Κρύβει (και) παγίδες η ΝΑΤΟϊκή εμπλοκή στο προσφυγικό

Ουαί κι αλίμονο εάν οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση (Σαμαρά, Παπαδήμου ή Παπανδρέου) είχε εμφανιστεί τόσο… χαλαρή απέναντι στο ενδεχόμενο υπονόμευσης της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο και οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος βρίσκονταν στην αντιπολίτευση.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Κι όμως, όσο κι αν από το Μαξίμου και το Πεντάγωνο χαρακτηρίζουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας το ενδεχόμενο η Άγκυρα να αποκτήσει τον πρώτο λόγο στο Αιγαίο, η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση αποδέχτηκε μετ’ επαίνων την κοινή πρόταση Γερμανίας – Τουρκίας προς το ΝΑΤΟ, για εμπλοκή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. Μάλιστα, καλά ενημερωμένες πηγές σχολίαζαν δηκτικά πως πίσω από το γεγονός ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος κατάπιαν και μάλιστα αμάσητη μία πρόταση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε παραίτηση από ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, απώτερος στόχος είναι μια πιο ευνοϊκή στάση της Γερμανίας στα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο.

«Η όποια οικονομική απώλεια, όσο σοβαρή κι αν είναι, μπορεί να αντιμετωπιστεί από μία συντεταγμένη πολιτεία. Τυχόν υπονόμευση, όμως, της εθνικής κυριαρχίας και μάλιστα στον κρίσιμο χώρο του Αιγαίου θα έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες», σχολίαζε χαρακτηριστικά στην «Α» πολύπειρος διπλωμάτης.

Για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες η τουρκική πολιτική των θερμών επεισοδίων, των εντάσεων και των προκλήσεων απέδωσε πολύ λιγότερα απ’ αυτά που επεδίωκαν οι γείτονές μας. Κι όμως, σε μία περίοδο που τα αυστηρά μηνύματα από το εξωτερικό φτάνουν καθημερινά στην Αθήνα, το δίδυμο Ερντογάν – Νταβούτογλου εκμεταλλεύεται την κακή οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, την άγνοια της κυβέρνησης σε τόσο λεπτά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και την ανάγκη της Ευρώπης για να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων και μεταναστών, για να κερδίσει όσα μπορεί περισσότερα στο Αιγαίο.

Η διαχείριση
Προφανώς είναι αστείο να πιστεύει κανείς πως η Άγκυρα επιδιώκει τη βοήθεια του ΝΑΤΟ για να διαχειρισθεί την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση στα δικά της χωρικά ύδατα. Η πρόταση αυτή γίνεται με το βλέμμα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, προκειμένου να εμπλακεί και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο –μέσω της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας– στο «παιχνίδι» της διαχείρισης. Γιατί τα λέμε αυτά;

α) Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ η Τουρκία επισήμως, αλλά και οι ΗΠΑ ανεπίσημα, δεν αναγνωρίζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ., κάτι που αυτομάτως προκαλεί πρόβλημα για το εύρος των αποστολών που θα έχουν οι συμμαχικές δυνάμεις. Έτσι, διά της πλαγίας, η Άγκυρα φέρνει στο τραπέζι ένα θέμα που επιδιώκει εδώ και καιρό να ανοίξει, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

β) Όπως φάνηκε και πριν από μερικά 24ωρα με την πτώση του Augusta Bell του Πολεμικού Ναυτικού, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Ελληνική Περιοχή Ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση που ταυτίζεται με το FIR Αθηνών. Με απανωτές NOTAM έχει επιδιώξει να μεγεθύνει τη δική της ζώνη ευθύνης μέχρι περίπου το… μέσο του Αιγαίου. Η νατοϊκή εμπλοκή σημαίνει πως στα πλαίσια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα επιδιωχθεί ένας συμβιβασμός για το συγκεκριμένο, που ιδιαίτερα με τις συγκεκριμένες συγκυρίες μόνο αρνητικός μπορεί να είναι για την Ελλάδα.

γ) Ο συντονισμός των νατοϊκών που για το α΄ εξάμηνο του 2016 βρίσκεται στα χέρια της Γερμανίας, περνά τον Ιούνιο στα τουρκικά χέρια. Η Ελλάδα έχει καταθέσει πρόταση προκειμένου να παραιτηθούν οι δύο χώρες από την ανάληψη των εξαμηνιαίων συντονισμών των νατοϊκών δυνάμεων, έτσι ώστε να μην υπάρχουν προστριβές στους κόλπους της Συμμαχίας. Σύμφωνα, μάλιστα, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή από το ΝΑΤΟ. Πιστεύει κανείς πως θα δεχθεί κάτι τέτοιο ο «σουλτάνος» Ερντογάν σε αυτή την ευνοϊκή για τα τουρκικά συμφέροντα συγκυρία;

«Όπλο» το βέτο
Εν κατακλείδι, το συμπέρασμα που εύλογα εξάγεται είναι πως η Τουρκία θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί τη διαφαινόμενη εμπλοκή του ΝΑΤΟ, με στόχο να μετατρέψει όλες τις παρανομίες και επεκτατικές βλέψεις της σε βάρος της Ελλάδας, σε νόμιμα κεκτημένα. Το εάν θα τα καταφέρει ή όχι, δυστυχώς δεν είναι στο χέρι της κυβέρνησης Τσίπρα, με το μοναδικό όπλο να είναι το βέτο στο συμβούλιο Μόνιμων Διαδικασιών Εφαρμογής Επιχειρήσεων, όπου για να εγκριθεί μία απόφαση απαιτείται ομοφωνία. Τότε, βέβαια, θα έχει σχηματιστεί και η τελική εικόνα για το τι ακριβώς επιδιώκουν οι γείτονές μας στο Αιγαίο.

Τι λέει ο Έλληνας Επίτροπος της Κομισιόν
«Οτιδήποτε φέρνει πλησιέστερα διεθνείς οργανισμούς, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. πρέπει να εξετάζεται θετικά», δήλωσε με νόημα στο Euronews ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Έλληνας αξιωματούχος στις Βρυξέλλες γνωρίζει από πρώτο χέρι πως ένα τόσο λεπτό ζήτημα –όπως αυτό της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο– είναι ένα σκληρό παιχνίδι. Γι’ αυτό, ως έμπειρος διπλωμάτης και άριστος γνώστης τού πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εμφανίζεται κατ’ αρχήν θετικός στο να συνδράμει η Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Πρέπει να το δούμε σαν μία νέα πρόταση, διότι όλος ο κόσμος έχει πλέον αντιληφθεί ότι από κοινού πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα», εξήγησε ο κ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ακόμα πως «αυτή η κρίση δεν είναι πλέον ζήτημα της νότιας Ευρώπης, αλλά πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Χρειάζεται να δούμε και αυτή την προοπτική συνεργασιών σε ένα ευρύτερο, ακόμα πιο διευρυμένο διεθνές περιβάλλον».

Επειδή, όμως, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ξέρει να διαβλέπει τους κινδύνους (αυτούς στους οποίους αναφερθήκαμε παραπάνω), έσπευσε να διευκρινίσει ότι «πρέπει να αποσαφηνιστεί ο ρόλος που θα διαδραματίσει το ΝΑΤΟ, ενδεχομένως σε συνεργασία με τη Frontex που είναι μια καθαρά ευρωπαϊκή υπηρεσία». Διαβάζοντας κανείς πίσω από τι γραμμές, αντιλαμβάνεται πως το μήνυμα που στέλνει ο αξιωματούχος μας στις Βρυξέλλες είναι πως «εάν δεν διασφαλισθεί ρητώς ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα αναλάβουν ρόλο ώστε να μην ξεκινά καμία βάρκα από τα τούρκικα παράλια και ότι θα έχουν την ευθύνη επιστροφής στην τουρκική ακτή όλων όσων εντοπίζονται να επιχειρούν να πλεύσουν προς τα ελληνικά νησιά, τότε δεν υπάρχει άλλος λόγος της νατοϊκής εμπλοκής στο Αιγαίο».

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και στα πλαίσια αυτά ούτως ή άλλως συνεργάζονται. Αυτά θα τα συζητήσουμε από τη στιγμή που θα υποβληθεί μια τέτοια πρόταση. Δεν πρέπει να την απορρίψουμε. Πρέπει να τη συζητήσουμε», κατέληξε ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα