΤ. Τι συνεπάγεται αυτό; Επιπλέον νόθευση έναντι των συνδιεκδικητών του πρωταθλήματος Ολυμπιακού και ΑΕΚ.

Οι συμφωνίες που γίνονται από την ΕΡΤ αγγίζουν τα όρια του σκανδάλου. Ποιος ξεχνάει ότι με απόφασή του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς ενέκρινε κονδύλι 51.715.110,40 ευρώ κρατικού χρήματος, μέσω της ΕΡΤ για κάποιες συγκεκριμένες ποδοσφαιρικές μεταδόσεις;

Πέρα από κάθε λογική και προφανώς υπερκοστολογημένα, αυτά τα περί ων ο λόγος 105 παιχνίδια κατ’ έτος για το πρωτάθλημα της Super League. Συγκεκριμένα, η «χρυσή» επτάδα, για χάρη της οποίας ξοδεύονται ασυλλόγιστα τα 52 εκατ. ευρώ (27.977.996,80 ευρώ για τη σεζόν 2018-19 και 23.737.113,60 για την 2019-20), αποτελείται από τις ΠΑΕ: Απόλλωνα Σμύρνης, Ατρόμητο, Λαμία, Παναιτωλικό, Ξάνθη, τον επανεμφανιζόμενο στη μεγάλη κατηγορία Άρη και τον Παναθηναϊκό, ο οποίος, βρίσκεται σε μεγάλη διοικητική περιπέτεια. Ένδειξη της θηριώδους υπερβολής δίνει το ποσό που αναλογεί σε κάθε αγώνα που αγόρασε με τη συμφωνία της η ΕΡΤ: Κάπου 267.000 ευρώ ανά παιχνίδι δίνει η διαίρεση των 28 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για το 2018-19. Και το ακόμη πιο εξοργιστικό στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι, παρόλο που τα λεφτά ημών και υμών τρέχουν από τα μπατζάκια της ΕΡΤ, παρά την υπάρχουσα υποδομή, την τεχνογνωσία κ.λπ., με 267.000 ευρώ ο δημόσιος οργανισμός δεν ανέλαβε καν την παραγωγή. Αντιθέτως, το τεχνικό έργο της τηλεοπτικής κάλυψης η  ΕΡΤ το χρηματοδοτεί (διαμέσου της Super League) σε έναν από τους, θεωρητικώς έστω, ανταγωνιστές της, τη Nova.

Βάσει της κοινής λογικής, είναι αδύνατον να εξηγηθεί η ξαφνική κρίση γαλαντομίας της ΕΡΤ, η οποία επιδοτεί με δημόσιο χρήμα ανώνυμες ποδοσφαιρικές εταιρείες. Και το κάνει αυτό ανεξήγητα και αναιτιολόγητα, πληρώνοντας πάνω από την αληθινή τιμή του ένα προϊόν που σε μεγάλο βαθμό δεν είναι α΄ διαλογής.  Η κρατική τηλεόραση χρησιμοποιείται σαν ψηφοθηρικός μηχανισμός και επενδύει ένα κολοσσιαίο ποσό ώστε να εκμεταλλευτεί τη μαζική απήχηση του ποδοσφαίρου προφανώς υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

Άλλο Champions, άλλο Super League

Το μέγεθος της εξωφρενικής σπατάλης εκ μέρους της ΕΡΤ καταδεικνύει η εξής αντιπαραβολή: με 30 εκατ. ευρώ ανά σεζόν, η συνδρομητική πλατφόρμα COSMOTE TV προβάλλει τους 138 αγώνες των 32 ομάδων του Champions League και 205 ματς των 48 συλλόγων του Europa League. Στο πακέτο των 343 συνολικά παιχνιδιών περιλαμβάνονται και αυτά που δίνουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις οι τρεις ελληνικές ομάδες που συνεχίζουν την πορεία τους (ΑΕΚ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ). Και ενώ η ΕΡΤ ραίνει με τα εκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων μερικές από τις λιγότερο ανταγωνιστικές ελληνικές ομάδες, η COSMOTE TV προσφέρει στους συνδρομητές της αυτό που αντικειμενικά θεωρείται ένα από τα πλέον περιζήτητα και δημοφιλή ποδοσφαιρικά θεάματα στον πλανήτη.

Η διαφορά σε επίπεδο ποδοσφαιρικής ποιότητας είναι αβυσσαλέα, επί της ουσίας δεν μπορεί να γίνει καν σύγκριση ανάμεσα σε Champions και Europa League και ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτή όμως μπορεί κάλλιστα να γίνει σε ό,τι αφορά το χρήμα που επενδύεται για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης: η ΕΡΤ αγοράζει με δημόσιο χρήμα αντί περίπου 28 εκατ. ευρώ 105 παιχνίδια του ΠΑΟ, της Ξάνθης, του Άρη, του Παναιτωλικού κ.λπ. για το πρωτάθλημα 2018-19 της Super League, ενώ η ιδιωτική COSMOTE TV, με μόλις 2 εκατ. παραπάνω, μεταδίδει Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Γιουβέντους, Μάντσεστερ – και τις υπόλοιπες 80 κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες.

 

Χρήμα με.. ουρά

Η αφορμή για την εφόρμηση της ΕΡΤ στο ποδόσφαιρο με τη νοοτροπία του «πάρ’ τα όλα» ήταν ο υπαρκτός κίνδυνος μη διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Στην αρχή του 2018 προηγήθηκε ο πρόωρος τερματισμός της συμφωνίας ανάμεσα στη συνδρομητική πλατφόρμα της Nova και τον συνεταιρισμό των 15 ομάδων της Super League (εκτός ΠΑΟΚ). Το καθεστώς της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων εγκαταλείφθηκε και κάθε σύλλογος προχώρησε σε ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τη Nova, κάτι που είχε κάνει ήδη πρώτος ο ΠΑΟΚ. Όμως, επτά ΠΑΕ δεν αποδέχτηκαν την προσφορά της συνδρομητικής κι έμειναν στα αζήτητα. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, επενέβη και μοίρασε χρήμα.

Συντάχθηκε προσχέδιο συμφωνίας το οποίο, εκτός από την αποζημίωση των ΠΑΕ, περιλαμβάνει και διαρθρωτικά μέτρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικώς. Όπως τη μείωση του αριθμού των ομάδων της Super League από 16 σε 14, τη δημιουργία της Super League 2, την καθιέρωση ειδικού ταμείου επιβραβεύσεων, κ.λπ.. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΕΡΤ και ομάδων, αναλογικά η μερίδα του λέοντος από το κονδύλι για τα δικαιώματα δόθηκε στον Παναθηναϊκό (4,2 εκατ. ευρώ) και σχεδόν η μισή από αυτή στον Άρη (2 εκατ. ευρώ). Οι υπόλοιπες πέντε ομάδες δέχτηκαν να λαμβάνουν πολύ λιγότερα χρήματα από τις δύο προαναφερόμενες (από 1,5 εκατ. ευρώ, μέχρι 1,9 εκατ. ευρώ ο Ατρόμητος).

Το αφεντικό… τρελάθηκε

Πολύ σχηματικά, από τα 52 εκατ. ευρώ, τα οποία ενέκρινε με την υπουργική του απόφαση ο Ν. Παππάς, οι ΠΑΕ που παραχώρησαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων τους στην ΕΡΤ μοιράζονται περίπου 45,6 εκατ. ευρώ (24,5 εκατ. για το φετινό πρωτάθλημα και 21,1 εκατ. για το επόμενο). Τα υπόλοιπα αφορούν στο κόστος των μεταδόσεων (2,2 εκατ. για το 2018-19 και 2 εκατ. για το 2019-20. Το τελικό ποσόν των 51.715.110,40 ευρώ του κονδυλίου που πιστώνει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στους λογαριασμούς της ΕΡΤ συμπληρώνεται και από τη χορηγία της κρατικής τηλεόρασης προς τη Super League ύψους 2,1 εκατ. ευρώ. Εννοείται υπέρ της αναβάθμισης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισημανθεί ότι τον Αύγουστο του 2017 το Αθλητικό Τμήμα της ΕΡΤ είχε καταθέσει στη διοίκηση μια πρόταση εμπλοκής του σταθμού στη Super League. Για 30 αγώνες, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων πραγματικών ντέρμπι, οι άνθρωποι της ΕΡΤ προϋπολόγιζαν συνολικό κόστος 2 εκατ. ευρώ. Κατά συνεπαγωγή, τα περίπου 200 παιχνίδια που τελικά αγόρασε η κρατική τηλεόραση τον περασμένο Αύγουστο, με βάση όσα πρότειναν οι κατεξοχήν ειδικευμένοι υπάλληλοί της, δεν θα κόστιζαν πάνω από 14 εκατ. ευρώ. Έναν χρόνο αργότερα, μη λαμβάνοντας υπόψη την πρόταση του Αθλητικού Τμήματος η ΕΡΤ, ο υφυπουργός Αθλητισμού και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής συνομολόγησαν να δαπανήσουν σχεδόν τα τετραπλάσια χρήματα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα